/Συνέντευξη στον Θάνο Νασόπουλο

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, η σημαντικότερη στη χώρα μας από τη μεταπολίτευση και μετά, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου 3,5 χρόνια μπαίνει στην τελική της ευθεία, με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας να αναμένεται περίπου στο καλοκαίρι του 2019. Με αφορμή αυτό το γεγονός μιλήσαμε με το Ύποπτο Μούσι, παραγωγό του Omnia tv, που καλύπτει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια τη διαδικασία, όντας σημαντικό μέλος μιας πρωτοβουλίας που συνέβαλε στο να αναδειχτεί ο πραγματικός χαρακτήρας της νεοναζιστικής οργάνωσης και να ενημερωθεί ο κόσμος τόσο για τα ζητήματα που αφορούν στην δίκη όσο και γενικότερα για τις δράσεις και την ταυτότητα της Χρυσής Αυγής.

-Γιατί αποφασίσατε στο Omnia Tv να ασχοληθείτε τόσο εξειδικευμένα με το ζήτημα της δίκης αλλά και το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής συνολικά. Εσύ προσωπικά κάνεις κάθε βδομάδα την εκπομπή «Η δίκη της Χρυσής Αυγής» όπου παρουσιάζεις τα δεδομένα και τις εξελίξεις από κάθε δικάσιμο. Η σιγή ιχθύος και η προβληματική στάση που τήρησε ο συστημικός τύπος έπαιξε έναν ρόλο;

Όταν η διαδικασία ξεκινούσε το 2015 πιστεύαμε πως η προσπάθεια συμβολής στην δημοσιότητα μιας τέτοιου μεγέθους και σημασίας δίκης όπως αυτή της Χρυσής Αυγής είναι ευθύνη όλων των πολιτικά και κοινωνικά ενεργών κομματιών της κοινωνίας.

Ειδικότερα, θεωρήσαμε πως η «ενημέρωση από τα κάτω» είχε να παίξει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο από πλευράς ανάλυσης και λεπτομερούς καταγραφής των όσων θα συνέβαιναν σε κάθε δικάσιμο, αλλά και από την άποψη της δημιουργίας ένος οπτικοακουστικού αρχείου, μιας σειράς webcasts με τους όρους της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, εύκολα διαδόσιμο και προσβάσιμο σε όλους.

Περιμέναμε πως ο παραδοσιακός τύπος, με τις στρεβλώσεις του, τα συμφέροντα που τον εγκλωβίζουν, καθώς και τα στεγανά που έχει με τα χρόνια δημιουργήσει, ειδικότερα στο δικαστικό ρεπορτάζ, δεν θα μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πράγμα για το οποίο, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, επιβεβαιωθήκαμε.

-Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει τι γίνεται στη δίκη. Τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα, από καταθέσεις και οπτικοακουστικό υλικό, αποδεικνύουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής; Και αν ναι ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα σημαντικότερα μεταξύ αυτών;

Η δίκη της Χρυσής Αυγής εξετάζει 4 βασικές υποθέσεις και δεκάδες συσχετισμένες που αφορούν σε συγκεκριμένες εγκληματικές δράσεις του μηχανισμού της οργάνωσης. Επιπλέον των συγκεκριμένων πράξεων που εξετάζει για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση στους Αιγύπτιους Αλιεργάτες και την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, εξετάζει και την ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης για όλη την κοινοβουλευτική της ομάδα (όπως αυτή προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του 2012) και πλήθος μελών της.

Το πλήθος και η βαρύτητα των στοιχείων του κατηγορητηρίου είναι άνευ προηγουμένου. Είναι χαρακτηριστικό πως μιλάμε για υλικό που ξεπερνά το 1,5 ΤΒ και το οποίο μεταξύ άλλων περιέχει συνομιλίες μεταξύ βουλευτών και στελεχών σχετικές με τις υποθέσεις, ή σχετικές με τις «δράσεις» που η Χρυσή Αυγή οργάνωνε και περιγράφονται στο κατηγορητήριο, βίντεο ορκωμοσιών, εκπαιδεύσεων, καθώς και ομιλιών και κειμένων, ακόμα και του ίδιου του Νίκου Μιχαλολιάκου, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τον εθνικοσοσιαλιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης και της ύπαρξης ενός κεντρικού σχεδιασμού όλων αυτών των πράξεων. Πολύ σημαντικό είναι πως μέρος των τεκμηρίων αυτών προέρχεται από ψηφιακά μέσα που κατασχέθηκαν από τους ίδιους του κατηγορούμενους.

Από όλα αυτά, θα ξεχώριζα τις τηλεφωνικές συνομιλίες που αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά όπως τα όσα λέει ο Γ. Λαγός με τον Σ. Δεβελέκο μετά την επίθεση στο ΠΑΜΕ, την αλυσίδα τηλεφωνημάτων την νύχτα της δολοφονίας Φύσσα, καθώς και πρώτο καταστατικό της Χρυσής Αυγής που περιγράφει πλήρως τον ναζιστικό της χαρακτήρα και τον μηχανισμό επιβολής του. Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω τις τηλεφωνικές συνομιλίες βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής αμέσως μετά τις διώξεις, καθώς εκεί πια περιγράφεται αδιαμφισβήτητα η προσπάθεια συγκάλυψης της δράσης της οργάνωσης.

Να σημειώσω πως όλα αυτά τα έχουμε δημοσιοποιήσει και μπορεί κανείς να τα βρει στη διεύθυνση omniatv.com/gdtrial στην ενότητα «Αναγνωστέα».

 

-Ακούγονται συχνά παράπονα, αλλά και εύλογες απορίες, για τον χρόνο που παίρνει για να ολοκληρωθεί η δίκη. Καθυστερεί στ’ αλήθεια η δίκη της Χρυσής Αυγής;

Αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της διαδικασίας, το πλήθος κατηγορούμενων και μαρτύρων, και τον όγκο τεκμηρίωσης του κατηγορητηρίου, πάντα σε συνάρτηση με τους ρυθμούς που δουλεύει το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης, έχω να πω πάλι καλά που έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει.

Είναι αλήθεια πως τους πρώτους μήνες της δίκης είχαμε κάποιες καθυστερήσεις που οφείλονταν ως επί το πλείστον σε παρελκυστικές τακτικές της υπεράσπισης, καθώς και στην επί μήνες κλαδική απεργία των δικηγόρων. Όταν όμως όλα αυτά ξεπεράστηκαν, η διαδικασία πήρε έναν ρυθμό ο οποίος χαρακτηρίστηκε από ένα σημείο και μετά ικανοποιητικός από τους παράγοντες της δίκης. Ειδικότερα κατά τους τελευταίους μήνες και μετά τις πρωτοβουλίες της πολιτικής αγωγής για επίσπευση, προστέθηκαν επιπλέον δικάσιμοι, ενώ ικανοποιήθηκε και το πάγιο αίτημα της πολιτικής αγωγής για την αποκλειστική απασχόληση της σύνθεσης του δικαστηρίου.

Από την άλλη, όμως, έχουμε την πλευρά της υπεράσπισης η οποία, κατά την εξέταση αναγνωστέων υπεράσπισης έκανε την επιλογή να δαπανήσει δεκάδες δικασίμους από τον χρόνο του δικαστηρίου, σε ανάγνωση κοινοβουλευτικών επερωτήσεων και ομιλιών των κατηγορούμενων βουλευτών, προφανώς για να μπορέσει να αποφύγει την εικόνα του φύρερ Μιχαλολιάκου να απολογείται εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

 

-Βρισκόμαστε 3,5 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης. Είναι κόμμα ή εγκληματική οργάνωση τελικά; Ποια είναι η εκτίμηση σου για την απόφαση που θα προκύψει;

Σύμφωνα με τα όσα έχουν προκύψει, μέχρι τώρα, από την διαδικασία, είναι ασφαλές να πούμε πως πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα πολιτικού κόμματος, κίνητρο την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, η οποία δρούσε με στόχο την αποκόμιση πολιτικού κέρδους και επιβολής επί όσων θεωρούσε αντιπάλους. Πιστεύω πως όσα περιγράφει το κατηγορητήριο τεκμηριώνονται στο έπακρον από τα στοιχεία που έχει το δικαστήριο στη διάθεσή του, και εκτιμώ πως κάθε απόφαση σε διαφορετική κατεύθυνση από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εθνικοσοσιαλιστική εγκληματική οργάνωση , θα είναι σκάνδαλο για το ελληνικό δικαιικό σύστημα, ενώ θα σημάνει δυσάρεστες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.