Λέσβος, Ειδομένη, Διαβατά, Ελληνικό και σε πολλές άλλες περιοχές η αλληλεγγύη απλώνεται από άκρη σε άκρη. Με μία φωνή, μικροί και μεγάλοι δίνουν καθημερινά με αυταπάρνηση έναν μεγαλειώδη αγώνα, στηρίζοντας τους ανθρώπους που μας χρειάζονται. Στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς χιλιάδες άνθρωποι δείχνουν καθημερινά πως η αλληλεγγύη σπάσει το φράγμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος, κανένας πρόσφυγας πολέμου δεν φεύγει από τη χώρα του για ψύλλου πήδημα. Στο πλάι αυτών των ανθρώπων μέχρι τέλους, ενάντια σε μία Ευρώπη που έχει παρατήσει την Ελλάδα μόνη της,αλλά αυτή στέκεται στο ύψος των περιστάσεων… Από τις γιαγιάδες της Λέσβου, τους μαθητές του 6 ΓΕΛ Ιλίου, από το «Καλώς τους», την καμπάνια του Bloco μαθητών «Ένα σακίδιο για τους Πρόσφυγες», από τα πανό στο βράχο της Ακρόπολης και τον Λευκό Πύργο, «Ασφαλής δίοδος-Σταματήστε τον Πόλεμο», από τους χιλιάδες εθελοντές που δίνουν καθημερινά τον εαυτό τους απλώνοντας χέρι βοηθείας στους πρόσφυγες. Η αλληλεγγύη δεν κοιτάζει σύνορα, χρώμα και θρησκεία… Η αλληλεγγύη είναι παντού!

Συνέντευξη με τον συντονιστή του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες «Καλώς τους», Νίκο Μπελαβίλα:

/ Επιμέλεια: Άντυ Κουκλαδά, Αλεξάνδρα Μάτα, Στεφανία Πουλάκη

Τι ακριβώς είναι το Κοινωνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες «Καλώς τους»;

Ήταν μία κίνηση ανάγκης πολλών από όσες και όσους βρίσκονται επί μήνες στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού, στα σύνορα, στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Ανάγκης για να επικοινωνήσουν εκατοντάδες μοναχικές πρωτοβουλίες, να διαδοθούν όλες αυτές οι καλές ειδήσεις αλληλεγγύης, να στηριχθούν οι συλλογικότητες και οι τοπικές κοινωνίες που ύψωσαν το ανάστημα τους και άπλωσαν το χέρι στους πρόσφυγες, να διαδοθεί το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η ελληνική κοινωνία, εν μέσω κρίσης. έκανε να σιωπήσουν τα πολεμικά κύμβαλα του ρατσιστικού μίσους.

Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για τις δράσεις που υλοποιούνται ήδη ή βρίσκονται στα σκαριά αυτή την περίοδο;

Οι «Καλώς τους» έχουν μόλις ένα μήνα ζωής. Και όμως η επιτυχημένη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα και η ανάδειξη των εξαιρετικών παραδειγμάτων της Κοζάνης, των Διαβατών, του Πεντάλοφου του Βοίου, καθώς και των γυναικών της Πτολεμαΐδας ήταν η σοδειά των τελευταίων εβδομάδων. Έβαλαν το χέρι τους για να σβήσει στο ξεκίνημα της η «φωτιά» που επιχείρησαν να ανάψουν οι ρατσιστές στη Βέροια, ενώ ετοιμάζονται δράσεις στη Λέσβο, στα Γιάννενα και ίσως στην Άρτα και στην Πάτρα. Είμαστε συντονισμένοι για βοήθεια στις εκπαιδευτικές δράσεις και ειδικότερα στα Διαβατά, στο Σχιστό και στον Ελαιώνα. Δεν έχουμε καταφέρει πολλά στον τομέα του πολιτισμού ακόμη, και έχει μείνει πίσω η δουλειά στην Ευρώπη, καθώς τις πρώτες εβδομάδες αντιμετωπίζαμε τα υπερεπείγοντα και προσπαθούσαμε να καταγράψουμε την κατάσταση σε εθνικό επίπεδο. Αυτό το καταφέραμε. Έχουμε εικόνα αυτή τη στιγμή από όλα σχεδόν τα κέντρα και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε εικόνα και από τα νησιά. Ακολουθούν ο διεθνής χώρος και οι καλλιτέχνες.

Είναι σημαντικό το γεγονός, ότι για την διάδοση του μηνύματος της αλληλεγγύης, άνθρωποι που προέρχονται από τον χώρο της τέχνης, της διανόησης και είναι ευρέως γνωστοί, δίνουν το παράδειγμα. Παράλληλα, οι εθελοντές που βρίσκονται στις δομές προσφέρουν την βοήθειά τους καθημερινά. Ποιά είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση σε αυτή την προσπάθεια;

Οι καλλιτέχνες είναι «δύσκολοι» άνθρωποι. Προσφέρουν κατά μόνας, αλλά προσφέρουν ο καθένας και η καθεμία όσο δεν μπορούν να προσφέρουν χιλιάδες από εμάς. Καθώς ένα τραγούδι, μία εικόνα, δύο λόγια ακουμπούν άμεσα τόσο κόσμο που οι κοινοί θνητοί δεν μπορούμε να φανταστούμε. Τους θέλουμε ακόμη και μοναχικούς να προσφέρουν αυτό το σπουδαίο έργο. Αντίθετα, οι χιλιάδες εθελοντές χάνονται μες στο πλήθος παράγοντας ένα τιτάνιο έργο, προσφέροντας την προσωπική τους ζωή, τον χρόνο και το υστέρημα τους. Είναι συγκλονιστικό και συμβαίνει παντού. Νέα παιδιά και γιαγιάδες, πρόσκοποι και υπερπολιτικοποιημένοι αριστεροί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας δίνουν το καθημερινό παρόν με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.
Ποια θα ήταν η απάντηση στις φωνές που δεν λένε το “Καλώς τους”; Αναφερόμαστε κυρίως στις φωνές των κυρίαρχων ΜΜΕ που συχνά αναπαράγουν τον φόβο για το διαφορετικό, με κίνδυνο να δημιουργήσουν ένα κλίμα ανασφάλειας και εσωστρέφειας.

Δεν μας αφορούν. Η Ιστορία έχει γράψει πια αυτό το momentum. Τους μήνες που η Ελλάδα έγινε σύμβολο ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Τους ανθρώπους που στάθηκαν στην πλευρά του καλού. Ας φροντίσουμε μόνο να προστατεύσουμε αυτό το απόθεμα. Να μην το καταστρέψουμε με την παραδοσιακή μας γκρίνια και ανοργανωσιά.

Το “Καλώς τους” αποτελεί μια πλατφόρμα συνεργασίας, συνεννόησης κ συντονισμού όλων των ανθρώπων που θέλουν να συμβάλλουν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα. Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία;
Συμμετέχοντας σε όλα αυτά που συμμετέχουμε. Όποιος/όποια θέλει μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας στο διαδίκτυο και να συμμετέχει στις δράσεις. Ξεκαθαρίσαμε από την αρχή: Δεν υποκαθιστούμε, δεν καθοδηγούμε, δεν περισσεύει κανείς. Στηρίζουμε την αλληλεγγύη, όπου αυτή υπάρχει και γεννιέται. Διαδίδουμε καλές ειδήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν εμπλεκόμαστε στα οικονομικά προγράμματα ή στα ζητήματα των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές, καθώς δεν είμαστε ούτε κράτος, ούτε ΜΚΟ, αλλά μία από τις εκατοντάδες ομάδες εθελοντών και αλληλέγγυων, που στήθηκε και προχωράει με μοναδικό κίνητρο και στόχο τη διάσωση και τη στήριξη των προσφύγων.

Πληροφορίες:
www.kalostous.gr
https://www.facebook.com/kalostousgr
https://twitter.com/kalostous_gr