/της Αδαμαντίας Αρανίτη και του Γιώργου Ευαγγελίου    

Συχνά λέγεται ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μάθει κανείς ιστορία είναι ο διάλογος με όσους την έζησαν. Ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή μάρτυρες από την επταετία είναι, φυσικά, ο “πολιτικός κρατούμενος έξι μηνών από την Χούντα” Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενόψει της 47ης Επετείου της εξέγερσης αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής στη συμμετοχή δεξιών στον αγώνα των φοιτητών εκείνης της περιόδου δηλώνοντας τα εξής: “πάλι θα μας πείτε ότι μόνο η Αριστερά ήταν στο Πολυτεχνείο. Απλά κάποιοι δεν έφτιαξαν καριέρα στο Πολυτεχνείο. Άντε να τελειώνουμε πια με τα ιδεολογικά άβατα σε αυτή την αίθουσα. Σας τα είπα για την αντίσταση θα τα ακούσετε και για το Πολυτεχνείο”.

     Είναι δυνατόν αυτή η αναθεωρητική ματιά στην ιστορία να μην συμπεριληφθεί στα γεγονότα που προκαλούν εντύπωση τον τελευταίο καιρό; Μα φυσικά και όχι! Στον αντιδικτατορικό αγώνα συμμετείχαν ως επί το πλείστον οι οργανώσεις του ΚΚΕ, του Ρήγα Φεραίου, του ΠΑΚ του ΚΚΕ (μ-λ) αλλά και κάποιων κεντρώων οργανώσεων όπως η Δημοκρατική Άμυνα ή οι Δημοκρατικοί σύνδεσμοι. Βρίθει η σημερινή Βουλή με μέλη αυτών των οργανώσεων και ίσως να υπάρχουν οδηγοί τεθωρακισμένων, δεξιοτέχνες της φάλαγγας και επαγγελματίες δωσίλογοι που να νιώθουν αδικημένοι από την άνιση αυτή εκπροσώπηση. Από τις 158 έδρες στις σύνολο 300, όταν η παρουσία των αστυνομικών ήταν κατά εκατοντάδες, έναντι του εξωφρενικού αριθμού των 40-50 ατόμων που βρίσκονταν εντός του Πολυτεχνείου.

Ωστόσο, ο γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις βουλευτής της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, σπεύδει να επιβεβαιώσει τον αρχηγό του με την παρουσία του πλάι στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προχώρησαν σε 68 προσαγωγές στο Πολυτεχνείο το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Μπορεί κανείς να πει ότι ο Κωνσταντίνος έπραξε “άριστα” από εθνικόφρονος απόψεως, καθώς κουβάλησε στις πλάτες του το έργο των πολιτικών του προγόνων, των δεξιών του πολυτεχνείου, των εσατζήδων και των παρακρατικών που επί των ημερών της εξέγερσης κατέκλυζαν τους δρόμους της Αθήνας προς στήριξη της “Εθνοσωτηρίου Επαναστάσεως”. Θα έχει σίγουρα τις ευλογίες όλων των νοσταλγών της επταετίας που η ΝΔ σκέπει, ιδίως του κυρίου Βορίδη – γραμματέα της νεολαίας ΕΠΕΝ του πρώην δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου.

    Οι επίδοξοι μιμητές του τελευταίου βέβαια δεν έχουν φτιάξει τους γνωστούς πια της ακροδεξιάς ρητορικής «δρόμους». Έχουν όμως δημιουργήσει δρόμους που ενώνουν άρρηκτα την καθημερινότητα την περίοδο της επταετίας με το σήμερα. Με τις συγκεντρώσεις άνω των τριών ατόμων να απαγορεύονται, την ίδια ώρα που στα ΜΜΜ επικρατεί το αδιαχώρητο. Μα από ποιους, θα ρωτήσετε; Από όσους πηγαίνουν στη δουλειά τους διότι προφανώς μόνον «Arbeit macht frei» κι αν είναι να μας απελευθερώσει κάτι από τον δήθεν υγειονομικό εγκλεισμό είναι η δουλειά. Μετατρέπονται έτσι οι πολίτες σε αστυνόμους των συμπολιτών τους, επίδοξοι «ρουφιάνοι» κλέβοντας για λίγο το σκήπτρο από τον έναν, τον εθνικό μας.

Κι αν κάπου εδώ εξοργίζεται όποιος θεωρήσει πως αρνούμαστε την ύπαρξη του ιού, ας μάθει πως το μόνο που αρνούμαστε είναι η εργαλειοποίησή του από την κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τα δυστοπικά της σχέδια. Άραγε με ποιον από τους έξι διαθέσιμους κωδικούς ο Κ. Μπογδάνος πήγε ως το Πολυτεχνείο να σκάσει το χειλάκι του με τόσες διμοιρίες μαζεμένες; Με τον ίδιο που πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε άστεγους που πήγαιναν σε συσσίτιο; Ασαφής η απάντηση αλλά σαφέστατη από την η απάντηση στο πού ήταν η δεξιά στο Πολυτεχνείο. Έξω από αυτό αλλά μέσα στην ΕΑΤ/ΕΣΑ να βασανίζουν τους συμπολίτες τους, συμπολίτη μας Κυριάκο.

 

 

     Υ.Γ. Κύριε Μητσοτάκη, και ο πρώην γραμματέας της ΕΠΕΝ πορεύτηκε με σεμνότητα και άκρα μυστικότητα όλα τα προηγούμενα χρόνια, κρατώντας τον αγώνα που κατέβαλε για τον εαυτό, για να φτάσει σήμερα να κατέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!