/ Του Κώστα Λάμπη

 

Μια πόλη που δεν είναι σαν τις άλλες .

Η πόλη των αντιθέσεων  που συνυπάρχουν αρμονικά και δημιουργικά δίνοντάς μας ελπίδα και αισιοδοξία.

Ακούς τις καμπάνες να ηχούν τόσο φυσιολογικά σε συνδυασμό με τον ψαλμό του ιμάμη.

Βλέπεις γείτονες και φίλους με διαφορετικά πιστεύω και συνήθειες .

Η πολυπολιτισμικότητα της Ξάνθης δεν είναι απλά το ότι συνυπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικά ήθη, έθιμα και θρησκείες . Είναι δεμένη σαν ένα πράγμα . Αυτό κυρίως το βλέπεις τόσο στην απλή καθημερινότητα της πόλης, όσο και από τον τρόπο διασκέδασης και τις πολλές πολιτιστικές ομάδες και συλλόγους . Σε όλες συμμετέχουν άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας και πιστεύω που σκέπτονται μαζί, δημιουργούν μαζί, διασκεδάζουν μαζί, ελπίζουν μαζί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεγαλύτερη γιορτή πολιτισμού στην Ξάνθη, οι γιορτές παλιάς πόλης. Άμα κάνεις  μία βόλτα στα στενά της πόλης, θα αντικρίσεις ένα πολυπολιτισμικό πανηγύρι. Θα ακούσεις  ρυθμούς από όλον τον κόσμο, θα δοκιμάσεις γεύσεις  από όλη την Ελλάδα και τις γύρω χώρες. Μέσα σε ένα βράδυ, θα χορέψεις  ξέφρενα στους ρυθμούς της ροκ μουσικής, αλλά και σε πιο παραδοσιακά ακούσματα. Και όταν κουραστείς θα πάρεις μια μπύρα , θα αράξεις στα πεζούλια της παλιάς πόλης και θα χαζεύεις  τον κόσμο να περνά,  συζητώντας  ότι μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους.

Και όλο αυτό έχει μπολιαστεί στην καθημερινότητα στην πόλη. Μέχρι να πιάσουν τα κρύα, ο κόσμος γυρίζει στην πόλη με μία μπύρα στο χέρι, χορεύοντας όπου ακούσει μουσική. Σε όλη την παλιά πόλη αντηχεί μουσική   σε συνδυασμό με γέλια και φωνές.

Έτσι, στην Ξάνθη η νέα γενιά βλέπει την διασκέδαση έξω από τα πλαίσια της εποχής μας. Ζει και δημιουργεί κάτι διαφορετικό, κάτι πιο εποικοδομητικό από το περπατημένο. Δεν εφησυχάζεται στην προκάτ μουσική ,στα προκάτ κλάμπ με τους προκάτ θαμώνες. Πάρτυ στο πολυτεχνείο, ωραία μπαράκια στην παλιά πόλη που παίζουν διαφορετική μουσική και άραγμα με μπύρα στο χέρι στα στενά της πόλης είναι η διασκέδαση στην Ξάνθη .

 

Εναλλακτική  διασκέδαση , η επιτομή της πολυπολιτισμικότητας. Η Ξάνθη είναι μια πόλη που μας διδάσκει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής . Σε όσους, όμως, τον αναζητήσουν.