/ Της Γιασμίν Ελ Αγκούζ

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών απο τον ΟΗΕ, στις 17 Δεκεμβρίου του 1999.

Σύμφωνα με την παράγραφο 113 ορίζεται πως, «Η βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη, ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. Επισης, ο όρος βία περιλαμβάνει τη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία) και τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).

Η Βία κατά των Γυναικών είναι ένα θέμα που ξεπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από τα έθιμα ή τις παραδόσεις, την κοινωνική τάξη, τη μόρφωση, το επίπεδο υγείας κλπ. Αναγνωρίζεται πλέον ως έγκλημα με άμεσες κι έμμεσες επιπτώσεις, τόσο για τις γυναίκες – θύματα, όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει απο την ΕΙΕ, το 24% των γυναικών έχει υποστεί σωματική βία, και σεξουαλική βία έχει δεχτεί το 6% (το 5% απο τους συντρόφους του και το 1% απο άλλο πρόσωπο). Τα περιστατικά των βιασμών που αναφέρονται στη χώρα μας είναι 5.000 ετησίως, εκ των οποίων μονο τα 150 απο αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό.

ΟΙ γυναίκες τη σημερινή εποχή, δεν πρέπει να δείχνουν καμία ανοχή ως προς την οποιαδήποτε μορφή βίας που ασκείται πάνω τους και ούτε να σιωπούν. Πρέπει να αποδείξουν πως η δύναμη που έχουν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην σκέψη τους, αλλά να εξωτερικεύεται και ως προς τον άνθρωπο που έχουν απέναντι τους και τους συμπεριφέρεται με ακρότητες και χυδαιότητα. Όλο  αυτό μπορεί να αναπτυχθεί μέσα απο συζητήσεις με ειδικούς οργανισμούς που βοηθούν γυναίκες με παρόμοια περιστατικά βίας.

Η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται διεθνώς ως έγκλημα. Τα θύματα πρέπει να σπάνε τη σιωπή τους, η κοινωνία να μην κλείνει πια τα μάτια και να μην  δείχνει καμία ανοχή. Να αναδιαμορφώσουμε μαζί την κοινωνία με τις αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εγγυώνται την κοινωνική συνοχή.