/ Του Δημήτρη Καραμάνη

Ο επαγγελματικός αθλητισμός στις ΗΠΑ συνιστά μία γιγαντιαία επιχείρηση. Τα οικονομικά μεγέθη των τεσσάρων δημοφιλέστερων διοργανώσεων (Major League Baseball, National Football League, National Basketball Association, National Hockey League) θυμίζουν προϋπολογισμούς χωρών. Εντός αυτού του γιγαντιαίου κεφαλαιοκρατικού οχυρού, τα περιθώρια οποιαδήποτε ριζοσπαστικής θέσης είναι τόσο στενά, ακριβώς επειδή οι ιδιοκτήτες έχουν διάφορους όρους στα συμβόλαια των παιχτών, που πρακτικά τους περιορίζουν ως αντικείμενα του θεάματος, στερώντας τους οποιαδήποτε εμπλοκή με τα κοινωνικά ζητήματα.

Κι όμως, η αμερικάνικη κοινωνία είναι ένα απέραντο ψηφιδωτό αντιφάσεων. Τα «αντικείμενα του θεάματος» σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, το ΝΒΑ, είναι κατά 80% μαύροι αθλητές. Υπάρχει πλούσια ιστορία πίσω από τους πολιτικούς αγώνες που έχουν δοθεί στις δύο λίγκες, και ο κατάλογος των απείθαρχων αθλητών είναι μακρύς. Από τη δολοφονία του Trayvon Martin, o Lebron James είχε ήδη πάρει θέση μαζί με τους συμπαίκτες του στους Miami Heat. Το έκανε τόσο για τον Μike Brown, όσο και για τον Eric Garner ακολουθώντας τον Derrick Rose, φορώντας και αυτός, όπως και ο συμπαίκτης του Kyrie Irving στο ζέσταμα του ματς με τους Nets, ένα μπλουζάκι με τη φράση- σύμβολο «Ι Can’ t Breathe», τη φράση που ψέλλισε ο Eric Garner λίγο πριν χάσει τη ζωή του από την αστυνομία του Λος Άντζελες. Στο ίδιο ματς οι Nets με τον Kevin Garnett, τον Alan Anderson, τον Jarrett Jack και τον Deron Williams έκαναν ακριβώς το ίδιο.

Εκείνο το βράδυ, ο all-star point guard των Blazers, Damian Lillard, πόσταρε ένα εκπληκτικό σκίτσο κατά της αστυνομικής βίας. Την αμέσως επόμενη μέρα οι Lakers φόρεσαν μπλουζάκι με τη φράση του Garner. Στα social media, αθλητές του ΝΒΑ έγραψαν διάφορα ευχολόγια για ειρήνη και αδελφοσύνη με αφορμή τις συγκρούσεις που προέκυψαν από τις κρατικές δολοφονίες.
Κάποιοι από αυτούς που πραγματικά «μίλησαν», ήταν ο Matt Barnes: “Όλα καλά όταν δολοφονείται κόσμος, αν το θύμα είναι μαύρος, και αυτός πίσω από τη σκανδάλη φορά στολή και σήμα”, ο Kobe Bryant: «Το σύστημα καθιστά δυνατό να γίνονται δολοφονίες νέων μαύρων, πίσω από την κάλυψη του Νόμου», ο Steve Nash: «Είμαι αηδιασμένος από την απόφαση για τον Μike Brown. Ο ρατσισμός διδάσκεται. Ο David West (San Antonio Spurs), από τον καιρό των πολεμικών επιχειρήσεων της περιόδου Bush, είναι μία από τις ριζοσπαστικότερες φωνές ανάμεσα στους παίχτες του ΝΒΑ, καλώντας διαρκώς και νεότερους μαύρους αθλητές να πάρουν θέση ιδιαίτερα στα φυλετικά ζητήματα, επαναλαμβάνοντας τη χαρακτηριστική φράση: «Αυτό το δέρμα θα το κουβαλάω πολύ περισσότερο καιρό απ’ όσο θα μπορώ να παίζω μπάσκετ».
Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τον απαράδεκτο νόμο της Βόρειας Καρολίνα εναντίον των ομοφυλόφιλων πολιτών, ήταν η σειρά του MVP του ΝΒΑ, Stephen Curry, να τοποθετηθεί ενάντια σε κάθε είδους διάκριση είτε αυτή αφορά το χρώμα είτε τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ανθρώπων.