Γράφουν: Παναγιώτα Ντούτση, Μαρία Γεωργακοπούλου

Οκτώβρης! Ήρθε επιτέλους αυτή η μέρα που από μικρό παιδί περίμενες. Η τελευταία σου χρονιά στο Λύκειο σίγουρα περιείχε πολλούς κόπους και θυσίες, καθώς ήρθες αντιμέτωπος με τη στείρα αποστήθιση, που επιβάλλει ο θεσμός των πανελληνίων. Παρόλα αυτά, εσύ τα κατάφερες και είσαι αυτό που λέμε…πρωτοετής. Κάθε αρχή και δύσκολη που λένε, σωστά; Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι όμως, αφού μπορούμε να σε βοηθήσουμε με τα παρακάτω tips!

– Πώς θα βρω παρέες στο πανεπιστήμιο;

Η απάντηση είναι εύκολη! Πρώτα απ’ όλα, θυμήσου ότι όλοι οι πρωτοετείς έχετε τα ίδια συναισθήματα και βρίσκεστε ακριβώς στην ίδια θέση. Γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε να ντρέπεσαι ούτε να φοβάσαι να έρθεις σε επαφή με τους συμφοιτητές σου.

 

– Θα ασχολούμαι μόνο με τα μαθήματα της σχολής μου;

Το Πανεπιστήμιο δεν είναι σχολείο, δεν αποτελείται μόνο από τα αμφιθέατρά του, στα οποία πραγματοποιούνται τα μαθήματα. Σου προσφέρει επίσης την δυνατότητα να ασχοληθείς και με πολιτιστικές δραστηριότητες (ομάδα φωτογραφίας/ θεάτρου/ αθλητισμού/ χορού κλπ). Ακόμα, μπορείς να συνεχίσεις την εκμάθηση κάποιας ξένης γλώσσας, που ίσως να αναγκάστηκες να αφήσεις λόγω της έλλειψης χρόνου στην Τρίτη Λυκείου. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι ο χρόνος που θα περνάς στη σχολή σου θα είναι αρκετός. Γι’ αυτό προσπάθησε να τον αγαπήσεις και να τον οικειοποιηθείς.

 

– Πώς θα τα βγάλω πέρα στην εξεταστική;

Ύστερα από τόσα memes που έχουν δημιουργηθεί θα σου φανεί αστείο, αλλά πρέπει να έχεις πρόγραμμα! Γνωρίζουμε ότι μετά την κουραστική χρονιά που πέρασες, θέλεις να ηρεμήσεις. Ωστόσο, και η πιο μικρή προσπάθεια, κάθε μέρα, θα φανεί ωφέλιμη. Μην αφήσεις την σχολή σου στην τύχη της!

 

– Φοβάμαι να ενταχθώ σε κάποια φοιτητική παράταξη, αλλά με ενδιαφέρουν τα προβλήματα που υπάρχουν στη σχολή μου.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Βγάλε από το μυαλό σου το σάπιο φοιτητικό συδικαλισμό που προωθούν οι δυνάμεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ. Οι δυνάμεις αυτές θέλουν μόνο την ψήφο σου και θα σε προσεγγίσουν με κάθε δυνατό ψηφοθηρικό τρόπο. Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τα σκάνδαλα που βγήκαν στην επιφάνεια σχετικά με την αγοραπωλησία σημειώσεων, εργασιών και θεμάτων, τα κεράσματα στα μπουζούκια, αλλά και τις γνωστές πλέον εκδρομές σε Μύκονο, Αράχωβα, Μπάνσκο κλπ. Όχι, δεν είναι cool!

 

– Πώς μπορώ να βοηθήσω στην επίλυση των προβλημάτων της σχολής μου;

Από την πρώτη στιγμη΄που εγγράφεσαι στη σχολή σου αποτελείς μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου αυτής. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, στην σχολή σου πραγματοποιούνται Γενικες Συνελεύσεις, η πιο δημοκρατική διαδικασία, όπου μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι φοιτητές με σκοπό την λήψη σημαντικών αποφάσεων για θέματα που απασχολούν τη νεολαία και δεν άπτονται μόνο της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Σίγουρα, στην αρχή τα πράγματα θα σε δυσκολέψουν, αλλά δεν είναι καιρός να το βάλεις κάτω. Τα φοιτητικά χρόνια είναι γεμάτα περιπέτειες, αγώνες και διασκέδαση με την παρέα σου. Πιθανότατα να χρειαστείς κάποιο διάστημα να προσαρμοστείς, κυρίως μέχρι να σταθεροποιηθούν οι παρέες σου, να βρεις τα μέρη που σου αρέσουν να πηγαίνεις. Το σημαντικότερο που θα καταφέρεις στα χρόνια αυτά θα είναι ότι θα πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου και θα διαμορφώσεις το μέλλον που θέλεις να ζήσεις!