\ του Γιώργου Δημητρόπουλου

Οι ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, βιώνουν απίστευτες καταστάσεις. Ο Donald Trump είναι ο άνθρωπος-πυροτέχνημα. Τι και αν εκλέχθηκε με σκοπό να κάνει την Αμερική «Σπουδαία ξανά», το μόνο που κατάφερε είναι να ταλανίσει τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν είναι κρυφό πως ο Trump θα σχεδίαζε ένα άκρως επιθετικό πρόγραμμα στο κομμάτι της Υγείας. Η λογική του είναι, ή θα πληρώσεις για να ζήσεις ή θα πεθάνεις! Είναι τραγική αυτή η εμμονή των καπιταλιστών, όσον αφορά την εμμονή τους με την ιδιωτική ασφάλιση. Το «Obamacare» αποτελούσε αγκάθι στα σχέδια του, παρόλα αυτά έστω και τώρα κατάλαβε πως η ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας είναι άκρως απαραίτητη. Οι ΗΠΑ δέχθηκαν βαρύτατο χτύπημα από τον COVID-19 και πλέον φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους, ξεπερνώντας την Κίνα, όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα είδαμε, ακούσαμε και διαβάσαμε δηλώσεις και… «τιτιβίσματα» για την θεραπεία απέναντι στον φονικό ιό. Από την μια είδαμε την πίεση που ασκεί στους επιστήμονες να βρουν πρώτοι το φάρμακο, ώστε να ηγηθεί η χώρα του στο «ράλι» ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και από την άλλη ακούσαμε τις απίστευτες -έως απελπιστικές- ατάκες «πιείτε αντισηπτικά ή κάντε ενέσεις με αυτά!». Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν σάλο, με τον Joe Biden, αντίπαλο του Trump στις εκλογές του Νοεμβρίου, να λέει: «Ποτέ δεν περίμενα να το πω αυτό, αλλά παρακαλώ πολύ τον κόσμο, μην αρχίσει να πίνει αντισηπτικά!». Τα ίδια ανέφεραν και γερουσιαστές των Δημοκρατικών.

Είναι ολοφάνερο, πλέον, πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται σε τρικυμία εν κρανίω. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αν δεν βρεθεί σύντομα το εμβόλιο ή η θεραπεία κατά του κορωνοϊού -ώστε να πουλήσει άρτο και θέαμα-, θα έρθει η πολιτική του εξόντωση.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ότι ήταν το 2016. Η συσπείρωση και η ομαδικότητα έπαιξαν μεγάλο ρόλο σε αυτό. Ο Joe Biden, ως πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Obama, έχοντας στο πλευρό του έναν πολύ ισχυρό Bernie Sanders, που ασκεί επιρροή τόσο μέσα στο κόμμα όσο και σε ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας, πάει να βγάλει knock out τον πιο διεφθαρμένο πρόεδρο που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρόλο που ο Trump αρνήθηκε για τα μάτια του κόσμου να πληρώνεται για τα καθήκοντά του, πέρασε νόμους και διατάξεις που βόλευαν τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, εκτοξεύοντας έτσι τα κέρδη της περιουσίας του! Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ο Trump είχε στους λογαριασμούς του 2.48 δις, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 3.2 δις δολάρια! Επίσης, πρόσφατα έγινε λόγος για τα κονδύλια που εκταμιεύτηκαν από το αμερικανικό δημόσιο για… το γκολφ του προέδρου στην Σκωτία. Πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν για το κέφι του άλλοτε showman της αμερικανικής TV, γεγονός που προκάλεσε εκνευρισμό στην Γερουσία με επικεφαλής την Nancy Pelosi.

Τα τελευταία χρόνια, είδαμε πράγματι ένα κυνήγι μαγισσών και όχι μια ουσιαστική αντιπολίτευση. Η προσπάθεια καθαίρεσης του Trump έπεσε στο κενό και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχασε ευκαιρία να αυξήσει την δημοτικότητά του. Τώρα, όμως, που τα πράγματα είναι σοβαρά, ο πλανητάρχης τα έχει χαμένα. Ξεσπάσει συνεχώς, προχωράει σε αγενείς δηλώσεις στο Press Room, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να μας δείξει πόσο κακομαθημένος και σεξιστής είναι. Οι Dems, έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, κατάλαβαν πως τέτοια άτομα τα αποτελειώνεις πολιτικά και όχι με τρικάκια.

Καθημερινά, βλέπουμε σοβαρές θέσεις από πλευράς τους, όπως η συνέχιση του «Obamacare» και όχι το πέταμά του στα σκουπίδια. Η ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος και η διάσωση του φυσικού πλούτου, όχι η πλήρης καταστροφή από αμέλεια του κράτους. Μάλιστα, εδώ υπάρχει και το σλόγκαν «This ends here!». Ακόμη μια πάγια θέση είναι το τέλος της οπλοκατοχής, που μέχρι σήμερα δίνει το δικαίωμα σε κάθε πολίτη να αγοράζει όπλα άνευ λόγου και αιτίας, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλεί μακελειό στην κοινωνία, επειδή πάσχει από δεν υπάρχει ψυχιατρικός έλεγχος ή έχει εξτρεμιστικές τάσεις. Το πιο σημαντικό είναι η στροφή στην πράσινη ενέργεια. Οι Δημοκρατικοί έχουν ένα πολύ οργανωμένο πρόγραμμα, που θα δώσει την ευκαιρία στις ΗΠΑ να γίνουν, επιτέλους, η κινητήρια δύναμη, που θα δώσει μεγάλες ανάσες στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα προσφέρει εκατομμύρια θέσεις εργασίας στους πολίτες της. Δεν είναι λογικό όταν όλοι στρέφονται στα Green Politics, οι ΗΠΑ να ασχολούνται ακόμα με γεωτρήσεις της κάθε EXXON Mobil. Οι εποχές αλλάζουν και φαίνεται πως κάποιοι το κατάλαβαν, έστω αργά.

Εν κατακλείδι, η περίοδος Trump πρέπει να μείνει στην ιστορία ως μια ατυχής παρένθεση και τίποτε άλλο. Ο κόσμος είδε που οδήγησαν τα fake news και ο λαϊκισμός του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου. Απομόνωση, ρατσισμός σε όλα τα επίπεδα και κρίση άνευ προηγουμένου. Enough is enough!