Ανασφάλιστος, με μαύρα, απλήρωτη – καταστάσεις που δυστυχώς βιώνουν πολλοί και πολλές στην αγορά εργασίας. Τους δώσαμε τον λόγο και προωθήσαμε τις ερωτήσεις τους στον «αρμόδιο», τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Νάσο Ηλιόπουλο.

Μαρία (εργάζεται σε καφετέρια):
Δουλεύω ανασφάλιστη, πληρώνομαι μαύρα. Που μπορώ να απευθυνθώ και τι θα ακολουθήσει;

Η αδήλωτη εργασία επιφέρει κυρώσεις αποκλειστικά στον εργοδότη και, σε καμία περίπτωση, τον εργαζόμενο. Η γραμμή καταγγελιών του ΣΕΠΕ (15512) μπορεί να εξασφαλίσει την ανωνυμία της καταγγελίας και σε αυτήν μπορεί να απευθυνθεί κάθε εργαζόμενος. Κάθε καταγγελία στο 15512 διαβιβάζεται στο αρμόδιο τοπικό τμήμα και ακολουθεί έλεγχος, ενώ, σε περίπτωση που αυτή γίνει επώνυμα, υπάρχει η δυνατότητα πληροφόρησης του πολίτη για τα αποτελέσματα. Γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια από τους ανθρώπους της υπηρεσίας να ανταποκρίνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Στόχος όλων είναι η επιθεώρηση εργασίας να βρίσκεται δίπλα στον εργαζόμενο, και να διασφαλίσουμε ότι θα λειτουργήσει σαν ένα ουσιαστικό δίχτυ προστασίας για τα δικαιώματα  των εργαζομένων.

Πανος (εργάζεται ως «ντελιβεράς» σε σουβλατζίδικο):
Από ό,τι ξέρω,  το πρόστιμο για αδήλωτο εργαζόμενο είναι 10.000 ευρώ. Φοβάμαι ότι, αν κάνω καταγγελία ,η επιχείρηση θα κλείσει και, τελικά, θα μείνω χωρίς δουλειά.

Σκοπός του προστίμου δεν είναι η εξόντωση, αλλά η συμμόρφωση. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται να μπορεί να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στην αγορά εργασίας, που θα οδηγήσει στην καθολική εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, αλλάζοντας ακριβώς τους όρους με τους οποίους θα δουλεύει ο εργαζόμενος, ώστε να μην υπάρχει χώρος για τέτοια διλήμματα. Η αγωνία για την διατήρηση της θέσης εργασίας είναι απόλυτα σεβαστή και κατανοητή στις συνθήκες που ζούμε. Αυτό που μας απασχολεί έντονα είναι να καταφέρουμε να δώσουμε κίνητρα στους εργαζομένους, για να καταγγείλουν παρόμοιες περιπτώσεις, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών σε όσους εξακολουθούν να μην σέβονται την εργατική νομοθεσία.

Γιώτα (εργάζεται σε τηλεφωνικό κέντρο):
Έχω δηλωθεί τετράωρο αλλά δουλεύω κανονικά 8 ώρες, καμία φορά και παραπάνω. Τι μπορεί να γίνει γι’ αυτό;

Τα στοιχεία δείχνουν πως μεγάλο κομμάτι της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας έχει μετασχηματιστεί, από την πλήρως αδήλωτη, στην μερικώς δηλωμένη εργασία. Είναι, λοιπόν, συχνό φαινόμενο οι εργαζόμενοι να δηλώνονται λιγότερες ώρες από αυτές που πραγματικά εργάζονται, ακόμα και από επιχειρήσεις που είναι οικονομικά εύρωστες και μεγάλες . Κάτι τέτοιο, ασφαλώς, συνιστά παράβαση της νομοθεσίας και επιφέρει κυρώσεις στον εργοδότη. Ένας από τους βασικούς στόχους μας, είναι να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους σε επιχειρήσεις που είναι πιο πιθανό να παρατηρούνται τέτοιες παραβάσεις. Σε περίπτωση καταγγελίας και ελέγχου τις ώρες που ο εργαζόμενος δουλεύει εκτός δηλωμένου ωραρίου, η επιθεώρηση εργασίας επιβάλλει πρόστιμο.