/του Βαγγέλη Παπαμιχαήλ

Η 12η Μαΐου έχει καθιερωθεί απο το 1965 ως “Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων” για να τιμηθεί η γέννηση της Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, το 1820.

Η Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ ήταν Αγγλοϊταλίδα φιλάνθρωπος και θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής. Η νοσηλευτική, ωστόσο, πέρα από επάγγελμα είναι και πράξη προσφοράς… Προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και όσους έχουν ανάγκη την νοσηλευτική βοήθεια ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, θρησκείας κτλ.

Φέτος, 55 χρόνια μετά από την καθιέρωση αυτής της τόσο σημαντικής ημέρας, οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές καλούνται να αντιμετωπίσουν ξανά έναν αόρατο εχθρό, καλούνται μαζί με το Ιατρικό προσωπικό να αντιμετωπίσουν μια από τις χειρότερες παγκόσμιες πανδημίες στη σύγχρονη ιστορία. Αυτή του ιού COVID-19, όπου (μέχρι εχθές) βάση των στοιχείων του Π.Ο.Υ έχει αφήσει στο πέρασμά του 4,2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, 1,48 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν αναρρώσει, και περίπου 300 χιλιάδες θύματα παγκοσμίως.

Διαβάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία, το μυαλό όλων μας πάει αμέσως στις δομές υγείας της χώρας. Πως αντιμετώπισαν στη χώρα μας οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές αυτή την πανδημία, ειδικά τον καιρό της μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων; Τι αντιμετώπισε, τι ένιωσε, τι φοβήθηκε; Αυτές τις απαντήσεις μας τις έδωσε η “Σ”, νοσηλεύτρια, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

Η “Σ” λοιπόν μας είπε πως φοβήθηκε για την υγεία των δικών της ανθρώπων, αλλά και για τη δική της, καθώς με πλημμελή μέτρα προστασίας και σχεδιασμό έπρεπε να εκτελεί τα καθήκοντα της. Όπως μας ανάφερε, καθημερινά έρχονται σε επαφή με μεταδοτικά νοσήματα, όμως τώρα είχαν να αντιμετωπίσουν τον φόβο για το άγνωστο, έχοντας υπόψη τα παγκόσμια δεδομένα για τη μετάδοση και τις επιπτώσεις του νέου αυτού ιού, αλλά και το σαθρό σύστημα υγείας που τους έκανε όλους να νιώσουν απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι όσο ποτέ. Στη συνέχεια μας ανάφερε πως όλη αυτή η περίοδος, που ήταν ιδιαίτερα στρεσογόνος, δεν έχει λήξει ακόμα, και πως θα πρέπει να ανησυχεί όλους μας η επόμενη μέρα και το πιθανό νέο κύμα κρουσμάτων.

Αναφερόμενη στους συναδέλφους της, η “Σ”, είπε πως είναι περήφανη για την ανταπόκριση, αλλά και για τις διαχρονικές μάχες τους απέναντι στην κάθε αρρώστια και στον θάνατο χωρίς να λυγίσουν ούτε για μία στιγμή.

Κλείνοντας η “Σ” μας ανέφερε πως τώρα θα αγωνιστούν και για εκείνους. Τώρα που στράφηκαν όλα τα βλέμματα στους εξαντλημένους νοσηλευτές, τώρα που ένιωσαν την υποκρισία των υποσχέσεων και των “χειροκροτημάτων” από ανθρώπους που για χρόνια απαξίωναν τη δημόσια υγεία και την προσφορά τους. Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά το μόνο που μπορεί να νιώσει εκείνη και οι συνάδελφοι της για την αυθόρμητη συμπαράσταση των πολιτών είναι ευγνωμοσύνη, γιατί αυτή η συμπαράσταση ήταν που τους έδινε δύναμη.



Τα στοιχειά της “Σ” βρίσκονται στη διάθεση του Sputnik magazine.