/ Της Ελένης Γεωργίου


Ήταν 2 Δεκεμβρίου του 1956, όταν ένα μικρό πλοιάριο με το όνομα «Γκράνμα», που έχει ξεκινήσει από το Μεξικό, έπειτα από ένα δραματικό ταξίδι, έφτασε στις ακτές της Κούβας. Πάνω στο πλοίο βρίσκονταν 82 επαναστάτες αποφασισμένοι για όλα, μεταξύ αυτών ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα.

Κατά την αποβίβασή τους, δέχθηκαν επίθεση από τα στρατεύματα του καθεστώτος, από την οποία επέζησαν 15-20 αντάρτες που κατάφεραν να ανασυνταχθούν και να καταφύγουν στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, στο νότιο μέρος του νησιού. Με σημείο εκκίνησης την επίθεση αυτή, ο Τσε Γκεβάρα έλαβε ενεργό μέρος στις ένοπλες δραστηριότητες τον επαναστατών και υπήρξε ο πρώτος επαναστάτης στον οποίο δόθηκε το αξίωμα του Διοικητή (Κομαντάντε) του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας, στις 21 Ιουλίου 1957. Κατά τους επόμενους μήνες, ο ανταρτοπόλεμος στην Σιέρρα Μαέστρα εναντίον των -κατά πολύ ισχυρότερων- δυνάμεων του Μπατίστα, ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένος. Τα καθεστωτικά στρατεύματα τύγχαναν και της ενεργής υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών σε πολεμικό υλικό και τεχνογνωσία. Παρόλα αυτά, το επαναστατικό κίνημα σταδιακά εδραιώθηκε στον νότο της χώρας και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο.

Κατά τη διάρκεια του συνεχώς εντεινόμενου αγώνα κατά της τυραννίας του Μπατίστα, γύρω από τον Επαναστατικό Στρατό σχηματίστηκε, ουσιαστικά, το εθνικό δημοκρατικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, που απαρτιζόταν από το Επαναστατικό Δημοκρατικό «Κίνημα της 26ης Ιουλίου», με ηγετικό ρόλο στο συνασπισμό, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας και το Επαναστατικό Διευθυντήριο της Φοιτητικής Ομοσπονδίας της 13ης Μαρτίου.

Ο στρατός του Μπατίστα γνώριζε τη μια ήττα μετά την άλλη και, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1958, είχε περάσει στην άμυνα εναντίον των επαναστατών. Στις 29 Δεκεμβρίου 1958, οι αντάρτες, με επικεφαλής τον Γκεβάρα και τον Καμίλο Σιενφουέγκος, καταλαμβάνουν τη Σάντα Κλάρα. Με την κατάκτησή της, ο δρόμος για την Αβάνα ήταν πλέον ελεύθερος. Την 1η Γενάρη του 1959, ο Επαναστατικός Στρατός μπαίνει στην Αβάνα. Στις 8 Γενάρη 1959, ο Φιντέλ Κάστρο φτάνει στην Κουβανική πρωτεύουσα. Η νικηφόρα πορεία προς το σοσιαλισμό ξεκινούσε…