Ο Ερτουγρούλ Κιουρκτσού (Ertuğrul Kürkçü) είναι μια εμβληματική προσωπικότητα της τουρκικής αριστεράς. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 συμμετείχε στη δημιουργία του τουρκικού λαϊκού μετώπου για την απελευθέρωση (THKP-C) μια από τις τρείς βασικές οργανώσεις ένοπλου αντάρτικου της Τουρκίας. Ήταν ο μόνος επιζών της επιχείρησης του τουρκικού κράτους να δολοφονήσει την ηγεσία των οργανώσεων THKP-C και THKO το 1972 στο Κιζίλντερε. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε τριάντα χρόνια φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε το 1986. Συνέχισε την πολιτική του δραστηριότητα συμμετέχοντας σε μια σειρά από αριστερά κόμματα και συνασπιμούς της Τουρκίας. Συνέβαλλε καθοριστικά στη δημιουργία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) του οποίου διατελεί βουλευτής και επίτιμος πρόεδρος.

/ Συνέντευξη στη Νικολέτα Μπίθα και τον Πέτρο Μαρκόπουλο

  1. Ακόμα και πριν την απόπειρα πραξικοπήματος και την αντιδημοκρατική ολίσθηση του Ερντογαν, το κόμμα σας, το HDP, ήταν ήδη στοχοποιημένο απο το τουρκικό κράτος. Ποιό είναι το σχέδιο του Ερντογαν εναντίον σας και ποια είναι η στρατηγική σας απέναντι σε αυτή την επίθεση;

Ο Ερντογάν  και το τουρκικό κράτος, ακολουθούν την ίδια εχθρική τακτική προς το κόμμα μας, ένα συγκεκριμένο πλάνο, που εφαρμόζεται απο τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Γνωρίζουμε γι’αυτό το πλάνο όταν διέρευσαν κομμάτια του στα τουρκικά ΜΜΕ. Είχε ήδη τεθεί σε λειτουργία πριν ακόμα και απο τις εκλογές στις 7 Ιουνίου του 2015 και σκοπός του είναι να τσακίσει το κόμμα μας, τo κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα και όλες τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού της χώρας.

Η επιχείρηση εξόντωσης του HDP δεν είναι αποκλειστική έμπνευση του Ερντογάν, αλλά πρόκειται για ένα σχέδιο οργανωμένο απο το τουρκικό κράτος. Το πλάνο τους είναι να εξαλείψουν όποιον αντιστέκεται, να καταστείλουν το HDP σαν πολιτικό κόμμα και δημοκρατική αντιπολίτευση. Βασικά πρόκειται για μάχη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων εναντίον του τουρκικού κατεστημένου. Ο Ερντογαν θέλει να τσακίσει το HDP όχι επειδή αποτελεί κίνδυνο για το τουρκικό κράτος αλλά επειδή η επιτυχία μας στις εκλογές έχει βάλει φρένο στα σχέδιά του για αλλαγή του προεδρικού νόμου.

Όσο υπάρχει το HDP, μπορούμε να υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία στην Τουρκία, δηλαδή να μην επιτρέψουμε στον Ερντογάν να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους στην Βουλή. Κοινώς, η εξόντωση του HDP είναι μια κίνηση καθοριστικής σημασίας για τον Ερντογάν. Επιπλέον, στόχος των τουρκικών αρχών είναι και η βάση του κόμματος, δηλαδή ο κουρδικός λαός και οι Τούρκοι δημοκράτες.Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε την μεγαλύτερη μερίδα του κουρδικού λαού για να σταματήσουμε τις επιθέσεις του Ερντογάν στις περιοχές των Κούρδων και να ενισχύσουμε τον δεσμό μεταξύ αυτών και των δημοκρατικών πολιτών της Τουρκίας.

Αυτό είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο επειδή η κυβέρνηση του Ερντογάν κινείται εκτός των νόμιμων διαδικασιών αλλά επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα των κεμαλικών, έκανε στροφή προς τα δεξιά και υποστηρίζει τον Ερντογάν με το πρόσχημα οτι καταπολεμά την τρομοκρατία. Το κόμμα μας βρίσκεται σε συνεχή πίεση τόσο πολιτική όσο και νομική. Σύντομα, εγώ και άλλοι βουλευτές του HDP θα βρεθούμε υποχρεωτικά στις αίθουσες των δικαστηρίων, μετά απο εντολή του Ερντογάν. Όπως καταλαβαίνετε, χρειαζόμαστε την διεθνή συνεργασία και αλληλεγύη. Ο Ερντογάν μπορεί να ελέγξει ευκολότερα το εσωτερικό της Τουρκίας επομένως η στήριξη απο όλες τις δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία και το Κουρδιστάν.

  1. Πώς κρίνετε την επιχείρηση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και την αντεπίθεση του καθεστώτος; Είναι η αρχή για μια ακόμα πιο μαύρη περίοδο για την δημοκρατία στην Τουρκία; Πώς είναι η καθημερινότητα πλέον στην χώρα;

Το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν μια πραγματική απειλή για την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Τουρκία, επομένως το κόμμα μας ήταν εναντίον του πραξικοπήματος απο την πρώτη στιγμή. Πρέπει όμως να παραδεχτούμε οτι το πραξικόπημα δεν έγινε εναντίον μιας δημοκρατικής κυβερνησης αλλά ήταν ένα πραξικόπημα εντός ενός άλλου πραξικοπήματος. Με αυτό εννοώ πως ο Ερντογαν είχε ήδη αρχίσει να επιτίθεται στην κοινοβουλευτική δημοκρατία προκειμένου να δημιουργήσει ένα προεδρικό καθεστώς. Το πραξικόπημα έγινε πράγματι υπο την καθοδήγηση του Γκιουλέν ο οποίος ανήκε στον ίδιο ισλαμικό συνασπισμό με τον Ερντογάν.

Δηλαδή αυτό το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν μεταξύ ισλαμιστών και οχι μεταξύ δημοκρατικών δυνάμεων.  Βέβαια, παρόλο που δηλώσαμε ανοιχτά την αντίθεσή μας προς το πραξικόπημα, αυτό δε σημαίνει οτι στηρίζουμε με οποιοδήποτε τρόπο τον Ερντογάν και το παλάτι του.

H μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση των πρώτων ωρών του πραξικοπήματος, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δεν υπήρξε δηλαδή η αφετηρία για ένα δημοκρατικό άνοιγμα στην Τουρκία, αντιθέτως, τώρα είναι μια πιο ”μαύρη” περίοδος για την χώρα. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι απο όλο το πολιτικό φάσμα της Τουρκίας έχουν απολυθεί απο το δημόσιο: Κούρδοι, δάσκαλοι, ακαδημαϊκοί, δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, δικηγόροι κλπ. Οι περισσότεροι απ’αυτούς πιθανότατα είναι υποστηρικτές του Γκιουλέν, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι οτι υποστήριξαν το πραξικόπημα ή οτι απλά διώκονται για τις πεποιθήσεις τους.

Οι υποστηρικτές του κόμματός μας στοχοποιούνται παντού. Η καθημερινότητα έχει επηρρεαστεί πολύ αρνητικά, πολλοί νέοι άνθρωποι, πολλοί ακαδημαϊκοί σκοπεύουν να φύγουν απο την Τουρκία και αυτό είναι πλήγμα για το κόμμα μας καθώς πολλοί υποστηρικτές μας βρίσκονται σε αυτούς τους κύκλους. Οι πολίτες φοβούνται να εκφράσουν την γνώμη τους στην δημόσια σφαίρα, το Ιντερνετ παρακολουθείται απο την κυβέρνηση, ο φόβος έχει κυριεύσει τους περισσότερους. Η Τουρκία απομακρύνεται απο την δημοκρατία, αν θα μπορούσαμε να πούμε πως υπήρχε ποτε δημοκρατία σε αυτή τη χώρα.

 

  1. Παρά την σκληρότητα και την αντιδημοκρατική του συμπεριφορά, μεγάλη μερίδα των πολιτών στηρίζει ακόμα τον Ερντογάν. Ποιά είναι η ταυτότητα και η κοινωνική τάξη αυτών των ανθρώπων; Υπάρχει τρόπος ένα αριστερό ριζοσπαστικό κίνημα σαν το δικό σας να καταφέρει να τους πείσει;

 

Δεν πιστεύω πως η πλειονότητα της τουρκικής κοινωνίας υποστηρίζει τις αυταρχικές μεθόδους του Ερντογάν. Οι περισσότεροι πολίτες ζητούν ασφάλεια και σταθερότητα. Επομένως, αντί να εναντιώνονται σε αυτή την κυβέρνηση και έτσι να δημιουργούν αστάθεια, στηρίζουν μια κυβέρνηση που μπορεί και κρατάει σταθερή την οικονομία.  Άν ρωτήσεις τους πολίτες «θέλετε να φύγει η κυβέρνηση του ερντογαν;» θα απαντήσουν όχι, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι θέλουν τον Ερντογάν για αιώνιο σουλτάνο! Η πλειονότητα του τουρκικού λαού ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια της χώρας, έτσι επιλέγουν την ασφάλεια και την σταθερότητα απο την ανασφάλεια και το χάος. Μπορούμε να πούμε οτι ο Ερντογαν κατάφερε να χειραγωγήσει τη νοοτροπία και την ψυχολογία του κόσμου μετά το πραξικόπημα. Σε αυτό όμως βοήθησε η χειραγώγηση των τουρκικών ΜΜΕ απο τον Ερντογαν καθώς και ο έλεγχος του δικαστικού σώματος. Απο την στιγμή που ελέγχεις τα ΜΜΕ και το δικαστικό σώμα , μπορείς εύκολα να διαμορφώσεις την κοινή γνώμη όπως επιθυμείς, αρκεί να καταστείλεις την αντιπολίτευση.

Δείτε μόνο τις δημοσκοπήσεις όπου βλεπουμε συνεχώς αντιφατικές συμπεριφορές.. Πολίτες που υποστηρίζουν τον Ερντογαν στον πόλεμο κατα της τρομοκρατίας, δεν υποστηρίζουν τις μεθόδους του στο ζήτημα των Κούρδων γιατί θεωρούν πως πρέπει να δωθούν στους Κόυρδους τα πολιτιστικά τους δικαιώματα. Επομένως μπορούμε να συμπεράνουμε οτι οι Τουρκοι πολίτες είναι μπερδεμένοι και φοβισμένοι και οχι οτι στηρίζουν τον Ερντογαν. Η κυβέρνηση του Ερντογάν βρίσκεται σε πολύ ευάλωτο σημείο γιατί η τεράστια διάσταση της επιχείρησης που ξεκίνησε η κυβέρνηση (μετα την απόπειρα πραξικοπήματος) απαιτεί εθνική στήριξη, οπότε ο Ερντογαν ψάχνει απελπισμένα  στήριξη απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτός όμως ο ιδιόμορφος συνασπισμός δε μπορεί να κρατήσει για μεγάλο διάστημα..