/ Της Άντυς Κουκλάδα

Οι µουσικοί του δρόµου κουβαλούν τη δική τους ιστορία. Στους πολυσύχναστους δρόµους της Αθήνας, στα στενά σοκάκια, σε πλατείες και σε πάρκα, µελωδίες από το πουθενά συνεπαίρνουν τους περαστικούς ταξιδεύοντάς τους σε άλλα µονοπάτια. Οι καλλιτέχνες αυτοί επέλεξαν µια µουσική που ξεχειλίζει “ελευθερία” και είναι απεγκλωβισµένη από τα στερεότυπα, γεµίζοντας µε οµορφιά το κέντρο της πόλης. ~

 

Περπατώντας στην Ηφαίστου στο Μοναστηράκι, ο ήχος µιας κιθάρας µε ώθησε να τον ακολουθήσω. Σε µια γωνιά, περιτριγυρισµένος από κόσµο, καθόταν ο Παναγιώτης. Η µελαγχολική του φωνή  εξέπνεε έναν ροµαντισµό που θύµιζε άλλες εποχές. Με διαχρονικά ποπ και ροκ κοµµάτια, κατάφερνε να µαγνητίζει τους αδιάφορους περαστικούς, µέσα στην βουή της πόλης.

Στη συνέχεια, στην ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου  γνώριµοι έντεχνοι στίχοι ξεχώριζαν µέσα από τις φωνές των ανθρώπων. Στην άκρη του πλακόστρωτου δρόµου βρισκόταν ο Κώστας. Ένας συµπαθητικός µεσήλικας καλλιτέχνης, χαµένος στον δικό του κόσµο.

Στον ίδιο δρόµο, αφρικανικές, urban µουσικές έδιναν ρυθµό στην ήσυχη φθινοπωρινή νύχτα. Πλησιάζοντας, αντίκρισα µια οµάδα ξένων και ελλήνων µουσικών, τους “African heritage”, που µε τύµπανα και άλλα κρουστά είχαν παρασύρει το κοινό σε ξέφρενους αφρι- κανικούς χορούς.

Με µια αυθεντική ρεµπέτικη φωνή, ο Νίκος  ξεχωρίζει και έχει καταφέρει να κατακτήσει ένα δικό του κοινό. Βρίσκεται τα βράδια στην πολυσύχναστη Αρεοπαγίτου, µεταφέροντας παλιούς και νεότερους πίσω στην δεκαετία του ’30.

Ανεβαίνοντας την Ερµού, ένας ιδιαίτερος ήχος µου τράβηξε την προσοχή. Αντίκρισα έναν λατερνατζή. Ως ένα σύµβολο φτώχειας και ταπεινότητας, η λατέρνα κοντεύει να χαθεί τελείως από τον δρόµο. Ο µουσικός, ήρεµος και ανέκφραστος, µας συνόδεψε µε τη µελωδία του µέχρι το τέλος του δρόµου… και ίσως για τελευταία φορά.

ΥΓ: Η καρδιά της πόλης χτυπάει µέσα από τα χρώµατα, τις µυρωδιές και τους ήχους. Οι καλλιτέχνες του δρόµου αφηγούνται την ιστορία της, µέσα από την µουσική τους. Γιατί οι µουσικοί του δρόµου είναι κοµµάτι του πολιτισµού µας. Μήπως ήρθε η ώρα να συµβάλουµε µε θεσµικό τρόπο για την προστασία τους;