/ Του Αντώνη Γεωργαντά

Υπάρχουν  πολλοί  λόγοι  που κάποιες όμαδες θεωρούνται «μεγάλες» ,άλλες για τους τίτλους και τις επιτυχίες τους στα αθλήματα και άλλες γιατί η ιστορία τους  είναι συνυφασμένη με την ιστορία των ανθρώπων που τις ίδρυσαν. Τέτοιες  ομάδες είναι οι ομάδες  της προσφυγιάς. Οι ομάδες αυτές  είτε ήρθαν μαζί με τους πρόσφυγες από την πατρίδα,  για να την θυμίζουν πάντα  είτε ιδρύθηκαν στην Ελλάδα,  για να συμβολίζουν το νέα ξεκίνημα,  αλλά και την ιστορική μνήμη.Οι περισσότερες από αυτές είναι ακόμα ζωντανές,  γιατί έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και χάρη στον ρομαντισμό και την ευγένεια των ανθρώπων που τις αγαπάνε.

Από την πρώτη στιγμή, οι πρόσφυγες προσπάθησαν να επανιδρύσουν τις ομάδες τους .Οι  φωτογραφίες του Απόλλωνα και του Πανιωνίου στους Στύλους  του Ολυμπίου Διός το αποδεικνύουν. Αργότερα, πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο ίδρυσαν την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ ,ενώ  δημιουργήθηκαν και άλλες όμαδες σημαντικές για τις πόλεις τους, όπως η Νίκη Βόλου ,ο Απόλλων Καλαμαριάς ,ο Ηρόδοτος Ν. Αλικαρνασσού κ.ά. .Επειδή οι γραμμές είναι λίγες, θα μιλήσουμε επιλεκτικά για τις 4 πιο γνωστές προσφυγικές ομάδες.

Απόλλων Σμύρνης : Το αρχαιότερο ελληνικό αθλητικό σωματείο. Ιδρύθηκε στη Σμύρνη το 1891 ,χρώματά του το γαλάζιο και το λευκό,  για να συμβολίζει τον πόθο των Ελλήνων της Ιωνίας για ένωση με την Ελλάδα. Η «ελαφρά ταξιαρχία» -όπως είναι το προσωνύμιό της- από τη δεκαετία του ’30 άλλαξε έδρα και στην Αθήνα, μέχρι να βρει το το 1948 τη Ριζούπολη . Πήγε στη Μακρόνησο προς συμπαράσταση στους κρατούμενους και κατά τη διάρκεια της χούντας «τιμωρήθηκε», καθώς  τα περισσότερα μέλη του ΔΣ ήταν μέλη του ΚΚΕ και της ΕΔΑ.Ο Απόλλωνας δεν κέρδισε πολλούς τίτλους, αλλά όλοι έχουν λένε για τους λίγους μα πιστούς του οπαδούς του. Ο ρομαντισμός του Απόλλωνα είναι διάχυτος στις κερκίδες, όπως και το ήθος των οπαδών και της ομάδας.  Τρείς αιώνες-  Δύο πατρίδες – Μία ομάδα ,αυτός είναι ο Απόλλωνας.

Πανιώνιος : Μια ομάδα με κοινές ρίζες με τον Απόλλωνα , ο «ιστορικός» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ιδρύθηκε στη Σμύρνη το 1898 .Μετά από περιπλανήσεις στην Αθήνα, βρήκε το 1940 την βάση του στη Νέα Σμύρνη. Όμάδα με αρκετές διακρίσεις σε πολλά αθλήματα, συνδέθηκε με την ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, όπως μας υπενθυμίζει και το γνωστό σύνθημα «κάθε  σεξι νέος, είναι Πανιώνιος και ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος» ,με οπαδούς που μέχρι σήμερα έχουν προοδευτικές αρχές και αντιφασιστική δράση. Πρόσφατη είναι και  η τιμητική αντίδραση των οπαδών του Πανιωνίου κόντρα στη  Χρυσή  Αυγή.

ΑΕΚ: Η μεγάλη ομάδα της προσφυγιάς στην Αθήνα , ιδρύθηκε από πρόσφυγες της Πόλης, μέλη του Peraclub.Χρώματά του το κίτρινο και το μαύρο, με σύμβολο τον δικέφαλο αετό.Η ΑΕΚ είναι η προσφυγική ομάδα με τους περισσότερους τίτλους σε όλα τα αθλήματα .Η Νέα Φιλαδέλφεια έγινε το σπίτι της. Η ΑΕΚ και οι οργανωμένοι οπαδοί της, η «Ορίτζιναλ»,  έχουν μεγάλη κοινωνική δράση τόσο σε επίπεδο αντιφασιστικού κινήματος,  όσο και στο προσφυγικό ζήτημα, όπου οι οπαδοί της κινητοποιήθηκάν άμεσα και έδειξαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους.Η ΑΕΚ είναι αδελφοποιημένη με την Λιβόρνο και τη Μαρσέιγ,  ομάδες που φημίζονται για τα αριστερά τους  χαρακτηριστικά.

ΠΑΟΚ : Η μεγάλη ομάδα της προσφυγιάς στη βόρεια Ελλάδα, ιδρύθηκε από πρόσφυγες της Πόλης και, όπως και  η ΑΕΚ, ιδρύθηκε από μέλη του Peraclub.Χρώματά της το μαύρο και το άσπρο,  για να συμβολίζει το πένθος για το χαμό της πατρίδας, με σήμα τον δικέφαλο. Ο ΠΑΟΚ, έκτος από την προσφυγιά, έχει συνδεθεί και με την μετανάστευση των Ελλήνων στην Βόρεια και κεντρική Ευρώπη, κάτι που φαίνεται από τα κλαμπ των όπαδων του παντού, και ιδιαίτερα στη Γερμανία.Οι φίλοι του ΠΑΟΚ φημίζονται ιδιαίτερα για την αντισυστημική τους δράση, αλλά και τον αντιφασιστικό χαρακτήρα τους.Είναι η μεγαλύτερη ομάδα της Θεσσαλονίκης,  ιδιαίτερα δημοφιλής στα λαϊκά στρώματα.

Εμείς οι φίλαθλοι αυτών των ομάδων  τις κρατάμε ζωντανές,  γιατί έτσι κράταμε ζωντανή την ιστορική μνήμη ,κρατάμε ζωντανή την ιστορία των παππούδων μας. Τους τιμάμε με την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, με τα σπίτια μας και τα σχολεία μας ανοιχτά .