Έρευνα αναφέρει ότι οι άνδρες φοράνε λιγότερο προστατευτική μάσκα, διότι αποτελεί σημάδι αδυναμίας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα η «τοξική αρρενωπότητα» θέτει τους άνδρες σε κίνδυνο μπροστά στον κορωνοϊό.

/της Anagha Srikanth /Μετάφραση: Ιωάννα Κουρού

Δεδομένα από Κίνα, Νότια Κορέα και Ιταλία δείχνουν ότι περισσότεροι άνδρες πεθαίνουν από τον COVID-19 σε σχέση με τις γυναίκες, μοτίβο που ακολουθεί και σε άλλες χώρες με διαθέσιμα δεδομένα με βάση το φύλο. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν αυτό σχετίζεται με την ασθένεια ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας οι άνδρες να παίρνουν προληπτικά μέτρα σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Αλλά αυτή η τάση έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα μίας πρόσφατης μελέτης από Αμερικανούς και Βρετανούς ερευνητές -που δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα- και η οποία δείχνει ότι οι άνδρες θεωρούν τους εαυτούς σχετικά πιο άτρωτους από τον κορωνοϊό. Το αποτέλεσμα: οι άνδρες να φοράνε λιγότερο την προστατευτική μάσκα από τις γυναίκες.

Δημοσκόπηση από το Gallup Poll -που δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου- φανερώνει ότι το 29% των ανδρών φοράει πάντα σε δημόσιους χώρους μάσκα ή άλλο υφασμάτινο προστατευτικό σε αντίθεση με το 44% των γυναικών. Στην αντίπερα όχθη, το 38% των ανδρών δεν φοράει ποτέ μάσκα έξω από το σπίτι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών φτάνει το 25%.

Αν και αυτές οι ασυμφωνίες δεν ισχύουν σε περιπτώσεις που η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες αναφέρεται ότι νιώθουν ντροπή και στιγματισμένοι όταν φορούν μάσκα. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να συμφωνήσουν με δηλώσεις όπως «το να φοράει κανείς μάσκα δεν είναι κουλ», «το να φοράει κανείς μάσκα είναι ντροπιαστικό» και «το να φοράει κανείς μάσκα είναι σημάδι αδυναμίας».

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα ίσως απομακρύνουν τους άνδρες από τη χρήση μάσκας αν δεν είναι υποχρεωτική, θέτοντας τους εαυτούς τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Το στίγμα εναντίον των ανδρών σχετίζεται με την αδυναμία τους να πάρουν μέτρα προστασίας, γεγονός που αποτελεί παράδειγμα της τοξικής αρρενωπότητας, ότι, δηλαδή, «για να είναι κανείς άνδρας» πρέπει να βάζει την υγεία και την ζωή του σε κίνδυνο.

Στην μελέτη οι ερευνητές προτείνουν ότι οι μελλοντικές παρεμβάσεις για την περαιτέρω χρήση μάσκας στον αντρικό πληθυσμό πρέπει να στοχεύσουν στην μείωση των αρνητικών αυτών συναισθημάτων.

Πηγή: thehill.com