/Της Κατερίνας Τσατσαρώνη

Στον Παγασητικό, τη μέρα δυναμίτες

Στον Παγασητικό, το βράδυ ερημίτες

Στους πρόποδες του βουνού των κενταύρων (Πήλιο), στις όχθες του Παγασητικού, στο κέντρο της Ελλάδας απλώνεται ο Βόλος. Η αρχαία Ιωλκός. Ο τόπος που ξεκίνησε η Αργοναυτική εκστρατεία, και σήμερα χαρίζει το όνομά της στην παραλιακή οδό της πόλης. Η γεωγραφική του θέση, δίνει την δυνατότητα της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης για γρήγορες αποδράσεις.

Ας “βολτάρουμε”….

Στον Παγασητικό

Το πιο γνωστό και χαρακτηριστικό κομμάτι της πόλης είναι το λιμάνι και η παραλία του Βόλου, η οποία εκτείνεται από τα «ψαράδικα» που κάθε πρωί γεμίζουν φρέσκα ψάρια ως τον Άναυρο, όπου μπορεί κάποιος να κάνει ένα γρήγορο μπάνιο. Από το λιμάνι της πόλης φεύγουν τα πλοία για τις Σποράδες, με κόσμο να κατακλύζει τις προβλήτες. Απέναντι από το λιμάνι και σε όλο το μήκος της παραλίας εκτείνονται κάποια από τα τσιπουράδικα της πόλης, ενώ λίγο πιο πέρα δεσπόζει το παραλιακό συγκρότημα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η συνοικία των παλαιών.

Μια συνοικία με άρωμα από το παρελθόν της πόλης. Σήμερα, εκεί βρίσκονται το Πολυτεχνείο της πόλης, τα ΚΤΕΛ και μικρά μαγαζάκια με εργαλεία και είδη κηπουρικής. Τα παλιά αποτελούν μέρος συνάντησης των φοιτητών της πόλης, μια και τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει πάλι ζωή. Εκεί βρίσκεται και ο «παλιός» φούρνος, που έχει “ταΐσει” πολλούς φοιτητές τα ξημερώματα, στην επιστροφή τους στο σπίτι.

Η Νέα Ιωνία

Η Νέα Ιωνία είναι η συνοικία που δημιούργησαν οι πρόσφυγες που ήρθαν στην πόλη το ‘22 και, ακόμα και σήμερα, αποτελεί μια διαφορετική πλευρά της πόλης, διατηρώντας έντονα τα προσφυγικά στοιχεία. Στην Νέα Ιωνία μπορεί κανείς να βρει τα καλύτερα τσιπουράδικα και να γευτεί φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Πανθεσσαλικό στάδιο.

Τσίπουρο όταν πιείς…

Τα τσιπουράδικα έφτασαν με τους πρώτους πρόσφυγες και σήμερα αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πόλης. Στο Βόλο δεν χρειάζεται κανείς να παραγγείλει κάτι παραπάνω από ένα 25αρι τσίπουρο. Χταποδάκια, γυαλιστερές, καλαμαράκια, καβούρια και όλα τα θαλασσινά έρχονται στο πιάτο σας.

Extra tips για ταξιδιώτες

  • Το φαγητό που πρέπει να γευτείτε είναι το σπετζοφάι. Και γλυκό του κουταλιού από το Πήλιο.
  • Μην φύγετε χωρίς να γευτείτε πεϊνιρλί, πατάτες και ουγγαρέζα από το Rainbow στην Ιάσονος.
  • Η πιο παλιά καφετέρια της παραλίας είναι η ”Μινέρβα”, η οποία μεγάλωσε πολλές γενιές μαθητών και φοιτητών της πόλης. Η πάστα φούρνου και το παγωτό μόκα είναι οι σπεσιαλιτέ της.
  • Ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Άγιο Κωνσταντίνο, στην παραλία, βρίσκονται τα «πεζούλια». Εκεί, μόλις μπει η άνοιξη, μπορείτε να βρείτε τη νεολαία της πόλης να αράζει σε παρέες ως τα ξημερώματα.
  • Στην περιοχή του Άναυρου βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Το καλοκαίρι έφτασε, και ο Βόλος αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς…  Μέχρι το επόμενο ΣΠΟΥΤΝΙΚ on tour,λοιπόν, ραντεβού στο άγαλμα στην παραλία!