ΣΠΟΥΤΝΙΚ «out of the box»

Στις 4 Οκτωβρίου του 1957 από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν εκτοξεύτηκε ο πρώτος δορυφόρος στην ιστορία με το όνομα Sputnik. Το πρώτο βάδισμα σε έναν ανεξερεύνητο χάρτη, αυτόν του διαστήματος, ήταν γεγονός για την ανθρωπότητα. Μία νέα κούρσα έχει ξεκινήσει πλέον με την ΕΣΣΔ να ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ηνωμένες Πολιτείες την ΕΣΣΔ. Ο «ψυχρός πόλεμος» αποκτούσε νέα χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια του «σύντομου» 20ου αιώνα, όπως χαρακτηρίστηκε, το όνομα του πρώτου τεχνητού δορυφόρου ανήκε στις 100 πιο πολυφορεμένες λέξεις. Αυτό που όμως έχει σημασία είναι το γεγονός πως ο άνθρωπος κατάφερε να ξεπεράσει το όρια. Να διασχίσει τον ουρανό, να αγγίξει στα αστέρια. Απέδειξε πως η ουτοπία μπορεί να γίνει πραγματικότητα και πως το ανέφικτο μπορεί να γίνει εφικτό.

Τι είναι άραγε σήμερα ανέφικτο και τι εφικτό και στην τελική που βρίσκεται αυτή η ουτοπία που ψάχνουμε 60 χρόνια μετά;

Το Sputnik είναι ένα νέο εγχείρημα, μία περιοδική έκδοση από νέους ανθρώπους για νέους ανθρώπους. Προχωράμε μαζί και σκεφτόμαστε διαφορετικά. Σκεφτόμαστε έξω από τα όρια που βάζουν τα κυρίαρχα πρότυπα στον πολιτισμό, στην πολιτική, στον αθλητισμό.

Απέναντι στον κίτρινο τύπο, τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας, της διαπλοκής και της καφρίλας δεν γουστάρουμε τη show biz, δεν εμπνεόμαστε από φασίστες που φοράνε μοβ σακάκια σε βραδινές in εκπομπές και μιλάνε για εξωγήινους. Δεν μας αρέσουν τα πρωινάδικα και δεν γελάμε με τα αστεία του Άδωνι στο twitter. Χαλάει η αισθητική μας όταν το γυαλί δείχνει και καλά «δημοσιογράφους» με πορτοκαλί γυαλιά να κάθονται σε μεγάλες κόκκινες καρέκλες και να «επενδύουν» στον σεξισμό και το ρατσισμό θεωρώντας πως είναι αστείοι.

Να σπάσουμε τα όρια του κόσμου τους, να σκεφτούμε έξω από αυτόν. Να μιλήσουμε για την αλληλεγγύη που τους τελευταίους μήνες απλώνεται γύρω μας και σπάει τα κλειστά σύνορα και την Ευρώπη φρούριο, για τις γαμάτες γιαγιάδες της Λέσβου και για τα προσφυγόπουλα που με μια μπάλα στο χέρι δημιουργούν ζωή, γι αυτούς που στην Ειδομένη ψάχνουν για το αυτονόητο.

Για σένα που ψάχνεις να φτιάξεις κάτι όμορφο και δεν θέλεις να το κάνεις μόνος σου και δεν είσαι η ατομάρα που θεωρείς πως όλος ο κόσμος γυρνάει γύρω από εσένα.

Για σένα που στο σπίτι, στο σχολείο, στο Παν/μιο, στη δουλειά ψάχνεις ανάσες αξιοπρέπειας και δεν θέλεις άλλη μιζέρια και ελπίζεις, ναι ελπίζεις και καλά κάνεις και δεν παραδίδεσαι στην μοιρολατρία και την ηττοπάθεια.

Σκεφτόμαστε λοιπόν «out of the box». Η ομάδα του ΣΠΟΥΤΝΙΚ ήρθε για να μείνει και έχει να σου πει πολλά.

Εμείς την ουτοπία την βλέπουμε χωρίς κιάλια κι αυτό το ταξίδι ακόμη κι αν είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι μπορούμε να το κάνουμε μαζί.

Καλώς ήλθατε στο ΣΠΟΥΤΝΙΚ.