/της Αδαμαντίας Αρανίτη

Στις 25 Μαΐου του 2020 δολοφονείται στις ΗΠΑ ο George Floyd, κατά τη σύλληψή του για πλαστό χαρτονόμισμα των είκοσι δολαρίων. Σε μια ήπειρο που χτίστηκε πάνω στο αίμα Ινδιάνων ιθαγενών και σκλάβων, θα περιμέναμε πως η ιστορία θα είχε διδάξει κάτι, έστω λίγο, στους ανθρώπους. Ο αστυνομικός που με το γόνατό του πατούσε το λαιμό του George Floyd για περίπου δέκα λεπτά (όσο άντεξε δηλαδή, μέχρι να ξεψυχήσει) δε φαίνεται να κατάλαβε, επίσης. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο δε, το αν τον ενδιέφερε να καταλάβει. Το αίτημα “defund the police”, σταματήστε τη χρηματοδότηση της αστυνομίας, σε απλά ελληνικά, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η περίοδος του Αμερικάνικου Εμφυλίου (1861-1865) μοιάζει πολύ μακρινή, αλλά δυστυχώς, επιβεβαιώνεται συνεχώς το πόσο επίκαιρο είναι πάντα το αίτημα “Black Lives Matter”. Η ακροδεξιά ρατσιστική οργάνωση Ku Klux Klan (για συντομία εφεξής, ΚΚΚ) άρχισε να αναπτύσσεται μετά το τέλος του εμφυλίου, βυθιζόμενη ενίοτε στην ανυπαρξία, αλλά με δράση που φτάνει ως τις μέρες μας. Για την ακρίβεια ο οδηγός του οχήματος που στις 8 Ιουνίου του 2020 έπεσε πάνω σε διαδηλωτές στο Ρίτσμοντ, είναι μέλος της ΚΚΚ.

Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, τα πράγματα για τους Αφροαμερικανούς δεν ήταν καθόλου εύκολα. Την απελευθέρωση των σκλάβων ακολούθησαν τα “Black Codes”, περιοριστικοί νόμοι με τους οποίους οι Αφροαμερικανοί αν αρνούνταν να εργαστούν σε ετήσιο συμβόλαιο εργασίας, κινδύνευαν με σύλληψη, πρόστιμο και καταναγκαστική εργασία. Κάθε πολιτεία μπορούσε να έχει τους δικούς της τέτοιους “νόμους” που ουσιαστικά αποτέλεσαν συνέχεια της σκλαβιάς μέχρι να αρχίσει το ξέφτισμα των πρακτικών της Ανοικοδόμησης γύρω στο 1870, με την ΚΚΚ να αντιδρά με κάθε τρόπο, και τους στρατιώτες να εγκαταλείπουν τον Νότο το 1877 οριστικά.

Στο όχι και τόσο μακρινό 1955 η Ρόζα Παρκς αρνείται να παραχωρήσει την καρέκλα της στο λεωφορείο σε λευκό επιβάτη, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη της και η δίκη της, στο Montgomery Bus Boycott, η οποία κράτησε 381 ημέρες και έφερε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση όλων των πολιτών χωρίς διαχωριστικές πρακτικές. Πέντε χρόνια αργότερα η Ρούμπι Μπρίτζις ήταν το πρώτο κορίτσι που πήγε σε σχολείο που αποτελούνταν μόνο από λευκά παιδιά, μάλιστα συνοδεία αστυνομικών. Αν σας φαίνεται πολύ μακρινό σκεφτείτε πως η γυναίκα αυτή σήμερα είναι 65 ετών. Εξήντα πέντε!

Ωστόσο, ξεμπερδέψαμε με την ΚΚΚ; Όχι, δυστυχώς. Η πορεία τους στο Ντέιτον του Οχάιο, κόστισε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 650,000 δολαρίων. Γιατί; Για την αστυνομική δύναμη που χρειάστηκε για να τους προστατέψει από τυχόν αντιδράσεις. Μαζεύονται υπογραφές για να χαρακτηριστεί πλέον, στο 2020, η ΚΚΚ αυτό που πραγματικά είναι: τρομοκρατική οργάνωση.

Δυστυχώς χρειάστηκε ένας ακόμα θάνατος, για να υπάρξει το αυτονόητο: η αντίδραση. Η Breonna Taylor, ο Tamir Rice, o Michael Brown, είναι ενδεικτικά μερικοί αθώοι Αφροαμερικανοί που δολοφονήθηκαν από την αστυνομία όπως και άλλοι χιλιάδες πριν από εκείνους. Η έξι ετών κόρη του George Floyd όταν τη ρωτούν «τι έκανε ο μπαμπάς;» λέει με χαμόγελο, «ο μπαμπάκας άλλαξε τον κόσμο!» και η αλήθεια είναι πως σ’ αυτό ελπίζουμε όσοι και όσες γι’ αυτό αγωνιζόμαστε.