/του Γιάννη Σώζου

Στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ήρθε στο φως μέρος των πρακτικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων (δες εδώ). Το κυβερνητικό αφήγημα έπεσε σε μια μέρα, για ακόμα μια φορά.

Από το «δεν υπάρχουν πρακτικά», κατά το δεν πληρώσαμε για το Webex της Cisco, και το «η κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς», φτάσαμε στη διαρροή μέρους των πρακτικών μέσω του τύπου και στην απόδειξη πως μια σειρά Υπουργών παρεμβαίνει στην Επιτροπή ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και σχετίζεται άμεσα με το πλαίσιο των Δημοκρατικών θεσμών. Για περισσότερο από ένα χρόνο, η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ενημερώσει, έστω τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αναφορικά με το τι συζητείται στους κόλπους της Επιτροπής. Συνέπεια αυτής της αδιαφάνειας είναι η ασύμμετρη πληροφόρηση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά, η Κυβέρνηση παραπονιέται διαρκώς για το ότι η αντιπολίτευση δεν έχει προτάσεις. Αν και αυτό είναι ψέμα, θα πρέπει να παρατηρήσουμε πως για να εισάγει κάποιος μια ουσιαστική πρόταση θα πρέπει να έχει τη συνολική εικόνα, τους προβληματισμούς των ειδικών κλπ. Έντεχνα, λοιπόν, η Κυβέρνηση κρύβει την ανικανότητά της και κρύβεται και η ίδια πίσω από τις αποφάσεις των ειδικών.

Σε πρωινή εκπομπή, η κα Σοφία Βούλτεψη, με τον γνωστό της τρόπο, ανέφερε πως «Δεν είναι και τίποτα σπουδαία τα πρακτικά της επιτροπής που βρήκατε, τα πιο ανώδυνα βρήκατε». Εδώ γεννιόνται ακόμα κάποια ερωτήματα. Πώς ξέρει η κα Βούλτεψη πως τα πρακτικά που βγήκαν στη δημοσιότητα είναι «τα πιο ανώδυνα»; Ως Υφυπουργός Μετανάστευσης έχει πρόσβαση στα πρακτικά της Επιτροπής; Αν αυτά ήταν «τα πιο ανώδυνα» ποια είναι τα επώδυνα;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εκτροχιαστεί πλήρως. Χρησιμοποιεί τους ειδικούς a la carte ανάλογα με τι την συμφέρει. Την ίδια στιγμή δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται. Ρίχνει τις ευθύνες πότε στην Επιτροπή και πότε στον κόσμο, αλλά ποτέ σε αυτή. Την στιγμή που η πανδημία μαστίζει, περισσότερο από ποτέ τη χώρα και το ΕΣΥ, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει αλώβητη από το σκηνικό χάους που η ίδια δημιούργησε.

Είναι ανάγκη να δημοσιευτούν, τουλάχιστον στους βουλευτές και τους δημοσιογράφους, τα πρακτικά της Επιτροπής, ώστε να μπορέσει η κοινωνία να εμπιστευτεί ξανά το επιστημονικό έργο. Καλώς ή κακώς, οι αποφάσεις που λαμβάνονται επηρεάζουν άμεσα και στον μέγιστο βαθμό τη ζωή όλων μας. Ήρθε η ώρα να απολογηθεί η Κυβέρνηση για την έως τώρα απόκρυψη των πρακτικών, αλλά και για την διαρκή παρέμβασή της στο έργο της Επιτροπής.