/του Βαγγέλη Παπαμιχαήλ

Σαν σήμερα πριν 82 χρόνια ήταν η αρχή για το πιο οργανωμένα μαζικό έγκλημα της ιστορίας, σαν σήμερα στις 9 Νοεμβρίου του 1938 ήταν η Νύχτα των Κρυστάλλων.

Η Νύχτα των Κρυστάλλων πήρε το όνομα της από τις σπασμένες τζαμαρίες στα πάνω από 7.000 καταστήματα Εβραίων που καταστράφηκαν το ίδιο βράδυ σε Γερμανία και Αυστρία. Παράλληλα καταστράφηκαν 1574 συναγωγές, πολλά Εβραϊκά κοιμητήρια και δεκάδες Εβραίοι πολίτες δολοφονήθηκαν. Επίσης, πάνω από 30.000 συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (Νταχάου-Μπουχενβαλτ-Ζαξενχαουζεν).

Αυτή ήταν η “αρχή” του σχεδίου των ναζί που αφορούσε τον “αφανισμό” των Εβραίων. Η αφορμή που ήθελαν οι ναζί είχε δοθεί λίγες ημέρες νωρίτερα, αλλά και πάλι η απόλυτη ευθύνη ήταν δική τους.

Στις 28 Οκτωβρίου, χωρίς καμία προειδοποίηση οι ναζί συγκέντρωσαν 17.000 Εβραίους με σκοπό να τους απελάσουν στην Πολωνία. Η πολωνική Κυβέρνηση αρνήθηκε να τους δεχτεί με αποτέλεσμα να υποστούν τις κακουχίες από την επίπονη πεζοπορία τις κρύες νύχτες και ημέρες που πέρασαν στα σύνορα.

Εκείνες τις ημέρες ο Χέρσελ Γκρίνσπαν , Γερμανός Εβραίος που είχε καταφέρει να διαφύγει στην Γαλλία, έλαβε γνώση των όσων είχαν γίνει από ένα γράμμα που έλαβε από την οικογένειά του, στο οποίο του περιέγραφαν τις φρικτές συνθήκες που έζησαν κατά την απέλαση.

Εκείνος αναζητώντας τρόπο για να τους βοηθήσει, έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις, προς τον Ερνστ φομ Ρατ, γραμματέα της Γερμανικής Πρεσβείας στο Παρίσι, ο οποίος ως εκπρόσωπος των Ναζί στην Γαλλία δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να βοηθήσει. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τραγική ειρωνεία, ο Ρατ ήταν αντιπαθής στο Ναζιστικό Κόμμα και ήταν υπό παρακολούθηση από την Γκεστάπο, καθώς είχαν την υποψία πως ήταν ομοφυλόφιλος.

Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, ο Γκρίνσπαν πυροβολεί τον Φομ Ρατ 2 φορές, ενώ αστοχεί άλλες 3 φορές, Δύο μέρες αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου, ο γραμματέας της Πρεσβείας πεθαίνει.

Η δολοφονία του Φομ Ρατ εξυπηρέτησε τα σχέδια των Ναζί και ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να ξεσπάσει πογκρόμ κατά των Εβραίων κατοίκων σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Από τους ναζί υπήρχε η πρόθεση να φανεί η επίθεση σαν μια αυθόρμητη αντίδραση, αλλά στην πραγματικότητα μόνο αυθόρμητη δεν ήταν, καθώς είχε οργανωθεί από τις γερμανικές αρχές και συγκεκριμένα από τον Ράινχαρντ Χάιντριχ. 

Η Ναζιστική κυβέρνηση, πέρα από τα επίσημα κρατικά μέσα αξιοποίησε και την οργάνωση του Ναζιστικού Κόμματος, για να προχωρήσει στις επιθέσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 9 Νοεμβρίου 1938.

Παράλληλα το πογκρόμ στην Αυστρία δεν ήταν λιγότερο φρικτό καθώς οι περισσότερες από τις 94 συναγωγές και τόποι προσευχής της Βιέννης υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή. Τα θύματα, δε, υπέστησαν κάθε είδους ταπεινώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του εξαναγκασμού να σφουγγαρίζουν ενώ ταυτόχρονα τους υπέβαλαν σε μαρτύρια οι συμπολίτες τους. Κάποιοι από αυτούς ήταν φίλοι, συνάδελφοι και γείτονές τους.

Η ιδεολογία του ναζισμού ζει ακόμα δίπλα μας… Κάποιοι ακόμα και σήμερα, που τώρα είναι “φίλοι”, συνάδελφοι η γείτονες αύριο μπορεί να είναι οι διώκτες όλων μας, με μόνο κριτήριο την διαφορετικότητα στα δικά τους πιστεύω. Είναι η σειρά μας να παλέψουμε μέχρι το τέλος του μίσους.