/του Γιάννη Σώζου

Αυτό είναι το σχέδιο με τρεις μόνο λέξεις. Γιατροί, νοσηλευτές, συνδικαλιστές, φοιτητές, νέοι, δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες στην τελική, όποιος διαμαρτύρεται. Δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε. Ποιος το λέει αυτό; Η κυβέρνησή σας!

Δεν είναι νέο το γεγονός ότι η ΝΔ έχει μια καλή, εδώ και δεκαετίες, σχέση με τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ υπήρξαν ο αντιπολιτευτικός στυλοβάτης της ΝΔ, κάτι σαν πατερίτσα. Τη στήριξαν και όταν πια έγινε κυβέρνηση (κάτι παράξενα σ’ αυτόν τον κόσμο, που θα ‘λεγε και ο Χάρυ Κλυν) τη βοήθησαν να περπατήσει απρόσκοπτη και όποτε πήγαινε να σκοντάψει να και τα δημοσιεύματα για αλλαγή της δημόσιας ατζέντας. Η σχέση αυτή, όπως είπαμε, προϋπήρχε του Κυρ. Μητσοτάκη. Θυμόμαστε όλοι το παλιό καλό MEGA και όλα τα άλλα.

Προσφάτως, η «λίστα Πέτσα» μοίρασε αφειδώς, χωρίς διαφανή κριτήρια, κρατικό χρήμα (22.000.000 παρακαλώ) τάχα για διαφημιστικά σποτ δημοσίου σκοπού. Ούτε οι ίδιοι δεν τα πιστεύουν αυτά. Απέκλεισε δε από τη χρηματοδότηση την εφημερίδα Documento γιατί έτσι! Τα δημοσιεύματα της εφημερίδας και οι αποκαλύψεις της ενοχλούσαν και ενοχλούν το γαλάζιο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο για κάθε αποκαλυπτικό δημοσίευμα έχει απλά να πει ότι όλα είναι fake news. Το αστείο; Σε κάθε δικαστήριο που σύρθηκε ο εκδότης της εφημερίδας δικαιώθηκε (κάτι παράξενα σ’ αυτόν τον κόσμο βρε παιδιά).

Ήδη από την εκλογή της η ΝΔ έθεσε την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό την επίβλεψη του Κ. Μητσοτάκη. Αρκεί να θυμηθούμε όλοι τον τρόπο με τον οποίο κατέβηκε είδηση twitter της ΕΡΤ2 που έγραφε την αλήθεια: «Παγκόσμια θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε θανάτους από Covid-19» ή το πώς κόπηκε άρον άρον η εκπομπή της δημοσιογράφου Σύνθιας Σάπικα, στην ΕΡΤ3, αφού πρώτα «στρίμωξε» τον Υπ. Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη.

Τελειώσαμε εκεί; Όχι! Η «συνεργασία» με τα ΜΜΕ κάνει βήματα μέρα με την μέρα. Η χρήση των ΜΜΕ για την στοχοποίηση και δολοφονία χαρακτήρων, όπως του Π. Πολάκη, έχει γίνει το εργαλείο της κυβέρνησης. Θυμόμαστε όλοι την άρση ασυλίας του βουλευτή η οποία δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή κατόπιν μήνυσης του εκδότη της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τον Άδωνι Γεωργιάδη να ζητά δημόσια συγγνώμη από τον εκδότη γιατί δεν έτρεξε ο ίδιος προσωπικά ώστε να διασφαλίσει την άρση της ασυλίας του βουλευτή και πως δεν θα επαναληφθεί. Απότοκος των ως άνω; Μια νέα μήνυση και φυσικά η άρση ασυλίας του βουλευτή. Δεν πρέπει να μην αναφέρουμε και τα ψευδή δημοσιεύματα από ΤΑ ΝΕΑ σχετικά με το εξοχικό του Αλ. Τσίπρα, που έτρεξαν να ζητήσουν συγγνώμη δημόσια κατόπιν εξώδικου που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φτάνουν αυτά; Θα έφταναν, ίσως, αλλά όχι! Πριν αρκετό καιρό ο Στ. Χίος δέχτηκε επίθεση με όπλο. Από τύχη δεν πέθανε. Η απόπειρα δολοφονίας του ήρθε, όπως ο ίδιος κατήγγειλε, αφού πρώτα δέχτηκε έντονες πιέσεις για να σταματήσει να γράφει για τη γυναίκα του πρωθυπουργού και άλλες ειδήσεις.

Οι Υπουργοί της κυβέρνησης αρνούνται να δεχθούν ερωτήσεις από συγκεκριμένους δημοσιογράφους όταν βγαίνουν στον αέρα (θυμόμαστε τον Γ. Βρούτση) και πολλές φορές υποδεικνύουν και πως θα πρέπει να γίνεται το ρεπορτάζ με απευθείας e-mail, με σαφείς στοχεύσεις, σαν να είναι τα αφεντικά στα ΜΜΕ. Δεν είναι;

Με το πέρασμα των καιρών ήρθε η λογοκρισία από ΤΑ ΝΕΑ σε άρθρο της επί 30 χρόνια εργαζόμενης στην εφημερίδα, Ελ. Ακρίτα και η μετέπειτα παραίτησή της, ενώ ακόμα μια παραίτηση ήρθε από την Δημ. Κρουστάλλη, επί 30 χρόνια και αυτή στον όμιλο Λαμπράκη και σήμερα στον Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία κατήγγειλε ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου και παραιτήθηκε έχοντας να διαλέξει ανάμεσα στον προσωπικό και επαγγελματικό ευτελισμό ή την παραίτηση.

Το τοπίο έρχεται να συμπληρώσει το νομοσχέδιο Πέτσα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ) όπου προέβλεπε την ύπαρξη 400 εργαζομένων ανά σταθμό ως μισθωτών και δίνει τη δυνατότητα να εργάζεται το 30% εξ αυτών και σε άλλες εταιρείες με τον ίδιο μισθό, δημιουργώντας καθεστώς επισφάλειας.

Η συμμαχία με το διάολο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πολλοί δημοσιογράφοι θεώρησαν ότι θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους ελεύθερα. Έκαναν λάθος. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προτίθεται να αφήσει καμιά χαραμάδα από την οποία μπορεί να ξεγλιστρήσει η αλήθεια. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ήρθε απλά και μόνο για να κάνει δουλίτσες, ήρθε για να ξεριζώσει τα πάντα. Να τα θυμούνται αυτά όλοι εκείνοι που με την ίδια χαλαρότητα που γυρίζουν το καλαμάκι στον καφέ τους, αδιαφορώντας για τον στρόβιλο που δημιουργείται εντός του ποτηριού, με την ίδια ακριβώς χαλαρότητα τοποθετούνται και στο δημόσιο διάλογο, αδιαφορώντας πλήρως για την αεροστρόβιλο που βρίσκεται ήδη εντός της κοινωνίας μας και θέλει να σηκώσει τα πάντα στο πέρασμά του. Δεν μας κατατάσσει τυχαία η έρευνα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στην 4η θέση από το τέλος εντός της ΕΕ, αναφορικά με την ελευθερία των ΜΜΕ.