/Της Ιωάννας Καρδούλια

Κάποιους μήνες μετά τη δολοφονία του Ζακ, της Zackie Oh! ή αλλιώς Ζαχαρία Κωστόπουλου, ο κόσμος είναι ακόμη εκεί που ήταν. Δεν άλλαξε τίποτα, εκτός από το γεγονός ότι έχουμε κάτι ακόμα στο κεφάλι μας να μας εξοργίζει!
Μα είναι απορίας άξιο, πως κάποιος κατάφερε, στην προκειμένη περίπτωση, σκοτώνοντας ένα άτομο, να είναι σαν να σκότωσε τρία: τον Ζακ, την Zackie Oh! και τον Ζαχαρία Κωστόπουλο… Να σας εξηγήσω τι εννοώ.
Ο Ζακ, ήταν ο φίλος Ζακ, ο γνωστός Ζακ, εκείνος που ισορροπούσε την Zackie Oh! με τον Ζαχαρία και ακροβατούσε ανάμεσα στα άλλα δύο του «Εγώ», σε ένα σχοινί φτιαγμένο από άλλους. Ήταν ο ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής, ήταν ο εθελοντής, ήταν άλλα τόσα. Ο Ζακ ήταν εγώ, εσείς, εμείς και οι άλλοι. Ήταν εκείνος που κάποια στιγμή ίσως ντράπηκε για την Zackie αλλά και για τον Ζαχαρία. Ήταν ο τρίτος σου εαυτός, γιατί όλοι έχουν έναν τρίτο εαυτό… Τον Ζακ τον έβλεπες στον δρόμο, στην πόρτα του σπιτιού σου πριν ανέβεις, διάβαζες κάποιο άρθρο του το πρωί, άκουγες κάποιες απόψεις του το απογευματάκι και τον ξαναέβλεπες στο μπαράκι για ποτό αργότερα.
Η Zackie Oh! ήταν η περσόνα που έφτιαξε ο Ζακ, η drag queen Ζακ. Ο επαγγελματίας Ζακ που δεν δίστασε να εκφραστεί. Την Zackie Oh! την είδες στο φετινό Athens Pride να χορεύει στο άρμα της υπερήφανα, όπως πρέπει. Η Zackie Oh! είναι ο καταπιεσμένος Ζαχαρίας και ο απελευθερωμένος Ζακ. Η Zackie σου προσέφερε χαρά στα show της, σε έκανε να χορεύεις, να τραγουδάς με όλη σου τη ψυχή και να σκέφτεσαι πως «Ναι, εγώ θέλω να ζω μαζί του στον κόσμο που προσπαθώ να δημιουργήσω!»
Ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ήταν το «αγόρι» της υπόθεσης, κάτι που απέταξαν από πάνω τους ο Ζακ και πιο πολύ η Zackie. Ο Ζαχαρίας ήταν το παιδί της οικογένειας, αφού μόνο εκείνοι τον φωνάζουν έτσι. Ο Ζακ ποτέ δε θα ξαναγίνει Ζαχαρίας, γιατί πέθανε ως Ζακ και γεννήθηκε στις συνειδήσεις μας ως Ο Ζακ.
Έφυγε, όμως, στην πραγματικότητα ο Ζακ από κοντά μας; Τον Ζακ θα τον βρεις στο ημερολόγιο μιας νεαρής που βιάστηκε, ενός ΛΟΑΤΚΙ+ που η οικογένεια του δεν του μιλάει πλέον… Στις σκέψεις του εργαζόμενου που βιώνει την εργοδοτική πίεση, της εργαζόμενης που «πέρασε από τόσα κρεβάτια» για να προσληφθεί. Στον καφέ δύο κολλητών φίλων που σκέφτονται να φύγουν από την χώρα τους και στην μπίρα της φίλης σου όταν μιλάτε για το πώς βλέπετε τη ζωή να περνάει από το πεζοδρόμιο της μπιραρίας που αράζετε κάθε μέρα. Ο Ζακ είναι κάποιες σελίδες μόνο από το βιβλίο που διαβάζει ο κόσμος και εσύ ταυτόχρονα… Και, μάλλον, αποδείχτηκε πως είναι και όλα όσα φοβάται ο συντηρητισμός: ΛΟΑΤΚΙ+, drag queen, οροθετικός, τοξικομανής, θηλυπρεπής… διαφορετικός εν πάση περιπτώσει. ”Βίωσε” τον κανιβαλισμό από τα ΜΜΕ και ”είδε” τη στυγνή δολοφονία του να μηδενίζεται, αφού «έγινε λόγω αυτοάμυνας, γιατί μπήκε για να κλέψει, ήταν επικίνδυνος και υπό την επήρεια ουσιών». Ακόμα και αν ο Ζακ έκλεβε κάποιο προϊόν από το κοσμηματοπωλείο, έπρεπε να το πληρώσει με τη ζωή του; Μήπως είχε δίπλα από το όνομα του το σήμα του ευρώ; Μήπως η έννοια και η σημασία της ζωής, μετριούνται με νόμισμα και οι ζωντανοί έχουν τιμή ή ανταλλακτική αξία;
Ο Ζακ είναι κάποιος που πολλοί δεν ήξεραν, αλλά από την ημέρα που δολοφονήθηκε, όλοι διηγούνται πως έμαθαν για εκείνον.
Από τότε, όταν ακούνε «Ζακ» γυρνάνε!