«Δημιουργίες»
Κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση από το 2011. Πρόκειται για εργαστήρι ζαχαροπλαστικής, που διοργανώνει δράσεις και δίκτυα, όπως το ”ένας καφές σε περιμένει”, το ”σε αναμονή” και ο ”τοίχος καλοσύνης”. Συμμετέχουν και στο δίκτυο των ΚΟΙΝΣΕΠ. Τα μέλη είναι ισότιμα και οι αποφάσεις λαμβάνονται από συνελεύσεις ανοιχτές στην κοινωνία για παρατηρήσεις και προτάσεις. Διοργανώνουν δωρεάν σεμινάρια για την παρασκευή προϊόντων οικιακής αυτάρκειας (σαπούνια, τυρί κλπ), ενώ συμμετέχουν σε δράσεις για τη στήριξη των προσφύγων (σίτιση,εκμάθηση δεξιοτήτων, εκμάθηση γλώσσας).

«Δίκτυο ΚΑΠΑ»
Μη κερδοσκοπική οργάνωση από το 2008. Κεντρικός στόχος: ανάδειξη της Κοινωνικής Οικονομίας. Οι δράσεις του σχετίζονται με μεταφράσεις/συγγραφή εγχειριδίων και οργάνωση εκδηλώσεων συνεταιριστικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κοινού και των Αρμοδίων χάραξης πολιτικής για τη φύση και τα οφέλη του συνεργατισμού. Έχει αναπτύξει συνεργασίες με ανάλογους οργανισμούς για τη διασύνδεση του ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές. Προωθεί μια συνεταιριστική νομοθεσία βασισμένη στις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές. Το υλικό των επεξεργασιών είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση για χρήση.

«EuropeanVillage»
Δραστηριοποιείται στο συνεργατικό καφενείο της Ακαδημία Πλάτωνα και διατηρεί εναλλακτικό βιβλιοπωλείο.Σε αντίθεση με επιχειρηματικές κερδοσκοπικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στο Γκάζι, στο Μεταξουργείο ανθίζουν καταστήματα άλλου είδους. Το 2009 μια ομάδα νέων οργανώνει γιορτή συνεύρεσης, κοινωνικοποίησης και επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου, και αυτοδιαχείρισης της ψυχαγωγίας. Πρωτομαγιά του 2010 δημιουργείται το συνεργατικό Καφενείο.Σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα Καφενεία της γειτονιάς η προσέγγιση είναι ξεκάθαρα μη ανταγωνιστική. Χώρος συνεύρεσης, βήμα ανταλλαγής απόψεων, καλλιτεχνικής έκφρασης και όχι κλασικό καφενείο. Συμμετέχει στην οργανωτική ομάδα του εναλλακτικού φεστιβάλ συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ενώ πραγματοποιεί παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες, συζητήσεις, προβολές, σεμινάρια. Επίσης, λειτουργεί νομαδική κουζίνα, η οποία συμμετέχει και στην παροχή σίτισης σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.

«BEAVER»
Συνεργατικό καφέ-μπαρ που δημιουργήθηκε από 8 γυναίκες. Σκοπός τους η δημιουργία ενός μη καταπιεστικού και απαλλαγμένου από ιεραρχίες,περιβάλλοντος συνεύρεσης και εργασίας, με έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εργασιακού χρόνου και με κοινωνική απόδοση του προϊόντος της εργασίας. Φιλοξενούνται κατά καιρούς εκθέσεις, ομιλίες και προβολές για την ανάδειξη κυρίως -αλλά όχι μόνο- της γυναικείας δημιουργικότητας, όπως επίσης βραδιές αλληλεγγύης αλλά και events διαφορετικών μουσικών προτάσεων. To«BEAVER» δίνει προτεραιότητα στην ευαισθητοποίηση πάνω στο γυναικείο ζήτημα και την κοινωνική ταυτότητα των γυναικών, καθώς και τη διάδοση της ιδέας του κολεκτιβισμού, μέσω δημιουργίας δικτύων ομάδων που λειτουργούν αντίστοιχα. Προτεραιότητα και αρχή του συνεταιρισμού είναι, στους χώρους που στεγάζουν τις δράσεις του, να υπάρχει πρόσβαση όλων των ομάδων πληθυσμού, ανεξάρτητα από κοινωνικά ή φυσικά χαρακτηριστικά.

Συν Άλλοις (Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας)
Ξεκίνησε το 2011 με παρακαταθήκη την εμπειρία συμμετοχής στον συνεταιρισμό “Ο Σπόρος”. Εφαρμόζουν εναλλακτικές οικονομικές πρακτικές καλύπτοντας ποιοτικά ανθρώπινες ανάγκες, την αλληλέγγυα συνεργασία και τις ισότιμες σχέσεις. Δραστηριοποιούνται στο εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, κυρίως στον τομέα των τροφίμων. Βασικός τους συνεργάτης, συνεταιρισμοί καφεπαραγωγών του ζαπατίστικου κινήματος στο Μεξικό. Εισάγουν προϊόντα συνεταιρισμών και κινημάτων, παραγωγών του Παγκόσμιου Νότου (ζάχαρη, κακάο κ.ά.) μέσω του κοινωνικού συνεταιρισμού Libero Mondo (Ιταλία) και της οργάνωσης El Puente (Γερμανία).Τα προϊόντα διακινούνται μέσω ενός δικτύου αλληλέγγυας οικονομίας και μικρών καταστημάτων. Στο Θησείο, ο χώρος λειτουργεί ως κατάστημα διακίνησης προϊόντων ενώ πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και συναντήσεις. Φιλοξενούνται επίσης προϊόντα συλλογικών εγχειρημάτων μικροπαραγωγών και μεταποιητών. Δεν είναι ιδιοκτήτες μιας “εναλλακτικής επιχείρησης”, αλλά ομάδα ανθρώπων που αυτοδιαχειρίζονται την εργασία τους. Αυτό που τους εμπνέει είναι η αίσθηση ότι αποτελούν ένα «μικρό» τμήμα ενός ανερχόμενου παγκόσμιου κινήματος, που αγωνίζεται για να μετασχηματίσει αυτόν τον κόσμο σε ένα πιο όμορφο, δίκαιο και βιώσιμο μέρος.