/ Του Κωνσταντίνου Χατζή

Τι είναι το Sputnik και ποιοι κρύβονται πίσω απ’ αυτό…;;

Το περιοδικό ΣΠΟΥΤΝΙΚ, μετά από ενάμιση χρόνο κυκλοφορίας, έχει φτάσει σε  Πανεπιστήμια, σχολεία, πλατείες και γειτονιές, στις περισσότερες πόλεις ανά την Ελλάδα. Μετά από αυτό το μαγικό ταξίδι και στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, έφτασε η στιγμή και για το 1ο Thessaloniki Sputnik Festival.

Γιατί Φεστιβάλ και πότε;;

Φεστιβάλ γιατί έχουμε ανάγκη από μουσική, χορό, γεύσεις, αρώματα, χρώματα, συναντήσεις, συζητήσεις, προβληματισμό. Αυτόν τον ρόλο έρχεται να παίξει το 1ο Festival Sputnik στην Θεσσαλονίκη, στις 6 & 7 Οκτωβρίου, στον Κήπο των Εποχών, σε ένα πολύ όμορφο πάρκο πλάι στην θάλασσα.

Μετά την επιτυχία και την αισιοδοξία που μας γέμισε τον Σεπτέμβριο του 2016 το 1ο Festival Sputnik στην Αθήνα, αλλά και μέσα από την συναναστροφή  με τις διάφορες συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης, με τη δίψα και τη διάθεση για ένα πολιτιστικό αντιπαράδειγμα, το Festival Sputnik είναι πλέον γεγονός και έρχεται στην πόλη για να μείνει…

Τί θέλει να πετύχει το Festival Sputnik;;

  Οι άνθρωποι που συναντηθήκαμε για να πάρει σάρκα και οστά το φεστιβάλ, χωρίς σκοπιμότητες και προσωπικά κίνητρα, συμφωνήσαμε ότι από την Θεσσαλονίκη λείπει ένα πολιτικό-πολιτιστικό Φεστιβάλ που θα γεννά προβληματισμούς και συζητήσεις και, ταυτόχρονα, θα δίνει χώρο σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ενάντια στο μοτίβο της αποξένωσης και του ατομικού δρόμου, το φεστιβάλ μας θέλουμε να αποτελεί σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων φίλων, μια γιορτή δημιουργίας, πολιτισμού και αλληλεγγύης.

Γιατί να πάω στο Festival Sputnik;;

Το Φεστιβάλ θα έχει δύο μουσικές σκηνές για τα βράδια μας, μία εναλλακτική (κεντρική σκηνή) και μία λαϊκή-ρεμπέτικη. Παράλληλα, θα φιλοξενήσει πολιτικές εκδηλώσεις, διάφορα workshops καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, περίπτερα αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων, κινήματα, χώρους δομών αλληλεγγύης, χώρο της LGBTQI+ Κοινότητας, κουζίνες, παιδότοπο κ.α. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, stand up comedy show και πολλές ακόμα όμορφες δραστηριότητες.

Το φεστιβάλ μας είναι και θα παραμείνει ανοιχτό σε προτάσεις για τον εμπλουτισμό των δράσεων,  ενώ η συνεισφορά και συμμετοχή κατά τη διάρκειά του είναι παραπάνω από επιθυμητή. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το πλήρες πρόγραμμα και νέα για το διήμερο ανακοινώνονται καθημερινά στην σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook: Thessaloniki Sputnik Festival.

Έχει είσοδο το Festival Sputnik;;

Επειδή θεωρούμε ότι, ειδικά σήμερα, η πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό πρέπει να γίνεται με ίσους όρους, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φύλου και καταγωγής, επιδιώκουμε το 1ο Thessaloniki Festival Sputnik να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλες και σε όλους. Γι’ αυτόν τον λόγο και η είσοδος θα είναι ελεύθερη κατά τη διάρκεια του διημέρου. Ωστόσο, επειδή η διοργάνωση του Φεστιβάλ βασίζεται στη στήριξη όλων, όσοι/ες έχουν τη δυνατότητα μπορούν να προμηθεύονται στην είσοδο κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης αξίας 2€ για την κάλυψη των πολλαπλών εξόδων.

Δίνουμε λοιπόν ραντεβού στον Κήπο των Εποχών, στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2017, με στόχο να διασκεδάσουμε, να εκθέσουμε και να εκτεθούμε. Για να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε, απέναντι στην εμπορευματοποίηση της τέχνης και την ”κατανάλωση” της διασκέδασης, αλλά όχι και απέναντι στην ίδια τη διασκέδαση.

Πάμε να γκρεμίσουμε το Σύμπαν…. Καλή μας Επιτυχία!!!