Την Τετάρτη 28 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στον ιστορικό χώρο του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 – Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ,) από την Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής για την ανάδειξη της Μακρονήσου σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Αριστείδης Μπαλτάς, πανεπιστημιακός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Μανιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Μανταίος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και ο Αλέκος Μιχαλόπουλος, ΕΠΟΝίτης, αντιστασιακός και Μακρονησιώτης, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος Ντίνα Μπατζιά. Το ΣΠΟΥΤΝΙΚ Magazine βρέθηκε εκεί, προκειμένου να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια για την ανάδειξη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς άνοιξε τη συζήτηση, θέτοντας τη διάσταση της ”εθνικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης”  στην οποία αποσκοπούσαν οι βασανισμοί, καθώς και το γεγονός ότι η Μακρόνησος  συνιστούσε, επί της ουσίας, έναν τόπο βασανισμού με ”στόχο”. Επισήμανε ότι ο τόπος αυτός λειτούργησε ως ”σχολείο κατασκευής βασανιστών”. Τόνισε την ανάγκη συγκρότησης της επιτροπής για την ανάδειξη της Μακρονήσου σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς  και τη σημασία αυτή η πρωτοβουλία να τεθεί υπό την αιγίδα της Βουλής. Παράλληλα,  υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των μνημείων και τη διαχείριση του ιστορικού τόπου της Μακρονήσου.

Ο Νίκος Μανιός επισήμανε την υποχρέωση όλων μας να μην αφήσουμε τη μνήμη στα χέρια των ”βαρβάρων”, στα χέρια αυτών που επιδιώκουν να παραχαράξουν την ιστορία, ενώ, παράλληλα, διατύπωσε την άποψη ότι η ιστορική μνήμη δεν έχει  ιδιοκτήτες.

Ο Κώστας Μανταίος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, άνοιξε την τοποθέτησή του με μια αναφορά στον χώρο όπου έγινε η συνέντευξη Τύπου στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, χαρακτηρίζοντάς τον ως χώρο μνήμης που προκαλεί συγκίνηση στους επισκέπτες. Αναφέρθηκε στα βασανιστήρια και τους ξυλοδαρμούς  από τους βασανιστές, τα οποία οδήγησαν πολλούς ακόμα και σε ψυχιατρεία και αφηγήθηκε την ιστορία του αδερφού του Γιώργου, όταν εκείνος βρέθηκε στην εξορία. ”Εδώ είναι το μικρό Νταχάου”, είπε χαρακτηριστικά. Από τη Μακρόνησο πέρασαν και βασανίστηκαν 100.000 άνθρωποι και είχαν καταμετρηθεί από τους ίδιους τους βασανιστές 150 νεκροί, ενώ υπολογίζεται ότι, στην πραγματικότητα, έχουν χαθεί συνολικά 300.  Εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρειάζεται περισσότερος συντονισμός, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάδειξη του συνόλου των τόπων βασανισμού ως συμβόλων ιστορικής μνήμης.

Ο Αλέκος Μιχαλόπουλος, ΕΠΟΝίτης, αντιστασιακός και Μακρονησιώτης, μίλησε για την επιδίωξη εκδίκησης ενός λαού που ξεσηκώθηκε. ”Δεν ήθελαν απλώς να σε βασανίσουν, αλλά να σε αλλαξοπιστήσουν”, πρόσθεσε.  Συνέχισε λέγοντας ότι ”η νεότερη γενιά θα πρέπει να μάθει για όλα τα καλά μας και τα κακά μας, για να μπορούν να εκτιμήσουν πρόσωπα, καταστάσεις και πολιτικές”, καθώς και  ότι θα πρέπει να μαθαίνουν στα σχολεία όσα έγιναν μαζί με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Αναφερόμενος, ακόμη, στα φριχτά βασανιστήρια χρησιμοποίησε τη γνωστή φράση του Μενέλαου Λουντέμη ”Κείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι, γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι”. Τέλος, είπε πως η Μακρόνησος δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και πως είναι αναγκαίο να υψώσουμε μια κραυγή, γιατί αυτά που συνέβησαν τότε δεν πρέπει να ξανασυμβούν ούτε στην Ελλάδα, ούτε πουθενά αλλού στον κόσμο.

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε, επίσης, ο Στάθης Παυλόπουλος από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας της ιστορικής μνήμης στο διαδίκτυο.  ”Νηφάλια, με επιστημονικό λόγο και σημαντικό αριθμό τεκμηρίων, το Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου των ΑΣΚΙ επιδιώκει να αναδείξει συνολικά τη Μακρόνησο ως φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που έχει στον πυρήνα του τον άνθρωπο και την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δε μπορεί να είναι μόνο ελληνικό”, όπως υποστήριξε.  Ανέφερε, επίσης, ότι το ψηφιακό αρχείο έχει χιλιάδες επισκέψεις και γίνεται ήδη προσπάθεια να μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες, αρχικώς στα αγγλικά. Τέλος, αναφέρθηκε στις πολλές προσφορές αρχειακού υλικού από συγγενείς βασανισθέντων που αποτελούν ιστορικά τεκμήρια, τα οποία έρχονται στο φως.

Στη συζήτηση συνέβαλε, ακόμη, η Ξανθή Παπαναστασίου, γραμματέας του σωματείου Λαζαρέτο, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία και στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη των μνημείων.


Η ομάδα του ΣΠΟΥΤΝΙΚ
Magazine θα συνεχίζει να στηρίζει και να συμβάλλει έμπρακτα με κάθε τρόπο στην εν λόγω προσπάθεια, μέχρι να αναδειχθεί  η Μακρόνησος ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μέχρι να καταδικαστεί στη συλλογική μνήμη ο φασισμός συνολικά ως φαινόμενο. Μείνετε συντονισμένοι, για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την πρωτοβουλία!

Πηγή Φωτογραφιών : (Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου των ΑΣΚΙ)