Του Declan Kearney*

Η φετινή 24η Απριλίου θα σηματοδοτήσει την εκατονταετηρίδα του Πασχαλινής Επανάστασης κατά της βρετανικής κυριαρχίας στην Ιρλανδία.

Η Πασχαλινή Επανάσταση του 1916 σηματοδότησε μια παρατεταμένη φάση του πολιτικού αγώνα για την ιρλανδική ανεξαρτησία και τη δημοκρατία σε όλο τον εικοστό αιώνα.

Το πολιτικό όραμα της Επανάστασης του 1916 βρήκε έκφραση στη Διακήρυξη του Πάσχα.

Πρόκειται για ένα επαναστατικό έγγραφο, το οποίο προέβλεπε τη μετατροπή της ιρλανδικής κοινωνίας.

Απηύθυνε έκκληση για εθνική κυριαρχία, δημοκρατία, ισότητα, πολιτικές ελευθερίες και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Πασχαλινή Επανάσταση, η οποία σύντομα ακολουθήθηκε τόσο από τη Ρώσικη όσο και από τη Γερμανική Επανάσταση, ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την εξελισσόμενη παγκόσμια σύγκρουση μεταξύ των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της εποχής εκείνης. Η Ιρλανδική Επανάσταση εκπροσώπησε το Δημοκρατικό κίνημα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Για να παραφράσω την περιγραφή της Ρωσικής Επανάστασης από τον John Reed, η Ιρλανδική Πασχαλινή Επανάσταση ήταν «έξι ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Η πρώτη σελίδα των New York Times έδωσε ειδησεογραφική κάλυψη για δεκατέσσερις ημέρες.

Η Πασχαλινή Επανάσταση και οι άλλες επαναστατικές εξεγέρσεις των αρχών του εικοστού αιώνα έφεραν δραματικά στο προσκήνιο την ιστορική ερώτηση σχετικά με το πώς πρέπει να οργανωθεί η κοινωνία.

Ο James Connolly, ο Ιρλανδός ηγέτης της Επανάστασης, εντόπισε σωστά τη σύνδεση μεταξύ των αγώνων για την εθνική απελευθέρωση, και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Το κεντρικό αυτό δόγμα εγκαθιδρύθηκε μέσα από τη Διακήρυξη του Πάσχα.

Οι διαχρονικές αξίες της Διακήρυξης καθοδηγούν σήμερα το Sinn Fein στη φιλοδοξία μας να μετασχηματίσουμε την ιρλανδική κοινωνία.

Σήμερα η Ιρλανδία είναι πολύ διαφορετική απ’ ότι εκατό χρόνια πριν.

Τα τελευταία χρόνια η Ειρηνευτική Διαδικασία στην Ιρλανδία είχε, επίσης, μετασχηματιστική επίδραση.

Σήμερα όλοι εκείνοι που αναζητούν ένα καλύτερο κόσμο αντιμετωπίζουν την πρόκληση της λιτότητας: τη νέα στρατηγική του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου και των πολιτικών συμμάχων του να οργανώσουν την παγκόσμια σταθερότητα σύμφωνα με τους δικούς τους όρους.

Το ίδιο πολιτικό σχέδιο έχει επιβληθεί στην Ιρλανδία από την βρετανική συντηρητική κυβέρνηση και τα συντηρητικά κόμματα της Νότιας Ιρλανδίας.

Όμως, ο αγώνας ενάντια στη λιτότητα έχει αρχίσει σε όλη την Ευρώπη.

Μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του περασμένου Φεβρουαρίου στον Ιρλανδικό Νότο, το Sinn Fein είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας.

Το Μάιο, στις εκλογές για το Περιφερειακό Συμβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα συμμετέχουμε με ένα παρόμοιο εκλογικό πρόγραμμα. Ενάντια στη λιτότητα, με δίκαιη ανάκαμψη και εθνική ανεξαρτησία.

Η εθνική στρατηγική του Sinn Fein βασίζεται στην οικοδόμηση της λαϊκής υποστήριξης και της πολιτικής δύναμης για τη δημιουργία της Ιρλανδίας της ισότητας.

Η Πασχαλινή Επανάσταση ήταν μια σπίθα που πυροδότησε τη λαϊκή αντίσταση κατά της βρετανικής κυριαρχίας στην Ιρλανδία.

Ο Camille Desmoulins, Γάλλος Επαναστάτης, είπε: “Μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε γονατιστοί, ας εγερθούμε.”

Το 2016 υπάρχει η ανάγκη για μια δημοκρατική Λαϊκή Επανάσταση στην Ιρλανδία, στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον πλανήτη ενάντια στη λιτότητα, τη φτώχεια και την αδικία.

Όλοι οι προοδευτικοί Διεθνιστές πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να οικοδομήσουν την Επανάσταση αυτή.

*Ο Declan Kearney είναι ο Πρόεδρος του Ιρλανδικού Sinn Fein.

Μετάφραση- επιμέλεια: Ελένη Γεωργίου
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμ. Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Πάντειο Παν/μιο