/του Παναγιώτη Ματσίγκα

Είναι δεδομένο το γεγονός πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έχει συνηθίσει να δέχεται πραγματικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Στη χώρα που το πρωθυπουργικό γραφείο ελέγχει την κρατική τηλεόραση και το ΑΠΕ και ταυτόχρονα τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης χρηματοδοτούνται αφειδώς από την κυβέρνηση με πρόσχημα την ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία, δε θα περίμενε κανείς να έχει συνηθίσει η κυβέρνηση στην πραγματική κριτική.

Αυτό έγινε ευρέως αντιληπτό με την αντίδραση του πρωθυπουργού στην ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου Ίνγκεμποργκ Μπέχουελ. Ο συνήθως άνετος, πράος τεχνοκράτης που μιλά με στοχαστικό και ήρεμο τόνο και ενίοτε διακατέχεται από μία ελαφρά ανεμελιά βγήκε εκτός εαυτού, αναγνωρίζοντας μεν πως στην Ολλανδία μπορεί να γίνονται ευθείες ερωτήσεις , αλλά εδώ είναι Ελλάδα.

Η βασισμένη σε εκτενή ρεπορτάζ ερώτηση της δημοσιογράφου (η οποία είναι ερώτηση και της Κομισιόν, αλλά αυτό δε συνέφερε ορισμένους  να αναφερθεί) για την πιθανότητα η Ελλάδα να προβαίνει σε επαναπροωθήσεις προσφύγων κόντρα στη Σύμβαση της Γενεύης και στο διεθνές δίκαιο εξόργισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε πως οι ελληνικές αρχές σώζουν πρόσφυγες και μετανάστες που κινδυνεύουν από πνιγμό (κανείς δεν αρνήθηκε πως αυτό συμβαίνει), αλλά ταυτόχρονα «αποκρούουν» λέμβους προς την Τουρκία, μη συνειδητοποιώντας την αντίφαση στην οποία υπέπεσε.

Εκνευρίστηκε μεν, παραδέχθηκε την αποτροπή δε. Ούτε αυτό σχολιάστηκε, παραδόξως (;). Ισχυρίστηκε δε, πως εκτός από εκείνον, προσβάλλει τον ελληνικό λαό. Το λαό που κανείς από τους κυβερνώντες και τους χορτάτους από τη λίστα Πέτσα δε θεωρεί υποχρέωσή του να ενημερώσει. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ίσως πράγματι να το προσβάλλει.

Εκείνους που έτρεχαν σε αντιμεταναστευτικά συλλαλητήρια, εκείνους που μαζεύονταν για να εμποδίσουν την εγκατάσταση προσφύγων, εκείνους που χάρηκαν με τις περικοπές στα προγράμματα στήριξης, εκείνους που θεωρούν πως θα αλλοιωθεί η εθνολογική σύσταση και εκείνους που «δεν είναι ρατσιστές, αλλά», ναι ίσως να τους προσβάλλει.

Υπάρχει ωστόσο και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, κύριε πρωθυπουργέ, που δεν προσεβλήθη από την ερώτηση αυτή, αλλά προσβάλλεται καθημερινά από τις πρακτικές σας. Προσβάλλεται από τη Μόρια των 10.000 ατόμων, από τις εθνικιστικές κορώνες των στελεχών σας και την ανοχή στην ακροδεξιά, από την επίδειξη ισχύος στους αδυνάμους, από το ότι καταδικάζετε ανθρώπους στην πείνα και στον κοινωνικό αποκλεισμό λόγω της καταγωγής τους και από το ότι προσπαθείτε να καταστήσετε αδύνατη την απόκτηση ασύλου.

Το μέρος αυτό της κοινωνίας που προσβάλλετε, είναι το ίδιο που αντιδρά στο πάγωμα των μισθών, στις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, στις πολιτικές ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων, στις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στην πρόθεση εξαγοράς των μικρών επιχειρήσεων από μεγάλες εταιρείες.

 Είναι όλοι όσοι προσπαθούν για την ενίσχυση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, όλοι όσοι αντιλαμβάνονται τον πατριωτισμό ως προσπάθεια διαρκούς βελτίωσης της χώρας τους και όχι ως προσπάθεια περιχαράκωσης και αποξένωσης από τον «άλλο».

Όλους αυτούς του πολίτες δεν τους προσβάλλει η ερώτηση της δημοσιογράφου, κύριε πρωθυπουργέ, αλλά στην περίπτωση που οι ισχυρισμοί της είναι βάσιμοι, τους προσβάλλουν οι πολιτικές σας και η εικόνα που δίνετε για τους Έλληνες στο εξωτερικό.

Αν δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί, βγείτε να τους διαψεύσετε με επιχειρήματα.