/του Γιάννη Θεοφιλογιαννάκου

Με το Black Lives Matter να αποτελεί το σύνθημα των ημερών, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούσαμε την γενίκευση και υπεραπλούστευση All Lives Matter. Και ναι, εκ πρώτης όψεως όλες οι ανθρώπινες ζωές θα έπρεπε να έχουν αξία, έχουν όμως; Ποιες είναι εκείνες οι ζωές που μετά βίας θεωρούνται ανθρώπινες, ποιες ζωές θα θρηνήσουμε και ποιες θα αγνοήσουμε και θα υποβαθμίσουμε ως ζωές άξιες της (κακής) μοίρας τους;

Στις 25 του Μάη στις ΗΠΑ, δολοφονείται από αστυνομικό ο George Floyd, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 στην Αθήνα, ο Ζακ Κωστόπουλος. Τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν κατ’ εξακολούθηση, μαύρες και ΛΟΑΤΚΙ ζωές διαρκώς υποβιβάζονται σε λιγότερο ανθρώπινες, καθιστώντας τη δολοφονία τους ευκολότερη είτε από εξαγριωμένους πολίτες είτε από την ίδια την αστυνομία.

Αλήθεια όταν ακούμε τη λέξη άνθρωπος τι εικόνα σχηματίζουμε στο μυαλό μας, τι χαρακτηριστικά έχει αυτός ο άνθρωπος; Είναι μήπως μαύρος; Είναι γυναίκα; Είναι τρανς; Είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο; Φαντάζομαι ότι για τους περισσότερους είναι ένας αρτιμελής λευκός ετεροφυλόφιλος άντρας καθώς αυτή είναι η εικόνα του ανθρώπου που βλέπουμε ως επί το πλείστον, στις επιφανείς θέσεις τις κοινωνίας μας. Όσο απέχει λοιπόν κανείς από αυτό το πρότυπο, η αξία της ζωής του αρχίζει να υποβαθμίζεται, αρχίζει πλέον ο ορισμός του ανθρώπου να μην τον συμπεριλαμβάνει.

Την υποβάθμιση της ανθρώπινης υπόστασης την βλέπουμε και όταν χρησιμοποιούνται λέξεις ή φράσεις όπως “σκουπίδια της κοινωνίας”, “καρκίνος της κοινωνίας”, “λάθρο”, “αποβράσματα”, “πουσταριά”, “προβληματικοί”. Πόσο πιο εύκολο είναι να θάψεις κάτω από το χώμα ένα σκουπίδι από ότι έναν άνθρωπο. Πόσο πιο εύκολα ένα απόβρασμα θεωρείται ότι ευθύνεται για τη μοίρα του.

Σε αυτήν την κοινωνία λοιπόν, έτσι όπως την βιώνουμε σήμερα, όχι δεν έχουν όλες οι ανθρώπινες ζωές αξία. Συγκεκριμένα οι μαύρες ζωές δεν έχουν αξία, οι ΛΟΑΤΚΙ ζωές δεν έχουν αξία, οι ζωές των προσφύγων δεν έχουν αξία, οι ζωές των τοξικοεξαρτημένων δεν έχουν αξία, οι ζωές των Ρομά δεν έχουν αξία και μέχρι να αλλάξει αυτό θα φωνάζουμε ΒLACK LIVES MATTER, QUEER LIVES MATTER, REFUGEES WELCOME και όποιο άλλο σύνθημα αναδεικνύει και δεν κουκουλώνει την αδικία.