Λίγες μέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές στην Ισπανία, ο Francisco J. Orozco, μέλος της γραμματείας διεθνών σχέσεων των Podemos, μιλάει στο Σπούτνικ για την εκλογική συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά και τον στόχο των UnidosPodemos για τον τερματισμό της λιτότητας. Θυμάται με αγανάκτηση το πραξικόπημα απέναντι στην Ελλάδα, επιμένει όμως ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει.
Μετά από τις τελευταίες εκλογές, δε σχηματίστηκε κυβέρνηση στην Ισπανία και τώρα η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές. Γιατί συνέβη αυτό; Τι περιμένετε από τις νέες εκλογές μιας και οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν δεύτερους;
Παρά τις προσπάθειες μας για το σχηματισμό ενός κυβερνητικού προοδευτικού συνασπισμού,η προθεσμία για κάτι τέτοιο παρήλθε χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, στις 26 Ιούνη οι Ισπανοί καλούνται για άλλη μια φορά στις κάλπες. Αν και αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα το οποίο επιδιώκαμε – μιας και τα προβλήματα των Ισπανών πολιτών είναι πολύ πιεστικά και οι καθυστερήσεις απλά τα επιδεινώνουν – , οι νέες εκλογές αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, που προτιθέμεθα να αδράξουμε. Οι εκλογές της 20ης Δεκέμβρης άλλαξαν τον τόνο και το περιεχόμενο της πολιτικής, αλλά οι δυνάμεις της Αλλαγής δεν είχαν την αναγκαία δυναμική ωστέ να ηγηθούν της νέας κατάστασης. Χάρη σε νέους συνασπισμούς, το Podemos είναι προς στιγμήν δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, αν και πάντα επιτυγχάνουμε την άνοδό μας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Έτσι, είμαστε πολύ αισιόδοξοι και θα δουλέψουμε μέχρι την τελευταία ρανίδα της ενέργειάς μας, για να ηγηθούμε της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται.
Ποιοί είναι οι κύριοι προγραμματικοί άξονες του προγράμματός των Podemos; Πως σκοπεύετε να αλλάξετε την Ισπανία;
Η διακήρυξή μας είναι το αποτέλεσμα συλλογικών επεξεργασιών χιλιάδων ανθρώπων σε διάστημα πολλών μηνών, σε μια συμμετοχική διαδικασία, που αντίστοιχή της δεν έχει ξαναγίνει στην Ισπανία. Κάθε πλαίσιο, προσέγγιση ή πρόταση είναι το αποτέλεσμα συντονισμένης δουλειάς πολλών διαφορετικών πλην αφοσιωμένων φωνών. Τα 394 μέτρα που περιλαμβάνονται στη διακήρυξή μας (διαθέσιμα σε Αγγλικά και Ισπανικά στην ιστοσελίδα μας) προωθούν απτά σχέδια για την ενίσχυση της δημοκρατίας, της συμμετοχής και της ισότητας, ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να ενισχυθεί η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, να υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες και τελικά, να αναγνωριστεί η πολυεθνική φύση της Ισπανίας.
UnidosPodemos(ΣτΜ: Η ονομασία του εκλογικού συνασπισμού Podemos και Ενωμένης Αριστεράς).Το Podemos συμμετέχει σε μια εκλογική συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά (IU). Πως πήρατε αυτή την απόφαση και πως πάει αυτή η επιλογή;
Μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη, έγινε προφανές πως ήταν απαραίτητο για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την πολιτική αλλαγή, να ενωθούν, εφόσον το ισπανικό εκλογικό σύστημα είναι έτσι διαμορφωμένο, ωστέ αδίκως να ευνοεί το πρώτο κόμμα. Ζούμε ιστορικές στιγμές και αυτό προϋποθέτει άνευ προηγουμένου γενναιοδωρία και διάλογο, αυτό ήταν και το πνεύμα της δημιουργίας του νέου συνασπισμού.
Φαίνεται πως μετά τις εκλογές, μόνο μέσα από συνασπισμούς διαφορετικών κομμάτων θα μπορέσει να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση. Με ποιά κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί το Podemos;
Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις εκλογές και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση που θα μπορεί να υπερασπίσει τα δικαιώματα των πολιτών, χωρίς τη στήριξη άλλων κομμάτων. Εαν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με κάθε δύναμη που με ειλικρίνεια είναι αφοσιωμένη στην πραγματική αλλαγή, την κατάργηση των πολιτικών λιτότητας, στην ευδαιμονία των λαών και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων.
Πως είδατε την περσινή κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύετε ακόμα πως στην Ευρώπη μπορεί να επέλθει μια αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση, παρά την παρούσα στροφή της Ευρώπης στο ρατσισμό και στον νεοφιλελευθερισμό;
Είναι αδύνατο να σκεφτεί κανείς τι συνέβη πέρυσι στην Ελλάδα και να μην αισθανθεί θυμό και οργή. Παρόλα αυτά, ο ελληνικός λαός δύο φορές στον ίδιο χρόνο μας δίδαξε πως είναι δυνατό να βάλεις την αξιοπρέπεια πάνω από το φόβο. Σε έναν κόσμο που η δύναμη μιας χώρας μετράται από το μέγεθος της οικονομίας της, μια χώρα που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφερε να αποκαλύψει το πιο άθλιο και αντιδημοκρατικό πρόσωπο της ΕΕ, και μάλιστα, ήταν αυτή ακριβώς η κίνηση που έστρωσε το δρόμο για τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις στην ήπειρο να διεκδικήσουν την αναμόρφωση του συστήματος. Επιπλέον, το πολιτικό σκηνικό άλλαξε σημαντικά μετά από αυτό το άθλιο καλοκαίρι: έχουμε πλέον μια προοδευτική κυβέρνηση στην Πορτογαλία, δυνητικά και στην Ισπανία, ο Jeremy Corbyn είναι η αντιπολίτευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ακόμα και ο Renzi αμφισβητεί τις επιταγές της Τρόικα. Είναι αλήθεια πως η άνοδος των αυταρχικών και ξενοφοβικών κινημάτων είναι επίφοβη, αλλά υπάρχει ακόμα ελπίδα και είναι το καθήκον μας να την εμφυσήσουμε στους ανθρώπους: Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση.
Πέτρος Μαρκόπουλος, Θάνος Νασσόπουλος, Νώντας Φλώρος