Την τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη και την πρώτη του Οκτώβρη, το Άλσος Στρατού στου Γουδή θα γεμίσει μουσικές. Δεκάδες καλλιτέχνες, σε 2 σκηνές, θα δώσουν το σήμα για την εκτόξευση του 1ου ΣΠΟΥΤΝΙΚ festival στα αστέρια. Δύο μέρες για να αιωρηθούμε όλοι μαζί στο διάστημα, δύο μέρες αφιερωμένες στα τραγούδια και στους ανθρώπους που μας κάνουν να σηκωνόμαστε μερικά εκατοστά από το έδαφος.

Την Παρασκευή, στο Sputnik stage, Ο Μιχάλης Δέλτα παρουσιάζει για δεύτερη μόλις φορά στο αθηναϊκό κοινό μετά το φεστιβάλ Αθηνών, το Life is now, την παράσταση – σάουντρακ της σχέσης του με το αστικό τοπίο. Σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις τους, «Τα παιδιά της Παλαιότητας», το σχήμα που κρατάει το νήμα της ιστορίας των Κόρε.Ύδρο., έρχονται από την Κέρκυρα μόνο για εμάς(!), με τις βαλίτσες τους γεμάτες από την sui generis τραγουδοποιία τους . Την νύχτα αρχίζουν οι «πολύ» Gravitysays_i, η μπάντα που ηλεκτρίζει με τον ήχο της, ανάμεσα σε μεσογειακές, παραδοσιακές και ηλεκτρονικές φόρμες, καταρρίπτοντας καθετί αυτούσιο και συμπαγές. Στη σκηνή Laika, οι παλιοί μας γνώριμοι, οι Χειμερινοί Κολυμβητές, από την Καβάλα μέχρι την Αθήνα, από το ’80 μέχρι σήμερα, σίγουρα δε χρήζουν παρουσίασης. Πιο αργά, η Ικαρία και τα πανηγύρια της αντηχούν κάτω από τον Υμηττό. Σκούτας, Μηταράκης, Μπασακάρου, Χούτρας, Μαραϊδώνης και Χαϊκάλης -ως άλλη Big Band- κρατάνε μέχρι αργά μία από τις τελευταίες νύχτες πριν τον Χειμώνα.

Το Σάββατο, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μουσικούς θα ανέβει στο Laika stage για ένα set εφ’ όλης της ύλης, από τις αμέτρητες δουλειές του με την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, το ρεμπέτικο, μέχρι την φετινή «Εσπεράντο». Στη συνέχεια, οι Ρεμπετιέν, τέσσερις μουσικοί με ήχο αλλοτινών εποχών, αναβιώνουν ένα ρεπερτόριο από το ρεμπέτικο μέχρι τις παραδόσεις της εγγύς ανατολής και των Βαλκανίων σε ένα «ρεμπέτικο γλέντι» διαφορετικό από όλα τα άλλα. Το Sputnik stage της ίδια μέρας ξεκινάει με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο και το Acoustic Set του: οι Φώτης Σιώτας (βιολί και βιόλα), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Τάσος Μισυρλής (τσέλο), Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο), και Δημήτρης Βλαχομήτρος (μπουζούκι) ετοιμάζονται για «ένα πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι που πατάει στην Ελλάδα και κοιτάζει τον κόσμο με ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο συναρπαστικής πλοκής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάκης Μιλάτος στη δισκοκριτική του. Με δύναμη από την Ήπειρο, ο Πετρολούκας Χαλκιάς και η ορχήστρα του φέρνουν τις εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές του τόπου τους, και υπόσχονται χορούς κυκλωτικούς, τέλεια συνδυασμένους με τσίπουρο άνευ. Τέλος, η Ελένη Βιτάλη (εδώ κι αν οι συστάσεις είναι περιττές), παρέα με τον Βαγγέλη Γερμανό και την Ρίτα Αντωνοπούλου θα κλείσουν αυτή την πρώτη εκτόξευση του ΣΠΟΥΤΝΙΚ με τραγούδια από το πριν, το τώρα και το μετά όλων μας.

*Το ΣΠΟΥΤΝΙΚ ξεκίνησε για να φτάσει σε όλους. Ήρθε η ώρα να συναντηθούμε