/ Του Αντώνη Ραυτόπουλου

Το Περιοδικό ΣΠΟΥΤΝΙΚ, μετά από ενάμιση χρόνο κυκλοφορίας, έχει πλέον φτάσει σε κάθε Πανεπιστήμιο, σχολείο, πλατεία και γειτονιά της Ελλάδας, όπως και στο Ηράκλειο! Μετά την πολύ επιτυχημένη πραγματοποίηση του ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival 2016 «Ταξίδι #1: Επιστροφή στο μέλλον» στην Αθήνα, πέρυσι το φθινόπωρο, το ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival ανοίγει και σε άλλες πόλεις τα φτερά του και προσγειώνεται στο Ηράκλειο!

Το ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival Ηρακλείου «#1: Ταξίδι για έναν νέο κόσμο» είναι γεγονός και στις 30 Σεπτεμβρίου, η πλατεία Δασκαλογιάννη θα φιλοξενήσει workshop, συζητήσεις και πολύ μουσική, δίνοντας στους νέους ανθρώπους μία εναλλακτική διέξοδο ψυχαγωγίας και προβληματισμού.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε με workshop, με θέμα ένα ζήτημα που απασχολεί την Κρήτη πολύ έντονα τον τελευταίο καιρό, τα τροχαία ατυχήματα. Ένα φαινόμενο που τείνει να γίνει κανονικότητα για την καθημερινότητα των κατοίκων της Κρήτης και, ειδικά φέτος, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μαζί μας θα είναι ο Γιάννης Λιονάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Κρήτης, καθώς και άνθρωποι από τα SOS Τροχαία, αλλά και η Ελένη Μαυρομάτη, Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, για να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του Κρητικού οδηγού, τις συνέπειες που οδηγούν στην έξαρση των τροχαίων στην Κρήτη, καθώς και ενέργειες που μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου.

Στη συνέχεια, θα συζητήσαμε με τον Νάσο Ηλιόπουλο, ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για τις εργασιακές σχέσεις και τις παρεμβάσεις του ΣΕΠΕ για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Μαζί του βρισκόταν ο Νίκος Κοκολάκης, Γραμματέας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου και Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού Τουριστικών Επαγγελμάτων, ο οποίος εξειδίκευσε τις εργασιακές σχέσεις στον χώρο του τουρισμού, ένα εργασιακό περιβάλλον που απασχολεί χιλιάδες νέους στο Ηράκλειο.

Τέλος, η βραδιά έκλεισε με ρεμπέτικη μουσική. Η Ελλάδα συνάντησε την Τουρκία και το Ηράκλειο την Κερασούντα, σε μια βραδιά που μας ταξίδεψε σε εποχές περασμένες, με τις ίδιες, όμως,  ανάγκες. Σε αυτό το ταξίδι μας πήγε η Melza Burcu Ince, από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, μαζί με ρεμπέτες που έχουν καταξιωθεί στον κόσμο του Ηρακλείου ως μαέστροι του είδους. Ο Γιώργος Χαλκιαδάκης στην κιθάρα, ο Χρήστος Λιάτης στο μπουζούκι και ο Κώστας Μπαρτζώκας στο ακορντεόν συνθέτουν μια ρεμπέτικη κομπανία, βγαλμένη από τις πιο όμορφες βραδιές στα ρακάδικα του Ηρακλείου!

Το 1ο ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival Ηρακλείου, λοιπόν, είναι γεγονός και προσεδαφίζεται στην πόλη του Ηρακλείου, με μοναδικό στόχο να μείνει και  να καθιερωθεί ως ένας θεσμός, όπου η φωνή της Ριζοσπαστικής Αριστεράς συναντά τον πολιτισμό, την τέχνη, τη νεανική δημιουργία, την αλληλεγγύη, τη συλλογική ζωή και στέκεται απέναντι στη λογική του ατομικού δρόμου και στα πρότυπα της τυποποιημένης διασκέδασης.