/του Σπύρου Θηβαίου
Σαν σήμερα ολοκληρώνονται 55 χρόνια από την αστυνομική δολοφονική επίθεση στον αγωνιστή και φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα. Ο Πέτρουλας γεννήθηκε το 1942 στο Οίτυλο την Μάνης από αγροτική οικογένεια. Λόγω των ακροδεξιών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή και της στοχοποίησής του από αυτές καταφεύγει στην Αθήνα όπου και μαθητεύει στην εμπορική Εμπορική Σχολή, ενώ ύστερα εγγράφεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1960.
Αποτελεί ενεργό καθοδηγητικό μέλος του κινήματος λαμβάνοντας μέρος στις κινητοποιήσεις του “114” και του “15% για την παιδεία”. Το 1962 υψώνει τη σημαία του 114 ως μέλος της νεολαίας της ΕΔΑ στην Ακρόπολη, το Υπουργείο Βιομηχανίας και το Πανεπιστήμιο Οικονομικών.
Έπειτα την διάλυση της νεολαίας της ΕΔΑ εντάσσεται στην Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, όπου και αποτελεί ηγετικό στέλεχος της αριστερής της πτέρυγας.
Στις 21 Ιουλίου του 1965 σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις για την δημοκρατία, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ασκείται ακραία βία από τις αστυνομικές δυνάμεις με γκλοπ δακρυγόνα και 250 συλλήψεις. Είχαν ακολουθήσει τα λεγόμενα “Ιουλιανά” του πραξικοπήματος του Παλατιού γνωστά και ως Αποστασία με κύριους αρχιτέκτονές της τον Πρωθυπουργό Νόβα και τον Υπουργό Συντονισμού τότε Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Στην συμβολή των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά χτυπήθηκε στο κεφάλι αιμόφυρτος από δακρυγόνο όπως φαίνεται και στην γνωστή φωτογραφία που τον κρατά ο δημοσιογράφος της “Αθηναϊκής” Γιώργος Κουλτίδης.
Η πρώτη καταγραφή του χτυπημένου Πέτρουλα αναφέρεται 5 ώρες αργότερα, στις 03:00 το πρωί της 22ας Ιουλίου στο Σταθμό Α΄ Βοηθειών του Ε.Σ. στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του.
Το παρακράτος της Αποστασίας, με αστυνομικούς να φορούν στολές γιατρών, στο επίσημο πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, έκανε λόγο για ασφυξία που προήλθε από το δακρυγόνο γεγονός το οποίο αφήνει ανεξήγητα τα σκισίματα στο λαιμό του Πέτρουλα.
Μεταγενέστερη ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε από ιατρούς της οικογένειας του, έδειξε πως ο Σωτήρης Πέτρουλας στραγγαλίστηκε.
Δύο ημέρες αργότερα στις 23 Ιουλίου η αστυνομία επεδίωξε να γίνει κρυφά η ταφή του Πέτρουλα πριν ανατείλει ο ήλιος, πράγμα και το οποίο αρνήθηκε να πράξει ο ιερέας.
Η κηδεία του στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών έλαβε παλλαϊκό χαρακτήρα καταδίκης της Αποστασίας και της αστυνομικής δολοφονικής βίας, μόλις ύστερα 2 χρόνια από την δολοφονία του Γρηγορίου Λαμπράκη, με συνθήματα όπως “Δημοκρατία”, “Προδότη Νόβα”, “1-1-4”, “Ο Σωτήρης Ζει”.
Το 1975, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών αποφάσισε να ονομάσει τον σύλλογο φοιτητών «Σωτήρης Πέτρουλας» και να τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος του. Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων, τιμώντας τον Σ. Πέτρουλα, έδωσε το όνομά του στο δημοτικό αθλητικό κέντρο της Αθήνας που βρίσκεται Β.Δ. της Πανεπιστημιούπολης.
Προς τιμήν του, ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε τραγούδι για τον άδικο χαμό του. Η ζωή και δράση του έχουν αφήσει έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη σύγχρονη ιστορία και διακρίνονται από διαχρονικότητα θυμίζοντας μας πως ποτέ δεν θα βρούμε το ουράνιο τόξο αν κοιτάμε κάτω.