Όλα ξεκίνησαν την μαύρη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013 κάπου στο Κερατσίνι, όταν «εμφανίστηκε» ένα τάγμα εφόδου με σιδερογροθιές και μαχαίρια. Διόλου τυχαία δεν ήταν η παρουσία και ο ρόλος τους σε εκείνη την γειτονιά, εκείνο το βράδυ. Είχαν ρητή εντολή να χτυπήσουν μία συγκεκριμένη παρέα.

Ο Παύλος Φύσσας, ενεργός μέλος της hip-hop σκηνής, και γνωστός για την αντιφασιστική του δράση, συνοδευόμενος από την σύντροφό του και την παρέα του, είχαν πάει σε μία καφετέρια για να παρακολουθήσουν αγώνα ποδοσφαίρου. Στο ίδιο μαγαζί βρισκόταν μία ακόμη παρέα, ώσπου δεν άργησε να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα τους. Εν συνεχεία, οι δεύτεροι πήραν κάποια τηλέφωνα καλώντας για «ενισχύσεις».

Περίπου στις 12 π.μ., ομάδα αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. καλέστηκε να μεταβεί στην καφετέρια για να ελέγξουν την κατάσταση, όμως την ίδια ώρα ο Π. Φύσσας βρισκόταν αιμόφυρτος στο νούμερο 60 της οδού Π.Τσαλδάρη, ένα στενό πιο πάνω. Τίποτα δεν είχε πάει λάθος για το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Οι εντολές ακολουθήθηκαν συντεταγμένα, όπως ακριβώς είχαν δοθεί.

Κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού, ένα αυτοκίνητο ερχόμενο από το αντίθετο ρεύμα σταμάτησε στο σημείο όπου ήταν ο Παύλος. Από το αυτοκίνητο κατέβηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος τον μαχαίρωσε τρεις φορές, καθώς τον είχαν ακινητοποιήσει άλλα μέλη του τάγματος. Η εικόνα που αντίκρισαν οι αστυνομικοί (όταν εν τέλει μετέβησαν στον σωστό τόπο την λάθος ώρα), ήταν ο 34χρονος σε κακή κατάσταση, αλλά έχοντας ακόμα τις αισθήσεις του, να υποδεικνύει τον δολοφόνο του.

Ο 45χρονος Γ.Ρουπακιάς συλλαμβάνεται επί τόπου και ομολογεί το έγκλημά του. Συγχρόνως, κάποια ΜΜΕ ήδη είχαν αρχίσει να διαρρέουν το γεγονός ότι ο δράστης ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής. Η ίδια η οργάνωση δεν άργησε να εκδώσει δελτίο τύπου με το οποίο αρνήθηκε την εμπλοκή της.

Το Κερατσίνι, τις δύο μέρες που ακολούθησαν, γίνεται κέντρο μεγάλων αντιφασιστικών κινητοποιήσεων, από εργατικά συνδικάτα, σωματεία, συλλογικότητες, ανθρώπους της γειτονιάς. Κεντρικό σύνθημα ήταν το «Δεν ξεχνάμε», υπενθυμίζοντας ότι ο φασισμός δεν ξεριζώνεται μόνος του- όπως είχε σταθεί εκείνο το βράδυ ο Παύλος, αλλά μόνο από εμάς τους ίδιους, και όταν είμαστε ενωμένοι. Στο ίδιο κλίμα διοργανώθηκαν διαδηλώσεις παγκοσμίως.

Την ίδια ώρα, κανένας δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Πειραιά δεν αναλάμβανε τον Ρουπακιά, ενώ το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου, υιοθετώντας αίτημα πολιτών και συλλογικοτήτων, αποφάσισε να μετονομαστεί η οδός Π.Τσαλδάρη σε οδό Παύλου Φύσσα.

Παρά το γεγονός ότι η δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής δεν ήταν άγνωστη στις αρχές πριν από την συγκεκριμένη δολοφονία, έχοντας δεκάδες αναφορές ιατρικών συλλόγων για ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες, με την δολοφονία του Παύλου ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα και στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης για την Χρυσή Αυγή.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 ξεκίνησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, του προέδρου του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Η. Κασιδιάρη, Γ. Λαγού και άλλων στελεχών του κόμματος, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Είχε ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη μίας από τις ιστορικότερες δίκες που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καλείται να λογοδοτήσει για δράση εγκληματικής οργάνωσης ένα κόμμα που εκπροσωπείται ακόμη και σήμερα στην Βουλή.