/ Συνέντευξη στη Δανάη Κωνσταντινοπούλου

– Πότε εμφανίστηκε η Χρυσή Αυγή και με ποια χαρακτηριστικά;

 

Η Χρυσή Αυγή δεν εμφανίστηκε φυσικά το 2012 που κατάφερε να μπει στο Κοινοβούλιο με στόχο να το «διαλύσει», όπως έχει ομολογήσει ο Αρχηγός της Ν. Μιχαλολιάκος. Κάτι το οποίο έκανε, βέβαια, ακολουθώντας πιστά τη στρατηγική του προτύπου της, του Χίτλερ. Η Χρυσή Αυγή Ιδρύθηκε το 1980 ως κλειστή λέσχη εθνικοσοσιαλιστικής επιμόρφωσης. Τότε εκδόθηκε και το ανοιχτά ναζιστικό και φιλοχιτλερικό περιοδικό της με τον ομώνυμο τίτλο «Χρυσή Αυγή» που στα πρώτα δέκα τεύχη του είχε στο εξώφυλλο την κυκλική σβάστικα. Στη συνέχεια η σβάστικα αντικαταστάθηκε από έναν ρούνο που έγινε επίσημο σύμβολο της οργάνωσης και ο οποίος δεν ήταν παρά η λεγόμενη «λυκοπαγίδα», δηλαδή το έμβλημα της Μεραρχίας των SS που διέπραξε τις σφαγές στο Δίστομο και την Κλεισούρα. Για να φτάσουμε σήμερα στο μαίανδρο, ο οποίος είναι βέβαια η καμουφλαρισμένη εκδοχή της σβάστικας. Άλλωστε ακόμα και τώρα η οργάνωση διαλαλεί ότι ο ωραιότερος μαίανδρος είναι ο «διπλός μαίανδρος», δηλαδή η σβάστικα.

 

– Σήμερα, όμως, κρύβει την ιδεολογία της.

 

Ναι ακριβώς. Την αρνείται. Και μας έχει εξηγήσει η ίδια το γιατί. Σε άρθρο με τίτλο «Εθνικιστές ή Ναζιστές» στην επίσημη εφημερίδα της, λέει ξεκάθαρα ότι ο λόγος που δεν χρησιμοποιεί πλέον τον όρο «εθνικοσοσιαλισμός» και τον παραφράζει με όρους όπως ο «λαϊκός εθνικισμός», είναι «όχι γιατί αλλάξαμε ιδέες», αλλά γιατί «ο όρος “εθνικοσοσιαλισμός” προκαλεί παρανοήσεις μετά από έναν ωκεανό προπαγάνδας εξήντα ολόκληρων ετών». Αλλά παράλληλα φροντίζουν μέσα από το διπλό λόγο να στέλνουν κρυφά μηνύματα στα μέλη τους ότι παραμένουν φανατικά ναζιστές. Ένα τέτοιο μήνυμα είναι, για παράδειγμα, η φράση με την οποία ο Μιχαλολιάκος κλείνει πάντα τις ομιλίες του. Το «Ζήτω η Νίκη» που είναι πιστή μετάφραση του χιτλερικού «Sieg Heil». Σήμερα βέβαια με τη δίκη, έχουν ένα παραπάνω λόγο να αρνούνται την ιδεολογία τους, αφού αυτή αποτελεί το κίνητρο των εγκληματικών τους πράξεων που εξετάζονται από το δικαστήριο. Όπως άλλωστε αρνούνται τις ίδιες τις πράξεις τους ή ακόμα και τα στελέχη τους όταν αυτά συλλαμβάνονται. Βλέπε Ρουπακιάς.

 

– Πότε ξεκινά η εγκληματική δράση της οργάνωσης;

 

Μετά το 1987, η Χρυσή Αυγή αρχίζει να εξαπολύει τις επιθέσεις της σε βάρος όσων, σύμφωνα με τη ναζιστική ιδεολογία της, θεωρεί «υπανθρώπους», όπως αυτοί που κατατάσσει στους πολιτικούς της αντιπάλους ή όπως οι μετανάστες. Σήμερα διαθέτουμε πραγματικά πάρα πολλές καταδικαστικές αποφάσεις στελεχών της για επιθέσεις της οργάνωσης. Ενδεικτικά, θυμίζω την εμβληματική αμετάκλητη καταδίκη του υπαρχηγού της οργάνωσης Περίανδρου, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Δ. Κουσουρή το 1998, η οποία ρητά περιγράφει ότι ο δράστης δεν ήταν μόνο ο Περίανδρος, αλλά η ίδια η Χρυσή Αυγή. Το ίδιο ακριβώς περιγράφει και η αμετάκλητη απόφαση για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα το 2008. Όλα αυτά τα χρόνια, η οργάνωση εξαπέλυε τις επιθέσεις της, τις οποίες κλιμάκωσε μετά την είσοδό της στο Κοινοβούλιο, όπου εκμεταλλευόταν -όπως η ίδια έχει ομολογήσει- τα κοινοβουλευτικά προνόμια όπως η βουλευτική ασυλία. Και το Σεπτέμβρη του 2013 ζούσε πια μέρες εθνικοσοσιαλιστικού παροξυσμού. Είχε αποθρασυνθεί τελείως και νόμιζε ότι ήδη όδευε προς την εγκαθίδρυση του ναζιστικού καθεστώτος που ονειρεύεται. Έτσι, φτάσαμε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και βέβαια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την ποινική δίωξη σε βάρος της ηγεσίας της.

 

– Παρόλα αυτά, κάποιοι αμφισβητούν, ακόμα και σήμερα, τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης…

 

Όσοι παρακολουθούν τη δίκη ξέρουν ότι τα στοιχεία σε βάρος της ηγεσίας της είναι συντριπτικά. Έχουν δει το πλήθος των βίντεο, των φωτογραφιών, των κλήσεων, των μηνυμάτων και των εγγράφων. Ξέρουν, για παράδειγμα, ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα οργανώθηκε από τη Χρυσή Αυγή και εκτελέστηκε, μετά από εντολή του Ιωάννη Λαγού, από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας που θεωρείτο από την ηγεσία τάγμα-μοντέλο, στο οποίο όλα τα άλλα έπρεπε να μοιάσουν. Ξέρουν ότι αμέσως μετά τη δολοφονία, ο Λαγός που είχε ενημερωθεί από τον πυρηνάρχη Πατέλη, ο οποίος με τη σειρά του είχε μιλήσει με τον κρατούμενο Ρουπακιά, ενημέρωσε τον Μιχαλολιάκο και τότε άρχισε η επιχείρηση συγκάλυψης. Ξέρουν ότι ο καθοδηγητικός ρόλος του Λαγού στις επιθέσεις στο ΠΑΜΕ και στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» προδίδεται από τα μηνύματά και τις κλήσεις του ή ότι είχε προαναγγείλει την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Ξέρουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση δομημένη στα πρότυπα των ταγμάτων εφόδου του Χίτλερ, με κάθετη ιεραρχία, με απόλυτη πειθαρχεία στους ανωτέρους και βέβαια που λειτουργεί με βάση το «Führerprinzip», δηλαδή την χιτλερική «Αρχή του Αρχηγού». Ξέρουν ότι φόρεσε το μανδύα του «πολιτικού κόμματός» για να συγκαλύψει την εγκληματική της δράση και ξέρουν ότι την κεντρική εντολή για τις επιθέσεις τη δίνει πάντα ο Αρχηγός Μιχαλολιάκος.