Αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο
και ας είναι η φωτιά του να σε κάψει

/του Νίκου Λέων

 

Στις 9/10/1967 στην περιοχή Λα Ιγκέρα, στην Βολιβία συλλαμβάνεται και δολοφονείται ο κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο ‘ΤΣΕ’ Γκεβάρα. Ο ΤΣΕ είχε βρεθεί στα βουνά της Βολιβίας, αμέσως μετά την δημιουργία επαναστατικού μετώπου στο Κονγκό, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, να δημιουργήσει δηλαδή επαναστατικό κίνημα. Αυτό ήταν άλλωστε το «καύσιμο» που έδινε ζωή στον παγκόσμιο επαναστάτη ΤΣΕ, η δημιουργία ενός διεθνούς επαναστατικού δικτύου για την «ολοκληρωτική νίκη» των καταπιεσμένων λαών.

Ο ΤΣΕ δεν είδε ποτέ στον εαυτό του τον αγωνιστή που καρπώνεται τα οφέλη της επανάστασης όταν αυτή επιτυγχάνει και μπαίνει πίσω από ένα γραφείο για να διοικήσει. Ήθελε να είναι στην πρώτη γραμμή, να μεταλαμπαδεύσει την γνώση από το κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτάκτορα Μπατίστα, από την Κούβα, σε όλους τους λαούς της γης. Έτσι μετά την ομιλία του στον Ο.Η.Ε. όπου κατέκρινε την ιμπεριαλιστική πολιτική των Η.Π.Α., που στηρίζουν τα καθεστώτα των λατινοαμερικάνικων δικτατορικών χωρών, ξεκίνησε την περιοδεία του ανά την υφήλιο.  Αφρική, Ασία, Ευρώπη, σε όποια χώρα βρέθηκε, μιλούσε για την παγκόσμια επανάσταση και πως αυτή πρέπει να στηριχθεί από τις χώρες που έχει ήδη πετύχει. Πως αυτές οι χώρες δεν πρέπει να οδηγηθούν σε ένα «κλειστό» συντηρητικό τρόπο διακυβέρνησης αλλά να στηρίξουν τα επαναστατικά κινήματα που θα ξεκινάνε σε άλλους λαούς. Τα λόγια του αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και από όπου πέρασε ξεκίνησαν επαναστατικές προσπάθειες.

Ο ΤΣΕ μετά την περιοδεία του επέστρεψε για λίγο διάστημα στην Κούβα, όπου όμως αναχώρησε πάλι για να βρεθεί στην Βολιβία σε μια ακόμη προσπάθεια για την δημιουργία επαναστατικού κινήματος. Η CIA όμως πιστή στον στόχο της να προωθεί και να προστατεύει τα συμφέροντα των Η.Π.Α. που προσπαθούσαν να μην χάσουν την επιρροή που ασκούσαν στις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, τον παρακολουθούσε από καιρό και μαζί με Βολιβιανούς χωρικούς μετά από σκληρή μάχη τον συλλαμβάνει.  Μεταφέρεται σε ένα σχολείο στο χωριό Λα Χιγκέρα, όπου εκεί έρχεται η εντολή από τον Βολιβιανό δικτάτορα Μπαριέντος για την εκτέλεση του. Ο ΤΣΕ εκτελείται και μεταφέρεται στην πόλη Βαγιεγκράντε όπου ακρωτηριάζονται τα δύο του χέρια ως αποδεικτικό στοιχείο. Ο τάφος του θα ανακαλυφθεί πολύ αργότερα το 1997, και τα οστά του θα μεταφερθούν και θα ταφούν με τιμές ήρωα της επανάστασης στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα στην Κούβα, παρουσία χιλιάδων ανθρώπων.

Ο άνθρωπος Ερνέστο μπορεί να σκοτώθηκε μια μέρα σαν αυτή το 1967 αλλά οι ιδέες του συνεχίζουν να εμπνέουν και να δείχνουν τον δρόμο για την παγκόσμια και παντοντινή νίκη των καταπιεσμένων λαών. Άλλωστε τα τελευταία του λόγια ήταν προφητικά «Πυροβολήστε με· θα σκοτώσετε έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες του».Τότε ο εχθρός των λαών ήταν οι δικτατορίες τώρα είναι ο φονταμενταλιστικός καπιταλισμός. Διαφορετικός εχθρός ίδια αντιμετώπιση.