/Της Γιασμίν Ελαγκούζ

Η Αχέντ Ταμίμι είναι μόλις 16 χρονών Παλαιστίνια ακτιβίστρια. Εδώ και 2,5 μήνες είναι κρατούμενη στις φυλακές του Ισραήλ ,μαζί με την μητέρα της, με την κατηγορία της αντίστασης κατά του Ισραηλινού στρατού και της άσκηση βίας σε βάρος δυο στρατιωτών.

Η δράση της Αχέντ δεν ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017,αλλά από πολύ παλιά, όταν η ίδια ήταν 9 ετών και μαζί με την οικογένεια της επιτέθηκαν σε μία στρατιά Ισραηλινών, για να σώσουν τον μικρό της αδερφό.

Η Αχέντ στοχοποιήθηκε από τότε. Αφορμή για την επίθεση ήταν η αντίδραση όλων των κατοίκων του χωριού Ναμπλί Σάλεχ βόρεια της Δυτικής Όχθης, για την παράνομη οικοδόμηση εποικισμών των Ισραηλινών. Με αφορμή όλων των παραπάνω γεγονότων ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Ben Caspit  -με όλο το κύρος του κιτρινισμού που τον διακατέχει- δήλωσε πως για τέτοιες περιπτώσεις όπως της Ταμίμι «πρέπει να καθοριστεί μια άλλου είδους τιμωρία κατά την διάρκεια της νύχτας, μακριά από κάμερες και μάρτυρες» καθώς  και ο Ισραηλινός Υπουργός Αμύνης του Ισραήλ Αβιγκιτόρ Λίμπερμαν δήλωσε πως ”όποιος αγριεύει την ημέρα, θα συλλαμβάνεται την νύχτα” και πως ”όλοι όσοι ασχοληθούν με το κορίτσι και την οικογένεια της, δεν θα ξεφύγουν από αυτό που τους αξίζει”.

Οι δηλώσεις αυτές μόνο την οργή των Παλαιστινίων μπορούν να εισπράξουν, καθώς το Ισραηλινό καθεστώς και οι αποφάσεις που παίρνονται εν μία νυκτί, εναντίον των ακτιβιστών Παλαιστίνιων που υπερασπίζονται την πατρίδα τους και τις ζωές τους, μόνο σε εντονότερες καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν. Μην ξεχνάμε ότι, πέρα από την Αχέντ Ταμίμι, στις φυλακές βρίσκονται 300 ανήλικοι, που τους αφαιρέθηκε βίαια το δικαίωμα να ονειρεύονται μία ελεύθερη πατρίδα, δίχως πολέμους,θανάτους και άθλιες συνθήκες ζωής.