/ Της Φανής Δουρδούρα (Σδράλη)

Κάνοντας μια μίνι έρευνα για τα νεανικά συνεταιριστικά εγχειρήματα, συναντήσαμε μια διαφορετική ομάδα, τo Impact Hub Athens. Πρόκειται για το πρώτο τοπικό δίκτυο ανθρώπων που πιστεύουν πως οι ενέργειες του επιχειρηματικού τομέα μπορούν και πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα, είναι παγκόσμια συνδεδεμένοι από το Άμστερνταμ στο Γιοχάνεσμπουργκ, και από τη Σιγκαπούρη στο Σαν Φρανσίσκο.

Ξεκινώντας από το 2005, το Impact Hub έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια κοινότητα που δημιουργεί διασύνδεση και συνεργασίες μεταξύ των μελών της τοπικής και της παγκόσμιας κοινότητάς. Πλέον, έχει 80+ Impact Hubs σε 49 χώρες, 20 υπό κατασκευή, ενώ αριθμεί περισσότερα από 13.000 μέλη. Επιχειρήσεις και δημιουργικοί επαγγελματίες εργάζονται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρότυπων business models που θα ορίζουν το μέλλον της επιχειρηματικότητας. Το παγκόσμιο δίκτυο που έχει δημιουργηθεί χάρη στη σύνδεση των ήδη υπαρχόντων Impact Hubs αλλά και αυτών που θα γεννηθούν με τον καιρό, στηρίζεται κυρίως στην πεποίθηση “think globally, act locally”. Με άλλα λόγια, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα που φέρνει κοντά τους ανθρώπους μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, διοφοροποιούν το μοντέλο εργασίας του σήμερα και δημιουργούν έναν κοινό, συνεργατικό και οικονομικό χώρο που συνδέεται με όλον τον κόσμο.

Μέσα από προγράμματα που φέρνουν την αλλαγή από συντονισμένες και συνεργατικές δράσεις φορέων με κοινές αξίες, προσπαθούν να δώσουν λύση στα σημαντικότερα προβλήματα  κοινωνικά, οικονομικά, και περιβαλλοντολογικά. «Πίσω από τους ρόλους και τις ειδικότητες βλέπουμε ανθρώπους με πάθος για εργασία και δημιουργικότητα, που θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους. Βλέπουμε ένα μέλλον στο οποίο κάθε οργανισμός, αλλά και κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, μπορεί να δρα με όλο το θάρρος, την αποφασιστικότητά και δημιουργικότητά του και να χρησιμοποιεί τη δυναμική του για να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Πάνω απ’ όλα, βλέπουμε την ανάγκη να μην κάνει κανείς μόνος του αυτό το βήμα. Χτίζουμε μια νέα υποδομή, που φέρνει την αλλαγή σε τοπικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.»

Ακόμη, υπάρχει το Impact Hub Academy που είναι ένα πρόγραμμα για επιχειρηματίες, διαχειριστές ΜΚΟ ή project managers, που σκοπό έχει να επιταχύνει την ανάπτυξη των οργανισμών προσφέροντάς τους μια εξατομικευμένη μαθησιακή εμπειρία. Επίσης, διαθέτουν μια σειρά προγραμμάτων, που καλύπτουν τις ανάγκες εκπαίδευσης και ανάπτυξης της κάθε επιχείρησης, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται. Τέλος, μπορούν να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις όπως Συνέδρια/ Ημερίδες Παρουσιάσεις, Ομιλίες, Σεμινάρια, Συνεντεύξεις Τύπου, Εταιρικά Events, Εκπαιδευτικά Εργαστήρια, Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές κλπ), Εκθέσεις κτλ, με στόχο πάντα να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους συμμετέχοντες.

Το συνεταιριστικό μοντέλο είναι σίγουρα κάτι αρκετά καινούριο για την Ελλάδα, με την έννοια ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί πολύ περισσότερα εργαλεία για την ανάπτυξή του. Το ενδιαφέρον με το οικονομικό αυτό μοντέλο είναι ότι διέπεται από πολύ διαφορετική λογική σε σχέση με το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο, ενώ ακόμη, η λειτουργία του στηρίζεται σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Σίγουρα, έχουμε να δούμε και περιμένουμε να δούμε πολλά ακόμα το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο μιας εναλλακτικής αντίληψης, αναφορικά με τη λεγόμενη ”οικονομική ανάπτυξη”, μιας αντίληψης που θα θέτει στο επίκεντρο ένα περισσότερο κοινωνικό, δίκαιο και ισότιμο οικονομικό υπόδειγμα.