/του Άκη Κωνσταντίνου

Στο προηγούμενο μέρος του αφιερώματος μιλήσαμε για το πως ξεκίνησε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια στην φτωχογειτονιά του Rosenberg, την προβληματική συμπεριφορά του ατίθασου παιδιού μεταναστών από την πρώην Γιουγκοσλαβία, την πορεία του στις ακαδημίες της Μάλμε και την πολυπόθητη μεταγραφή στον Άγιαξ.

Ο Ζλάταν άρχισε να καλείται και στην Εθνική Σουηδίας, ενώ στην πρώτη του χρονιά στον Άγιαξ, με προπονητή τον Ρόναλντ Κούμαν, κατέκτησε το πρωτάθλημα, έχοντας 24 συμμετοχές και 6 γκολ. Τη χρονιά 2002-2003 έμελλε ο κόσμος να μάθει για τα καλά τον 21χρονο θηριώδη επιθετικό από τη Σουηδία, με το μπλαζέ ύφος και τον απίστευτο συνδυασμό δύναμης και τεχνικής, καθώς σε 25 συμμετοχές σημείωσε 13 γκολ, ενώ σκόραρε και 3 φορές στο Τσάμπιονς Λιγκ, οδηγώντας τον Άγιαξ στα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου βρήκε απέναντι του την μετέπειτα πρωταθλήτρια Μίλαν και αποκλείστηκε ύστερα από έναν αγώνα θρίλερ, με τον Δανό Τόμασον να στέλνει τη Μίλαν στα ημιτελικά της διοργάνωσης, στις καθυστερήσεις. Οι επόμενες δύο χρονιές θα συνεχίσουν το ίδιο παραγωγικές, με τον Ζλάταν να συμμετέχει σε δύο διοργανώσεις με την εθνική Σουηδίας, το Μουντιάλ της Άπω Ανατολής το 2002 και το Euro 2004, όπου ο κόσμος τον έμαθε για τα καλά, έπειτα από εκείνο το ψηλοκρεμαστό γκολ με τακουνάκι απέναντι στην Ιταλία. Ένα γκολ που μόνο τυχερό δεν ήταν, καθώς τη συγκεκριμένη κίνηση θα την επαναλάβει πολλές φορές στην καριέρα του.

https://www.youtube.com/watch?v=NkIrZQsmIIY

Την ίδια χρονιά, όμως, ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του και η αλαζονεία του θα του δημιουργήσουν προβλήματα εντός της ίδιας της ομάδας του. Ο κόσμος τον λατρεύει και είναι πλέον η αιχμή του δόρατος στην επίθεση του Αίαντα, αλλά μετά από ένα εσκεμμένο χτύπημα στην προπόνηση στον συμπαίκτη του Φαν ντερ Φάαρτ, θα αναγκάσει την διοίκηση της ομάδας να βάλει πωλητήριο στον Σουηδό το καλοκαίρι του 2004.

Αμέσως πολλές ομάδες προσπάθησαν να αποκτήσουν τον Ζλάταν, με νικήτρια σε εκείνον τον μεταγραφικό στίβο να βγαίνει η Μεγάλη Κυρία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Γιουβέντους, που εκείνη τη χρονιά είχε θέσει ως βασικό στόχο την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και μόλις είχε χάσει τον βασικό της επιθετικό από τραυματισμό, τον Γάλλο Νταβίντ Τρεζεγκέ. Η vecchia signora θα δαπανήσει 19 εκατομμύρια και ο Ζλάταν θα πατήσει για πρώτη φορά στη χώρα στην οποία θα μεγαλουργήσει ποδοσφαιρικά, σημειώνοντας 16 γκολ στο πρωτάθλημα και κατακτώντας το, αλλά πάλι θα αποκλειστεί στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Λίβερπουλ, η οποία και κατέκτησε τον τίτλο σε εκείνο το συγκλονιστικό τελικό της Κωνσταντινούπολης απέναντι στη Μίλαν. Το 2006 ο Φάμπιο Καπέλο αποφασίζει να τον αλλάξει θέση, αλλά πάλι θα σημειώσει 10 γκολ και θα κατακτήσει το scudetto. Όμως, εκείνη η χρονιά θα σημαδευτεί με το σκάνδαλο Calciopoli και τον υποβιβασμό της Γιούβε, με τα πρωταθλήματα του 2005 και του 2006 να καταλήγουν στην Ίντερ.

Εκτός από το πρωτάθλημα του 2006, η Ίντερ παίρνει από τη Γιουβέντους τον Ιμπραΐμοβιτς έναντι 24,5 εκ. ευρώ και τον Πατρίκ Βιειρά έναντι 9,5 εκ. ευρώ. Με τον Ζλάταν να πετυχαίνει 15 γκολ, τη Γιουβέντους στη δεύτερη κατηγορία και τις Μίλαν, Λάτσιο να ξεκινάνε με αφαιρέσεις βαθμών, η Ίντερ θα πανηγυρίσει το πρώτο της πρωτάθλημα εντός γηπέδου έπειτα από 18 χρόνια. Παρόλα αυτά, το βαρύτιμο τρόπαιο θα περάσει στα χέρια της μισητής συμπολίτισσας Μίλαν, με την Ίντερ να αποκλείεται από τη φάση των 16 από τη Βαλένθια.

Την επόμενη χρονιά ο στόχος είναι ξεκάθαρος, πέρα από το πρωτάθλημα η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο Μιλάνο θα έρθει ο Ζοσέ Μουρίνιο και ο Ζλάταν θα βρει έναν άνθρωπο αντίστοιχα αλαζόνα και εγωπαθή με αυτόν για να ταιριάξει. Θα κάνει δυο δαιμονιώδεις χρονιές στο Ιταλικό πρωτάθλημα κυριαρχώντας με την Ίντερ, οι οπαδοί θα του δώσουν το παρατσούκλι « Ίμπρα Κατάμπρα». Αλλά το Τσάμπιονς Λιγκ δεν έρχεται, καθώς η Ίντερ πάλι «σκαλώνει» στη φάση των 16 απέναντι στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αντίστοιχα.

Το καλοκαίρι του 2009 γίνεται το απίστευτο colpo grosso. H πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα -με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να γίνεται, πλέον, πρώτος προπονητής της ομάδας- δίνει στην Ίντερ 50 εκ. ευρώ και τον Καμερουνέζο Σαμουέλ Ετό, κάνοντας τη δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο, έπειτα από αυτή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η Μπαρτσελόνα παίζει ένα απίστευτα κυριαρχικό ποδόσφαιρο, το όνειρο της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ φαντάζει πιο κοντινό από ποτέ και είναι μια χρονιά που η κατάληξη της βρίσκει τον Ζλάταν με 29 γκολ και πρωταθλητή Ισπανίας. Η απόφαση όμως του προπονητή να περιορίσει τον Ζλάταν σε δεύτερο ρόλο, πίσω από τον Λιονέλ Μέσσι, φέρνει την αντίδραση του Σουηδού επιθετικού απέναντι στον Καταλανό τεχνικό, με τους αστικούς θρύλους να μιλάνε από απειλές ότι θα του σπάσει τα πόδια αν δεν τον αφήσει στο τέλος της χρονιάς να φύγει, μέχρι προσβολές την ώρα της προπόνησης. Σχολιάζοντας το ρόλο του στη Μπαρτσελόνα θα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δε γίνεται να αγοράζεις μια Ferrari και να την οδηγείς σα να είναι ένα Fiat». Στην αυτοβιογραφία του θα αναφέρει πως δεν είναι βίαιος άνθρωπος, αλλά στη θέση του Γκουαρδιόλα θα φοβότανε, ενώ παραμονές του ημιτελικού του Τσάμπιονς Λιγκ με την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ίντερ θα διαφωνήσει για άλλη μια φορά με τον προπονητή του και θα καταλήξει λέγοντας του: «Δεν έχεις αρ…ια, σε έχει κάνει ο Μουρίνιο να χέζεσαι πάνω σου».

Με το γυαλί στις σχέσεις Ζλάταν και Γκουαρδιόλα πια να έχει γίνει θρύψαλα, ο δανεισμός του Σουηδού στη Μίλαν με οψιόν αγοράς 24 εκ. ευρώ είναι πλέον μονόδρομος. Ο Ζλάταν θα βρει την ποδοσφαιρική του «Ιθάκη» και θα κατακτήσει το πρωτάθλημα Ιταλίας το 2011, ενώ το 2012 θα το χάσει από τη Γιουβέντους. Σχεδόν 10 χρόνια μετά και το ευέξαπτο παιδί από τη Σουηδία είναι πλέον στα 30 του, ένας από τους πιο ολοκληρωμένους επιθετικούς όλων των εποχών. Στη Μίλαν θα σκοράρει 42 γκολ, ενώ πάλι δεν θα καταφέρει να σηκώσει το Τσάμπιονς Λιγκ, που δείχνει να τον αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι, καθώς το 2011 η Μίλαν αποκλείεται από την πρωτάρα στη διοργάνωση Τότεναμ στη φάση των 16 και το 2012 από τη Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά . Ο ευέξαπτος χαρακτήρας του, παρόλα αυτά, κάνει την εμφάνιση του πάλι σε φάσεις, όπως το εκτός φάσης χαστούκι στον Αρόνικα της Νάπολι, αλλά ο κόσμος τον συγχωρεί εφόσον έφερε στην Μίλαν το πρωτάθλημα και σημείωνε γκολ όπως αυτό.

To 2012 o Ζλάταν θα αφήσει το Μιλάνο για την Παρί Σεν Ζερμαίν, ικανοποιώντας τον διακαή πόθο του νέου ιδιοκτήτη της ομάδας Νασίρ Ελ Κελαϊφί. Θα γίνει ο ηγέτης της Γαλλικής ομάδας, αλλά το Τσάμπιονς Λίγκ δε θα έρθει ποτέ. Θα πετύχει από το 2012 μέχρι το 2016 113 γκολ με τη φανέλα των Παριζιάνων και θα γίνει πρωταγωνιστής σε διάφορα σκηνικά, όπως όταν αποχώρησε από έναν αγώνα φωνάζοντας «Σε 15 χρόνια καριέρας δεν έχω δει μια καλή διαιτησία σε αυτήν την κωλοχώρα (σσ Γαλλία). Αυτή η χώρα δεν αξίζει την Παρί σεν Ζερμαίν ούτε τον Ζλάταν». Αυτή η δήλωση προκάλεσε τις αντιδράσεις αθλητικού και πολιτικού κόσμου της Γαλλίας με τον Ζλάταν να τις ανακαλεί.