/του Θύμιου Χρυσανθόπουλου

Από την απαρχή της δημιουργίας του έως και σήμερα, το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα, ο καπιταλισμός, εκτός από το να διευρύνει ολοένα και περισσότερο την αντίθεση κεφαλαίου εργασίας, εντέχνως, δημιουργεί αντιφάσεις στην εργατική τάξη για το πώς μπορεί να ξεφύγει από τις συνθήκες εκμετάλλευσης που βιώνει. Αναλόγως την χρονική περίοδο, αλλά και το επίπεδο μόρφωσης των εργαζόμενων, το σύστημα εφευρίσκει νέους τρόπους για να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ενός διαφορετικού δρόμου καλυτέρευσης των συνθηκών διαβίωσης της εργατικής τάξης.

Ο «τζόγος» και γενικότερα τα τυχερά παιχνίδια, εμμέσως, υπόσχονται μια πιθανότητα γρήγορου, εύκολου, ξεκούραστου και μεγάλου κέρδους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο στην οικονομική ευμάρεια, με άμεση συνέπεια την ελευθέρωση του από την καταπίεση της δύσκολης πραγματικότητας που βιώνει. Όσο, όμως, το σύστημα και οι σχέσεις παραγωγής παραμένουν ίδιες, δηλαδή ο πλούτος παράγεται από τους καταπιεζόμενους (εργάτες) και καρπώνεται από αυτούς που κατέχουν το κεφάλαιο, ο «τζόγος» απλώς δίνει μια επίπλαστη δυνατότητα πλουτισμού, κυρίως στα κατώτερα και μεσαία στρώματα, η οποία έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την πραγματική λύση που διαθέτει η εργατική τάξη, την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος μέσω της οργανωμένης πάλης και την ισομερή κατανομή του πλούτου σ’ αυτούς που τον παράγουν.

Στην ελληνική πραγματικότητα, εδώ και μερικούς μήνες «ξεφυτρώνουν» στις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και των επαρχιακών πόλεων, τα πρώτα καταστήματα playΟΠΑΠ. Πρόκειται για μικρά καζίνο, εξοπλισμένα με μηχανήματα VLTs (VideoLotteryTerminals), τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο από τους γνωστούς σε όλους μας «κουλοχέρηδες» («φρουτάκια»). Η νομιμοποίηση των «κουλοχέρηδων» επιβλήθηκε στο ελληνικό κράτος με την ψήφιση του 1ου μνημονίου, καθώς περιλαμβανόταν στα μέτρα του πρώτου πακέτου «διάσωσης» και εισήχθη με την λογική της εναρμόνισης της «καθυστερημένης» Ελλάδας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Να σημειώσουμε, εδώ, ότι η χώρα επειδή δεν είχε εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και δεν είχε νομιμοποιήσει τα «φρουτάκια», αναγκαζόταν να καταβάλει ετήσιο πρόστιμο ύψους 27 εκατ. €. Μετά, λοιπόν, από κάποιες πολυδαίδαλες διαδικασίες, που είχαν να κάνουν με τους όρους συμμετοχής των παικτών, η Ε.Ε.Ε.Π (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου των Παιγνίων) πιστοποίησε την εταιρεία ΟΠΑΠ για την ανάπτυξη και δημιουργία, μέσα σε δύο χρόνια, 35.000 μηχανών VLTs, εκ των οποίων τις 18.500 οφείλει να παραχωρήσει σε ιδιωτικό δίκτυο. Αυτή τη στιγμή, είναι σε λειτουργία 68 καταστήματα playΟΠΑΠ, ενώ ο στόχος είναι να αυξηθούν σε 90 μέσα στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε, ότι τα «φρουτάκια» είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος και ο πιο κερδοφόρος τομέας των αγορών τυχερών παιχνιδιών, κι αυτό λόγω της εγγύτητας τους στις κατοικίες των χρηστών, αλλά και της ψευδαίσθησης του κέρδους που δημιουργούν, λόγω των χαμηλών ποσών που απαιτούνται για το ποντάρισμα. Θεωρούνται, επίσης, τα πιο εθιστικά σε σχέση με κάθε άλλο τυχερό παιχνίδι  και είναι δημοφιλή στη νεολαία. Αναλογιστείτε την καταστροφική επιρροή τους στην ελληνική νεολαία, η οποία βιώνει την μάστιγα της ανεργίας, σε συνδυασμό με τα ποσοστά των εφήβων, οι οποίοι δηλώνουν σε ποσοστό 16% πως παίζουν τυχερά παιχνίδια συχνά, ενώ το 30% δηλώνει πως έχει παίξει τουλάχιστον μια φορά (E.S.P.A.DReport 2015). Τα καταστήματα που διαθέτουν τα μηχανήματα VLTsαναπτύσσονται, κατά κύριο λόγο, στις γειτονιές όπου επικρατεί φτώχεια, ανεργία, χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης και προβλήματα στην εύρεση εργασίας, δηλαδή μια «χοντροκομμένη» σκιαγράφηση της ελληνικής πραγματικότητας.

Καταλήγοντας, θα πρέπει να αντιληφθούμε πως η νομιμοποίηση των VLTs («κουλοχέρηδες»), έρχεται να αποδυναμώσει περαιτέρω τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας. Τα καταστήματα, κατά κύριο λόγο, ανήκουν σε ανθρώπους  που προηγούμενα κατείχαν παράνομες λέσχες και τώρα βρήκαν τρόπο να τις νομιμοποιήσουν, καθώς και σε γνωστούς «ευυπόληπτους» επιχειρηματίες. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα, απλώς, βρήκαν ακόμα έναν τρόπο να κερδοσκοπήσουν εναντίων μας και όχι να μας χαρίσουν χρήματα.

Συμπέρασμα: ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΤΣΕΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ