/του Γιάννη Σώζου
Το σκηνικό που έχει στηθεί γύρω από την δημόσια παιδεία και ειδικά γύρω από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το τελευταίο διάστημα κορυφώνεται μέρα με την μέρα. Χθες ο Υφυπ. Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, επικαλέστηκε ως επιχείρημα, για να στηρίξει τα όσα πρόκειται να επέλθουν, την περίοδο της Χούντας κατα την οποία υπήρχαν αστυνομικά τμήματα εντός σχολών (video). Φυσικά «ξέχασε» πως τα πράγματα ήταν τόσο καλά τότε που κάποια στιγμή οι φοιτητές κλείστηκαν μέσα στο Πολυτεχνείο μέχρι που την πύλη την έσπασε ένα τανκ! Γιατί άραγε να μην βάλουμε και ένα τανκ σε κάθε σχολή για περίπτωση έκτακτης ανάγκης; Αφού το έκαναν και στη Χούντα…
Το όλο σκηνικό θυμίζει πολιορκία. Αυτή τη στιγμή το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πολιορκείται από τις πολιτικές ιδεοληψίες της Νέας Δημοκρατίας που δεν ντρέπεται να μας πει και από που εμπνέεται. Το αφήγημά της περί «εξωτερικού» έπεσε γρήγορα, ακόμα και το Oxford UCU που εκπροσωπεί περί τους 130.000 ακαδημαϊκούς και φοιτητές σχολίασε την εν λόγω πρακτική: «Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν έχει πανεπιστημιακή αστυνομία, και ότι η φύλαξη των χώρων του Πανεπιστημίου λαμβάνει χώρα από υπαλλήλους του Πανεπιστημίου […] η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ιδρύσει ειδικό αστυνομικό σώμα στα Πανεπιστήμια, χωρίς εκτεταμένη διαβούλευση και χωρίς να έχει ερευνήσει πλήρως εναλλακτικές λύσεις, είναι ανησυχητική».
Το επιχείρημα περί αναβάθμισης των σχολών έπεσε κι αυτό, σαν είδαμε ότι μειώνεται η χρηματοδότηση προς τα ΑΕΙ της χώρας. Ακόμα και τα επιχειρήματα περί υλοποίησης προεκλογικών δεσμεύσεων κατέπεσαν μόνα τους, όταν αντιληφθήκαμε πως στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν υπήρχε καμία αναφορά σε ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ).
Με λίγα λόγια και καλά, η Δημόσια Παιδεία, τα Δημόσια Πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή πολιορκούνται. Οι φοιτητές, οι φοιτήτριες αλλά και οι μαθητές βρίσκονται έρμαια μπροστά στις προθέσεις μιας κυβέρνησης που ΔΕΝ ακούει, ΔΕΝ αισθάνεται, ΔΕΝ ξέρει. Οι ίδιοι που απέλυσαν το προσωπικό φύλαξης των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (2013), ήρθαν σήμερα να μας πουν ότι τα Πανεπιστήμια δεν φυλάσσονται για να δημιουργήσουν ένα πανάκριβο επίλεκτο σώμα 1000 αστυνομικών με διαδικασίες fast track. Οι ίδιοι που τάχα σέβονται το δικαίωμα στη διαμαρτυρία (συνταγματικό δικαίωμα), έρχονται να θέσουν ένα σωρό εμπόδια και περιορισμούς για να στραγγαλίσουν αυτό το δικαίωμα.
Δεν τους ενδιαφέρει η υγειονομική εικόνα (ούτε καν τα τεστ covid δεν συνταγογραφούν για τους πολίτες) τους ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση και η όσο το δυνατόν περισσότερη φίμωση της Κοινωνίας και του Τύπου. Είναι αυτοί που εξαναγκάζουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να κατέβουν στο δρόμο, όταν φέρνουν κρίσιμα νομοσχέδια με το πνεύμα της αυθεντίας.
Πολλοί λένε: «γιατί να διαμαρτυρηθούν, αφού θα περάσει». Απαντώ με ένα ιστορικό παράδειγμα: οι αυριανές κινητοποιήσεις μοιάζουν με την ηρωική Έξοδο των Μεσολογγιτών το 1826. Οι πολίτες γνωρίζουν πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί (έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία άλλωστε), όπως και οι Μεσολογγίτες γνώριζαν πως η πόλη θα πέσει. Οι Μεσολογγίτες το 1826 δεν υπερασπίστηκαν απλά την πόλη τους, αλλά πρωτίστως τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους. Οι πολιορκητές υπερείχαν σε κάθε επίπεδο, όπως υπερέχει τώρα και η κυβέρνηση. Οι Μεσολογγίτες είχαν την επιλογή να παραδοθούν και ορθά δεν το έπραξαν. Οι φοιτητές έχουν την επιλογή να σιωπήσουν. Γιατί να το κάνουν;