/του Νίκου Λέων

Ήταν 8/1/1991. Ακριβώς 30 χρόνια από την δολοφονία του καθηγητή μαθηματικών Νίκου Τεμπονέρα, κατά την προσσπάθεια «ανακατάληψης» των σχολείων, από παρακρατική ομάδα της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, που τελούσαν υπό κατάληψη στην περιοχή, διαμαρτυρόμενα για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη. Οι παρακρατικοί μηχανισμοί της ΝΔ, μέσω της ομάδας του Μαραγκού, Σπίνου και Καλαμπόκα, κινήθηκαν απειλητικά προς τους καταληψίες κραδαίνοντας στυλάρια, σιδερένιους λοστούς, σιδερογροθιές με σκοπό να «σπάσουν» την κατάληψη. Στην συμπλοκή που ακολούθησε ο αγωνιστής Νίκος Τεμπονέρας χτυπήθηκε στο κεφάλι και εξέπνεψε. Την επομένη χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι τόσο για την δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα, όσο και για την αυταρχική αντιμετώπιση της κυβέρνησης της ΝΔ, στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

30 χρόνια μετά, η ίδια αυταρχική αντιμετώπιση, της ίδιας κυβέρνησης με τότε, καταστέλλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις  με απίστευτη βιαιότητα όταν αυτές αντιδρούν σε ανάλογα πολυνομοσχέδια, που παρουσιάζονται εκσυχρονιστικά και με φιλελεύθερη κατεύθυνση. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως η φιλελεύθερη κατεύθυνση της ΝΔ, ορίζεται πρωτίστως με καταστολή και έπειτα με ξέπλυμα από τα ΜΜΕ. Τότε τα φιλικά ΜΜΕ ξέπλεναν, συγκάλυπταν  την δολοφονία Τεμπονέρα, τώρα παρουσιάζουν τους χτυπημένους πολίτες ως υπαίτιους που «ρίχνουν» το λάδι στην φωτιά.

30 χρόνια και η ΝΔ, δεν θέλει να απαλλαγεί από το ακροδεξιό της πρόσημο. Μετά την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στην θέση του Υπουργού Εσωτερικών, αποδεικνύει ότι το φλέρτ της με την ακροδεξιά πτέρυγα κρατάει εδώ και πολλά χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι, ο Βορίδης στην 12η επέτειο της δολοφονίας μαζί με τους δημοσιογράφους  Πασαλάρη και Γιάννη Βούλτεψη, παρουσιάζουν το βιβλίο του δολοφόνου Καλαμπόκα. Οι δράστες της δολοφονίας είναι πλέον ελεύθεροι και δραστηριοποιούνται στον ακροδεξιό χώρο, από όπου προέρχονται, με τις ευλογίες της ΝΔ, που στήριξε την υπεράσπιση τους με την βοήθεια δικηγόρων προερχόμενων από αυτή. Ο Μαραγκός απαλλάχθηκε με βούλευμα, ενώ ο Καλαμπόκας αποφυλακίστηκε το 1998.

Η δολοφονία του Τεμπονέρα είναι η αποδείξη πως ο φιλελευθερισμός της ΝΔ, επιβάλλεται δια ροπάλου εδώ και 30 χρόνια στα κορμιά των λαϊκών αγωνιστών που οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον, με ένα δικαιότερο σύστημα διακυβέρνησης που δεν θα στηρίζεται στην βία αλλά στον διάλογο. Ο αγώνας του Νίκου Τεμπονέρα για ένα εκσυχρονισμένο σχολείο, για δωρεάν παιδεία, για την κατάργηση των ιδιωτικών ΑΕΙ, για την ισχυροποίηση του φοιτητικού κινήματος, παραμένει ζωντανός σε μια εποχή που η αστυνομία μπαίνει στα πανεπιστήμια και στις εστίες, σε μια εποχή όπου τα ιδιωτικά κολέγια ισοσκελίζονται με τα δημόσια πανεπιστήμια. Ο Νίκος Τεμπονέρας παραμένει αθάνατος στις καρδιές και στο μυαλό των αγωνιστών μαθητών, φοιτητών που τάσσονται υπέρ του αγώνα για την Παιδεία.

Νίκος Τεμπονέρας- ΑΘΑΝΑΤΟΣ