της Αδαμαντίας Αρανίτη 

Αν ο τίτλος σε προδιαθέτει για μεταφυσική και σειρά που προέκυψε μιξάροντας X-Files και Supernatural, δε θα μπορούσες να είσαι πιο λάθος. Αυτό το μικρό διαμαντάκι επτά (7) επεισοδίων είναι western. Όλα συμβαίνουν στην πόλη La Belle που βρίσκεται στο Νέο Μεξικό. Το όνομα που στα γαλλικά σημαίνει «Η Όμορφη» προδιαθέτει για μια πόλη ερείπιο (αντιφατικά, όπως συνήθως γίνεται) αλλά όχι. Αρκετά κυριολεκτικά ως προς την ονομασία, η πόλη κατοικείται κυρίως από γυναίκες, γιατί η πλειονότητα των ανδρών ήταν εργάτες στο ορυχείο της πόλης και έχασαν τη ζωή τους σε ατύχημα.

Εγώ γιατί να το δω;


Επειδή δε θα βλέπεις συνέχεια τις ψευτομαγκιές που έχουν τα περισσότερα του είδους και παρουσιάζεται μια αρκετά αθέατη πλευρά της εποχής. Κι αν κάποιος βιαστεί να σου πει πως είναι από τις σειρές που η πλατφόρμα έβγαλε γιατί υπέκυψε στο μάρκετινγκ της εποχή (μας) συγχώρεσε την άγνοιά του. Η σειρά έχει δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες, πολλές μονογονεϊκές οικογένειες, λεσβιακό ειδύλλιο, και όλα εκείνα που ο κάθε συντηρητικός νομίζει πως ανακαλύφθηκε το 2017. Κοινώς damsels in distress, δε διαθέτει. Διαθέτει γρήγορη πλοκή σφιχτοδεμένο μοντάζ, ξεκάθαρη αφήγηση με χαρακτήρες που ξεφεύγουν a priori από τα δίπολα τύπου καλός-κακός. Καταφέρνει να διατηρεί ισορροπίες χωρίς να επικαλείται το συναίσθημα του θεατή για να αποκρύψει ατέλειες στα δομικά μέρη.


Και τι γίνεται;


Ξεκινά με ένα ρημαγμένο (βλέπε πτώματα) τρένο στο Κριντ, του Κολοράντο. Το μυαλό του αστυφύλακα πάει στον αρχηγό μιας πολύ διάσημης συμμορίας τον Φρανκ Γκρίφφιν, που από τότε που ο πάλαι ποτέ προστατευόμενός του Ρόι Γκουντ εγκατέλειψε τη συμμορία κλέβοντας λεφτά. Ο Ρόι λοιπόν γνωρίζοντάς το, είναι μονίμως σε μετακίνηση, μια απ’ αυτές τον φέρνει στη Λα Μπελ, όπου η Άλις, ανεξάρτητη και δυναμική χήρα του φυτεύει μια σφαίρα, σε σημείο όχι ζωτικό, για να συνεχίσει και η πλοκή. Η Άλις ζει με την πεθερά της, ινδιάνα της φυλής Paiute και τον γιό της. Μέσα σ’ αυτά ο σερίφης Μπιλ ΜακΝου συλλαμβάνει τον Ρόι για κλοπή, αφού πρώτα πήρε από κείνον την πληροφορία για τα χρήματα στο τρένο, που έκλεψε από τον Φρανκ έπειτα.  Φυσικά το ανενεργό ορυχείο τραβάει την προσοχή μιας μεγάλης εταιρίας του κλάδου.


Φτάνοντας λοιπόν αντιπροσωπεία της εταιρίας, θεωρεί τις κατοίκους της πόλης εύκολα θύματα, και μιας και η Άλις δεν έχει καλές σχέσεις με την τοπική κοινωνία δεν υπάρχει σχεδόν κανείς να τους δώσει να καταλάβουν το επίπεδο αυτονομίας και δυναμισμού που έχουν οι γυναίκες τις Λα Μπελ, και μάλιστα οι περισσότερες φαίνεται να μην έχουν καν καταλάβει τη δύναμή τους.


Ο Φρανκ και η συμμορία του βρίσκουν τα ίχνη του Ρόι, ο γιος τη Άλις εξαφανίζεται αλλά με το που μαθαίνει για την επικείμενη επίθεση της συμμορίας στην πόλη, κλείνεται μαζί με όλες τις κατοίκους στο μοναδικό κτήριο που δεν είναι φτιαγμένο από ξύλο: το ξενοδοχείο. Μέσα σε έναν καταιγισμό από σφαίρες, το τοπίο στην πόλη ξεκαθαρίζει μια για πάντα, ακόμα κι όταν όλα, δεν είναι όπως φαίνονται.