Το Black Mirror ξεκίνησε να προβάλλεται στη Μ. Βρετανία το 2011 και από τότε έχει χαρίσει στο κοινό δεκατρία αυτοτελή επεισόδια, που πραγματεύονται με τολμηρό τρόπο παρόμοιες θεματικές. Αναμειγνύοντας στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και τραγωδίας με κοινωνική σάτιρα, η σειρά ασχολείται με τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη στην καθημερινότητά μας, στο εγγύς μέλλον. Ο αντίκτυπος των social media, οι τακτικές των μεγάλων ειδησεογραφικών Μ.Μ.Ε., η συνειδητή διαπαιδαγώγηση του κοινού να ‘‘διψάει’’ για θεάματα που εξευτελίζουν την αξιοπρέπεια των άλλων, τα τρομερά ηθικά διλήμματα που γεννά η τεχνολογική πρόοδος, οι παγίδες που κρύβει κάθε τεχνολογικό επίτευγμα και πολλά ακόμα δύσπεπτα ζητήματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο και κρατούν το θεατή καρφωμένο μέχρι το τέλος. Παρουσιάζουμε σύντομα δύο ενδεικτικά επεισόδια, που θα σε πείσουν να βυθιστείς στον κόσμο της σειράς χωρίς δεύτερη σκέψη. Spoiler Alert!

Fifteen Million Merits – Επανάσταση της ενσωμάτωσης ή ενσωμάτωση της επανάστασης;

Μία κοινωνία, διαιρεμένη σε τρεις ομάδες, περιστρέφεται γύρω από ένα σόου ταλέντων. Οι υπέρβαροι είναι επιφορτισμένοι με την καθαριότητα των χώρων και γίνονται αντικείμενο χλευασμού σε τηλεοπτικά προγράμματα. Οι ”κανονικοί”, που αποτελούν τη μεσαία τάξη, είναι αναγκασμένοι να κάνουν συνεχώς ποδήλατο, για να συγκεντρώνουν πόντους και να έχουν πρόσβαση στα υλικά αγαθά. Συλλέγοντας δεκαπέντε εκατομμύρια, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο κεντρικό σόου. Οι ελάχιστοι που κατορθώνουν να διακριθούν σε αυτό κερδίζουν μία ζωή γεμάτη ανέσεις, με τίμημα την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο σύστημα. Ο τρομακτικός ρόλος της διαφήμισης στη σύγχρονη ζωή, η υποταγή του ατόμου σε μονίμως επαναλαμβανόμενες ρουτίνες, που αποκλείουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία ή πρωτοτυπία, η απομόνωση στην οποία οδηγεί η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας,καθώς και η κατασκευή ρατσιστικών και σεξιστικών στερεοτύπων από τις τηλεοπτικές εκπομπές είναι θέματα που εξετάζονται στο επεισόδιο και σίγουρα θα απασχολήσουν κι εσένα.
Men Against Fire – Η Κατασκευή του Εχθρού.

Κυβερνητικοί στρατιώτες με οπτικά εμφυτεύματα καλούνται να εξοντώσουν ανθρωπόμορφα τέρατα, τις “κατσαρίδες”, που αποτελούν απειλή μόλυνσης για την κοινωνία. Ο πρωταγωνιστής, μετά την πρώτη του μάχη, αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία του εμφυτεύματος. Ανακαλύπτει πως τα τέρατα που με ζήλο κυνηγούσε δεν είναι παρά άνθρωποι, στιγματισμένοι από την κυβέρνηση ως κατώτεροι, που τους παραμόρφωνε η μηχανικά ενισχυμένη όρασή του. Το επεισόδιο ρίχνει φως στην αποκλειστική, διαχρονική ικανότητα του Κράτους να κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς, απεκδύοντάς τους από κάθε ανθρώπινη ιδιότητα και δικαίωμα. Τους επιβαρύνει με επίπλαστα ελαττώματα, τεκμηριώνοντας την αφήγηση που οι κυρίαρχοι θέλουν να οικοδομήσουν.  Έτσι, εκλογικεύει την εξάλειψη του κατασκευασμένου εχθρού, που εν τέλει δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο Μετανάστης, ο Ομοφυλόφιλος, ο Καταπιεσμένος, ο Ξένος, ο Διαφορετικός. Τελικά ο στρατιώτης, αδυνατώντας να αντέξει την ευθύνη των κατ’ εντολή φόνων που διέπραξε, επιλέγει συνειδητά να ξεχάσει την αλήθεια που ανακάλυψε και να ζήσει στην αυταπάτη. Άλλωστε, αυτό δεν θα έκανες και εσύ;

/ Των Θεοδόση Δραγώνα, Κώστα Τσουκαλή