/ Της Ελένης Νικολάτου
Η φράση με την οποία κλείνει η τελευταία σεζόν του πολιτικού θρίλερ House of Cards “We make the terror” αποδείχτηκε, δυστυχώς,  άκρως προφητική. Από την 20η Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή  ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ,  Donald Trump , φαίνεται να εγκαινιάζεται μια νέα εποχή φόβου και σκοταδισμού. Ήδη, την πρώτη κιόλας βδομάδα του στο οβάλ γραφείο, ο Donald Trump υπέγραψε μια σειρά μέτρων που φαίνεται να αποτελούν πλήγμα για την δημοκρατία και την συνταγματική νομιμότητα της χώρας, και έθρεψε τον φόβο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Ο  Trump έσπευσε να πάρει πίσω το περίφημο Obamacare, το σχέδιο δηλαδή παροχής δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που είχε αποτελέσει την κορωνίδα της κυβέρνησης Obama. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την απλοποίηση των περιβαλλοντικών νόμων  και ενέκρινε την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου στην Dakota, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά των χιλιάδων διαδηλωτών που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των ιθαγενών πάνω στην γη τους. Ακόμα, η Κυβέρνηση Trump, ασταμάτητη, ανακοίνωσε την διακοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης των οργανώσεων που τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων.

Παράλληλα, κάτω από την πρόφαση της εθνικής ασφάλειας και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας , ο Trump  προχωρά στην εφαρμογή  της ξενοφοβικής  και αντιδημοκρατικής ατζέντας του . Η αρχή έγινε με την υπογραφή διατάγματος για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και την αυστηροποίηση των ποινών για όσους μετανάστες δεν έχουν χαρτιά .  Στην συνέχεια, με διάταγμα που εξέδωσε, διακόπτει αρχικά την εισδοχή όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και απαγορεύει για 90 ημέρες την είσοδο πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Συρία, Σουδάν και Σομαλία) στο αμερικανικό έδαφος, ακόμη και αν κατέχουν νόμιμη βίζα,  με απώτερο στόχο, βέβαια, τον εν γένει περιορισμό της αποδοχής μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες. Μάλιστα, προχώρησε στην απόλυση της υπηρεσιακής υπουργού Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς, μετά την άρνησή της να εφαρμόσει τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ο Trump  ήδη προεκλογικά είχε δημιουργήσει την εικόνα μια δυστοπικής Αμερικής σε κρίση  και είχε παρουσιάσει τον εαυτό του ως αυτόν που θα ξανακάνει την χώρα σπουδαία, πράγμα που επανέλαβε στην ορκωμοσία του. Με την πρόφαση της ανοικοδόμησης της Αμερικής, λοιπόν, έχει προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων, που όχι απλώς «ξηλώνουν» το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά αποτελούν μεγάλη οπισθοδρόμηση για την δημοκρατία και στοχεύουν στην δημιουργία ενός σχεδόν  φασιστικού κράτους.  Υπό το πρόσχημα της κατάστασης ανάγκης, η κυβέρνηση Trump προχωρά στην πρόδηλη καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων, ενώ μάχεται να καταπνίξει οποιαδήποτε αντίθετη άποψη. Προσπαθεί, έτσι, να χτίσει μια κοινωνία του «μεγάλου αδερφού»,  όπου το διαφορετικό δεν χωράει .

Ωστόσο, απέναντι στην ισλαμοφοβία, τον ρατσισμό, τον φασισμό και το κλίμα φόβου που καλλιεργεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, βλέπουμε να δημιουργούνται όλο και περισσότερες κοινωνικές αντιστάσεις. Την ημέρα ορκωμοσίας του Trump οργανώθηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στην ιστορία της χώρας, καθώς υπολογίζεται ότι συνολικά συγκεντρώθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια  άνθρωποι σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ, όπως στην Ουάσιγκτον, στην Νέα Υόρκη, το Σικάγο και την Βοστώνη ,αλλά και σε πόλεις ολόκληρου του πλανήτη. Το Women’s Μarch, το κίνημα δηλαδή που δημιουργήθηκε, μάχεται για την ισότητα και την προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και δίνει ένα τεράστιο αγώνα κατά του Trump. Επιπλέον, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, προκειμένου να δείξουν την εναντίωση τους  στα μέτρα της κυβέρνησης.

Όπως και να έχει, όμως,  η  πραγματικότητα που βρίσκει τον Trump στην προεδρία της Αμερικής αφήνει λίγα περιθώρια για αισιοδοξία, σε συνδυασμό μάλιστα με την ανάδειξη ακροδεξιών τάσεων σε όλο τον κόσμο. Μια νέα εποχή ξεκινά, όπου διακυβεύεται η ίδια η δημοκρατία,  κάνοντας τον αγώνα και την κοινωνική αντίσταση  πιο αναγκαία από ποτέ.