/ Της Νάντιας Ρούμπου

140 χρόνια πριν, επτά φυλές των Ινδιάνων Ντακότα της Βόρειας Αμερικής ενώθηκαν για να πολεμήσουν στην ιστορική μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν. Οι απόγονοί τους σήμερα ενώνονται ξανά, αυτήν την φορά για να προστατεύσουν την γη και το νερό τους.

Τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει στο Standing Rock της Βόρειας Ντακότας, δημιουργώντας το μεγαλύτερο κίνημα Αμερικανών Ιθαγενών που έχει υπάρξει ιστορικά έως σήμερα. Στόχος τους είναι να ματαιώσουν τα σχέδια των πετρελαϊκών εταιρειών και να ακυρώσουν το έργο της κατασκευής του αγωγού DAPL (Dakota Access Pipeline).

Ο αγωγός αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενώνει την Πολιτεία της Βόρειας Ντακότα με το Ιλινόι, διοχετεύοντας τα διυλιστήρια με 500.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Αυτό, σύμφωνα με τους κατοίκους των περιοχών, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την διατροφική ασφάλεια τουλάχιστον 90 ινδιανικών φυλών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και εκατομμυρίων Αμερικανών που ζουν στο κέντρο των ΗΠΑ, όμως η ύδρευση τους γίνεται από τους δυο ποταμούς που θα διασχίζει ο αγωγός.

Ωστόσο, πέρα από το περιβαλλοντολογικά ζημιογόνο κομμάτι, η συγκεκριμένη έκταση γης θεωρείται ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, με ισχυρότατους συμβολισμούς για τις φυλές των ιθαγενών, και μία τέτοια είδους «παρέμβαση» θα ήταν -το λιγότερο- καταστροφική για εκείνους.

Οι πρώτες συγκρούσεις σημειώθηκαν τον προηγούμενο Αύγουστο, όταν πραγματοποιήθηκαν απόπειρες για την χωροθέτηση των περιοχών από τις οποίες σχεδιάζεται να περάσει ο αγωγός. Όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν -καθώς ο αγωγός θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Ιανουαρίου του 2017-, η καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις παίρνει απίστευτες διαστάσεις.

Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά δεν βρίσκουν τον δρόμο της δημοσιοποίησης από την πληθώρα των ΜΜΕ των ΗΠΑ, ο διαρκής αγώνας των Ινδιάνων έχει ευαισθητοποιήσει χιλιάδες πολίτες, οργανώσεις και κινήματα διεθνώς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στήριξη από το κίνημα Black Lives Matter. Στις 2 Σεπτεμβρίου, το εθνικό συντονιστικό του  κινήματος έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, εκφράζοντας την στήριξή του προς τους διαδηλωτές του No DAPL. «Η Αλληλεγγύη μεταξύ του Black Lives Matter και των αυτόχθονων φυλών είναι μέρος μιας μακράς παράδοσης  στο πρόσωπο της αδικίας», δηλώνουν οι ακτιβιστές. «Η Αλληλεγγύη και η συγγένεια μεταξύ των αφρικανικών λαών και των λαών της Αμερικής είναι σχεδόν 500 ετών», «Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε αγωνιστεί μαζί σε πολέμους κατά των ευρωπαϊκών εισβολέων και της δουλείας, από την Τζαμάικα στη Φλόριντα και αλλού. Αυτός είναι ο λόγος που χιλιάδες άνθρωποι μαύρου χρώματος  διεκδικούν τη μαύρη και την αυτόχθονη εθνότητα  ως φυλετική και πολιτιστική τους ταυτότητα».

Ακόμη, δήλωση αλληλεγγύης ανακοίνωσαν και οι Επιτροπές Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Όταν ένα μαζικό κύμα διώξεων εξαπολύθηκε σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει το κίνημά μας, το σύνθημα δόθηκε: Κανείς μόνος!. Τώρα, εκτείνουμε το κάλεσμα και σε εσάς. Αγωνιστές του Standing Rock, δεν είστε μόνοι! Να γνωρίζετε ότι ο αγώνας σας για γη και αξιοπρέπεια είναι και δικός μας αγώνας.»