/του Yes Politica

Τα τελευταία εκατό τουλάχιστον χρόνια, το ποδόσφαιρο ειναι με διαφορά το λαοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο. Σε όλη τη γη, σε όλες τις χώρες, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού συρρέει κατα χιλιάδες στα γήπεδα για να παρακολουθήσει και να στηρίξει την αγαπημένη του ομάδα. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούσαν πάντα την πλατιά λαϊκή μάζα. Πολλοί εξ αυτών ήταν και είναι άνθρωποι φτωχοί, αδικημένοι, ταλαιπωρημένοι, μα και ταυτόχρονα πολιτικοποιήμενοι και πάντα έτοιμοι να εκφράσουν την αντίθεση τους σε πολιτικές που μαστίζουν τις ζωές τους ή την αλληλεγγύη τους προς άλλους λαούς η συμπολίτες τους. Τα γήπεδα λοιπόν υπήρξαν ανέκαθεν ένας χώρος που λόγω της αθρόας προσέλευσης, έγιναν πολλές φορες κέντρο αντίδρασης και πολιτικής έκφρασης.

Τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια, που ο καπιταλισμός διέβαλε ολοκληρωτικά και το ποδόσφαιρο μετατρέποντας το από ενα λαικό παιχνίδι σε μια μπίζνα πολλών δις, προσπαθησε να ελεγξει τέτοιου είδους φαινόμενα. Οι πρόεδροι-επιχειρηματίες δεν ανέχονταν συνθήματα και πανό πολιτικού περιεχομένου και στο πλεύρο τους βρήκαν και τις αντίστοιχες ομοσπονδίες. Παρόλα αυτά, εν μέσω τεραστίων αντιδράσεων, έχουμε δει κατά καιρούς σε όλη την Ευρώπη πολλούς οπαδούς να παραβαίνουν τους κανόνες και να εκφράζονται ανοιχτά ενάντια στην αδικία, στην ανισότητα, στον ρατσισμό και φυσικά στον πόλεμο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Στα γήπεδα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και άλλων Ευρωπαικών χωρών, συχνά εμφανίζονται πανό και σημαίες, τα οποία ζητούν την λήξη των εχθροπραξίων και την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Το παράδειγμα της Σέλτικ

Σχεδόν κάθε φορά που ομάδα απ’ το Ισραήλ παίζει εκτός έδρας έρχεται αντιμέτωπη με πανό και συνθήματα, που υποστηρίζουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Παλαιστινης. Πριν λίγα χρόνια, η FIFA και η UEFA απαγόρευσαν τέτοιου είδους εκδηλώσεις και προειδοποίησαν τους συλλόγους ότι κάθε τέτοια πράξη θα τιμωρείται με βαρύ πρόστιμο. Τον Αύγουστο του 2016, οι οπαδοί της Σέλτικ και, πιο συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος οπαδών «Πράσινη Ταξιαρχία», γέμισαν το γήπεδο με παλαιστινιάκες σημαιές στον αγώνα απέναντι στην Χάποελ Μπερ Σεβά. Το πρόστιμο έπεσε βαρύ (15.000 λίρες), αλλά οι οπαδοί μάζεψαν περίπου 90.000 και έτσι θα το αποπληρώσουν οι ίδιοι, απαντώντας ριζοσπαστικά τους γραφειοκράτες της UEFA. Το εγχείρημα είχε μεγάλο αντίκτυπο στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, οι κάτοικοι της όποιας ένιωσαν απιστευτή συγκίνηση και πλέον δηλώνουν τον θαυμασμό και την υποστήριξη τους στον σύλλογο.

Η ανυπακοή που διέκοψε προσωρινά τον πόλεμο

Το 1999, αρκετά χρόνια πριν η UEFA εφαρμόσει αυτά τα μέτρα, το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε την Σερβία. Η ποδοσφαιρική ΑΕΚ θα πήγαινε στο Βελιγράδι για να δώσει φιλικό αγώνα απέναντι στην Παρτιζάν, με ξεκάθαρο αντιπολεμικό μηνυμα. Οι πρώτες αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας της Αγγλίας αλλά και του ΝΑΤΟ ήταν μεγάλες, αλλά η ομάδα τις αγνόησε και συνοδεία διπλωματών αλλά και της πολιτικής ηγεσίας, με εξέχουσα προσωπικότητα τον Μανώλη Γλέζο, σπάει το εμπάργκο για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά για να παίξει ποδόσφαιρο. Πάντα όμως σε τέτοια μεγάλα γεγονότα την ιστορία γράφουν οι λαοί. Ένα πούλμαν με οπαδούς της ΑΕΚ κατάφερε κ αυτό να σπάσει το εμπάργκο και να μπει στη Σερβία μέσω Ουγγαρίας. Το πούλμαν-κινούμενος στόχος είχε μέσα του 50 ανθρώπους που πήγαιναν στο γήπεδο να εκφράσουν την αντίθεση τους στον πόλεμο. Παρά το γεγονός οτι μερίδα των οργανωμένων οπαδών της Παρτιζάν δεν είδαν με καλό μάτι αυτη την κίνηση, καθώς γνώριζαν για τα αριστερά φρονήματα μεγάλης μερίδας οπαδών της ΑΕΚ, οι περισσότεροι Σέρβοι τους αγκάλιαζαν κλαίγοντας, ένω σήκωναν πανό με αντιπολεμικά συνθήματα. Το ματς διακόπηκε στο 68΄, καθώς οι φίλαθλοι των δυο ομάδων εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο για να αγκαλιάσουν τους παίκτες. Οι σκηνές αυτές ταξίδεψαν σε όλη τη γη και χαιρετίστηκαν με ενθουσιασμό απ’ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Οι 50 ηρωικοί οπαδοί γύρισαν στην Έλλαδα έχοντας αγνοήσει τις εντολές της μεγαλύτερης σύγχρονης πολεμικής μηχανής, μα πάνω απ’ όλα έχοντας στείλει σε όλες τις ηπείρους ενα βροντερό μήνυμα: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.