/ της Έλενας Στολάκη

Έτος 2010. Μια παλιά ιδέα αρκεί για να ανατρέψει τη δική μας καθημερινότητα και -ευελπιστούμε- και πολλών ακόμα. Ο Μισέλ Φουκώ εισάγει την έννοια της Ετεροτοπίας και, καιρό μετά, ξεκινά το δικό μας ταξίδι σε αυτή. Μια ομάδα νέων, αγανακτισμένη σχεδόν από τον ατομικισμό και την εμπορευματοποίηση της σύγχρονης διασκέδασης και κοινωνίας, ιδρύει στην καρδιά της πόλης έναν χώρο πολιτισμού, πολιτικής και αλληλεγγύης, με σκοπό να ακουστούν διαφορετικές φωνές.

Το να σπας τα δεσμά της τυποποίησης σε μια κοινωνία μονοχρωματική, θεωρείται επιεικώς απαράδεκτο. Το να βάζεις χρώμα στο γκρίζο με τις ιδέες και τον πειραματισμό, αποτελεί ανωμαλία. Η εξέλιξη, όμως, ευνοεί τις μεταλλάξεις και επιτάσσει την επιβίωση του πιο ωφέλιμου. Το άγχος και η ένταση των καιρών μας καθιστούν τις μέρες μας ένα συνεχές τρέξιμο, μια αγγαρεία, με κατεύθυνση προς την ψευδαίσθηση μιας πρωτότυπης καθημερινότητας. Το ασυμβίβαστο μυαλό, όμως, παρά τις επιτάξεις, δραπετεύει και πασχίζει να υλοποιήσει τα παράλογα. Όταν η μόνη επιλογή είναι η εφήμερη διασκέδαση, προτιμούμε την ψυχαγωγία. Όταν το άγχος επικαλύπτει κάθε στιγμή ευτυχίας ή χαράς, εμείς επιλέγουμε να δώσουμε έμφαση σε στιγμές με ανθρώπους, για ανθρώπους. Όταν το πώς να ζήσουμε τη ζωή μας καθορίζεται από στείρα, αδιάλλακτα πρότυπα, παλεύουμε να γκρεμίσουμε τα τείχη που εγκλωβίζουν την ατομικότητα, με όπλο μας την πρωτοτυπία, τη φαντασία, λίγη δουλειά και συλλογικότητα. Μοιάζει ξένο στην κοινωνία-ακόμη και σε εμάς τους ίδιους καμιά φορά- αλλά οι καρποί των κόπων μας ωριμάζουν, ωριμάζοντας και εμάς.

Τα τελευταία 6 χρόνια, λειτουργούμε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Πτολεμαίων 42, το στέκι μας- το δεύτερο σπίτι μας. Σε αυτό λειτουργεί σε καθημερινή βάση καφέ-μπαρ, στο οποίο μπορεί κανείς να βρει τον δικό του τρόπο ψυχαγωγίας. Διοργανώνονται συναυλίες και προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ στην αίθουσα προβολών, σύμφωνα με το πολιτιστικό πρόγραμμα του μήνα και υπό την επιμέλεια της <<Σινετόπια>>. Μπορεί ακόμη κανείς να εξερευνήσει τον κόσμο της γεύσης, αλατίζοντας τις Παρασκευές του με <<γεύσεις ανατροπής>>, με το ταξίδι ενός πλήρους γεύματος να κοστίζει περίπου 3€. Συχνά το ταξίδι μάς βγάζει στα μονοπάτια της λογοτεχνίας ή της ποίησης με τις αντίστοιχες βραδιές. Διοργανώνονται επίσης σεμινάρια, συζητήσεις και ομάδες δραστηριοτήτων, τόσο εξ ολοκλήρου αυτοδιοργάνωτες, όσο και σε συνεργασία με άλλες ομάδες πολιτιστικού, πολιτικού και κοινωνικού ανεφησυχασμού. Βέβαια, η κοινωνία του σήμερα και οι ανάγκες της, μας προβληματίζουν και μας δραστηριοποιούν και στο κομμάτι της αλληλεγγύης. Το <<καλάθι αλληλεγγύης>> φροντίζει να συντηρηθούν 34 οικογένειες, αλλά και στα <<μαθήματα για όλους>> προσφέρονται ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ξένων γλωσσών, αλλά και μαθήματα πιάνου. Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο ασχοληθήκαμε εκτενώς με το ζήτημα του προσφυγικού, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και ρούχα, αλλά και συμβάλλοντας ενεργά και καθημερινά στην ομαλή λειτουργία των καταυλισμών ως εθελοντές.

Το να απαντήσει κανείς στον ατομισμό και την τυποποίηση με αλληλεγγύη και συλλογικότητα φαντάζει τρομακτικό και φρενοβλαβές. Η φαντασία, το όραμα να μετενσαρκώνονται σε πείραμα και δημιουργικότητα, αυτό ταράζει το έλος της <<λογικής>> μας. Η έμπρακτη και επίμονη προσπάθεια, όμως, γεννά την πρόοδο και καθορίζει τα νέα όρια του αποδεκτού. Κάθε νους δραστήριος και φρέσκος, με προβληματισμούς και αγωνίες, πρέπει να είναι σεβαστός και σε θέση να δει τον κόσμο με τα δικά του μάτια. Η Ετεροτοπία μας έδειξε ένα κόσμο γεμάτο εμπειρίες και χρώματα, τον δικό μας κόσμο.

Και μας χωράει όλους.

See you on board…