Η ιδιωτική τηλεόραση είναι, κατά γενική ομολογία, ένα από τα σκοτεινότερα και πιο αντιπαθητικά πράγματα που μπορεί να συναντήσει κανείς στην ελληνική κοινωνία. Κανάλια που εκπέμπουν για 27 χρόνια χωρίς άδεια, δανεισμός εκατομμυρίων από τράπεζες χωρίς καθόλου εγγυήσεις, τεράστια χρέη, απλήρωτοι εργαζόμενοι, σχέσεις διαπλοκής με πολιτικά πρόσωπα, και μία συνεχής απροκάλυπτη προσπάθεια για χειραγώγηση της κοινής γνώμης συνθέτουν ένα σκηνικό που προκαλεί αποστροφή. Η εικόνα, μάλιστα, δεν είναι καλύτερη, όσον αφορά την ποιότητα του προγράμματος που φτάνει στις οθόνες. Από δελτία ειδήσεων μέχρι ενημερωτικά magazino και από reality show μέχρι ψυχαγωγικές εκπομπές κάθε είδους, ο Έλληνας τηλεθεατής έχει την ατυχία να παρακολουθεί συχνά πυκνά προγράμματα που του καίνε τον εγκέφαλο. Ας θυμηθούμε ορισμένες στιγμές της πολύ πρόσφατης τηλεοπτικής ιστορίας, που δημιούργησαν νέο πάτο για το τηλεοπτικό τοπίο.

Το DNA του ρατσιστή

Ήταν Μάρτιος του 2016, με τις προσφυγικές ροές σε έξαρση, όταν στην εκπομπή του Θέμου γίναμε μάρτυρες ενός απίστευτου ρατσιστικού παραληρήματος. Ο κομιστής, επικρίνοντας την καλεσμένη του Μαίρη Συνατσάκη για την αλληλέγγυα στάση της απέναντι στους πρόσφυγες, προσπάθησε να τονίσει τον υποτιθέμενο κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες από τη σεξουαλική συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων. Μάλιστα, δε δίστασε να επικαλεστεί ως επιχείρημα την εμετική γενίκευση ότι ‘‘Οι Ινδοί, λόγω της κουλτούρας τους, έχουν στο DNA τους το βιασμό και την κακοποίηση’’. Δε χρειάζεται να εξηγήσει κανείς ούτε πόσο ηλίθια είναι αυτή η άποψη, ούτε ότι αυτό από το οποίο κινδυνεύει περισσότερο η κοινωνία μας είναι  το γονίδιο του ρατσιστή.


Σεξισμός on fire

Ένα μήνα μετά, προσγειώθηκε στις οθόνες μας ο Τάσος Ποτσέπης. Από την πρώτη του εμφάνιση στο ‘‘Ραντεβού στα τυφλά’’, με μότο τη φράση ‘‘Αγάπη μόνο’’ και με ναρκισσιστικές κινήσεις που προκαλούν αναγούλα, απέδειξε ότι η θεωρία της εξέλιξης για κάποιους δεν ισχύει. Στις δεκάδες εκπομπές που εμφανίστηκε, από τότε, έδωσε ρεσιτάλ σεξισμού, προσβάλλοντας με χυδαίο τρόπο το γυναικείο φύλο και υποβαθμίζοντας τη νοημοσύνη μας. Αηδία μόνο!

Σιχα-Μένιος

Τον περασμένο Νοέμβριο, η κάμερα της εκπομπής ‘‘Αποκαλυπτικά’’ με τον Μένιο Φουρθιώτη παραβίασε κάθε έννοια ιδιωτικότητας και εισέβαλε στο σπίτι του ηθοποιού Σταύρου Μαυρίδη, βρίσκοντάς τον σε τραγική ψυχολογική κατάσταση. Στο βωμό της τηλεθέασης, οι δημοσιογράφοι της εκπομπής θυσίασαν την αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου και εμπορευματοποίησαν τα προσωπικά προβλήματα και την απόγνωσή του. Τη στιγμή, μάλιστα, που ο ηθοποιός προαναγγέλλει την αυτοκτονία του, ο Φουρθιώτης δεν καταφέρνει να κρύψει την ικανοποίησή του για τη ‘‘δημοσιογραφική’’ επιτυχία, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του ‘‘Σιχα-Μένιου’’, που τον ακολουθεί έκτοτε στα social media.

Αν δεν πείστηκες ακόμα ότι η ελληνική τηλεόραση είναι για τα μπάζα, τότε δεν έχεις παρά να σπαταλήσεις ένα απόγευμα βλέποντας τα δελτία ειδήσεων. Αν όμως πάρεις το ρίσκο, δε φέρουμε καμία ευθύνη για τις πιθανές παρενέργειες (Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777, αχρείαστο να είναι).

/ της Ρίας Χριστοπούλου