Ανοίγουμε στα παιδιά ένα παράθυρο στον κόσμο για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι!

/ των Κατερίνα Σαρρή, Μαργαρίτα Κορωναίου και Σοφία Ζαρκανίτη

 

Μένουμε θέατρο

Το εθνικό θέατρο έχει ανεβάσει παιδικές παραστάσεις που μπορούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν διαδικτυακά! Δείτε τις παραστάσεις εδώ!

Παραμύθια στο σπίτι

  • Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο είναι μία νέα υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) μέσω του οποίου το αναγνωστικό κοινό έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε μία συλλογή 500 ηλεκτρονικών τίτλων (2.900 αντίτυπα) και να διαβάσει βιβλία για μικρούς και μεγάλους. Κάνετε εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο: Δείτε εδώ
  • Η βιβλιοθήκη της μάγισσας Σουμουντού. 23 από αυτά έχουν φωνή. Δείτε εδώ
  • Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για παιδιά με προβλήματα όρασης: Το «Παραμύθι χωρίς Όρια», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και τον φορέα Διαβάζω για τους Άλλους προσφέρει στα παιδιά με προβλήματα όρασης τη δυνατότητα να απολαύσουν αγαπημένα παραμύθια σε μία πολύ κοινή δραστηριότητα που ως τώρα στερούνταν λόγω έλλειψης κατάλληλα διαμορφωμένου υλικού. Παραμύθι χωρίς όρια
  • Εδω Λιλιπούπολη! 3,5 ώρες από την παιδική ραδιοφωνική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ την περίοδο που ήταν υπό την διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι: Εδώ

Βάλτε την μουσική στο σπίτι σας!

Είναι γνωστό ότι η μουσική έχει πολλαπλά οφέλη για το παιδί ενώ μπορεί να είναι μια πολύ ευχάριστη ασχολία. Προτείνουμε μερικές δραστηριότητες:

  • Ζωγραφίζω ακούγοντας: βάλτε ένα κομμάτι κλασσικής μουσικής, δώστε μπογιές και χαρτί στο παιδί και αφήστε το να ακούσει το κομμάτι και να ζωγραφίσει τις εικόνες εκείνες που του έδωσε το κομμάτι. Δώστε λίγο χρόνο μετά ώστε να συζητήσετε για την ζωγραφιά.
  • Αγαλματάκια ακούνητα: μπορείτε να παίξετε με ένα κομμάτι όπου στην μουσική να χορεύει το παιδί και στα λόγια να μένει ακίνητο (ή όταν υπάρχει αντρική-γυναικεία φωνή, μία φωνή και πολλές, ανάλογα με το κομμάτι που θα διαλέξετε). Είναι μια άσκηση ετοιμότητας ενώ ταυτόχρονα μένει εστιασμένο στο μουσικό κομμάτι.
  • Νιώθω την ένταση: βάλτε ένα κομμάτι που να ανεβοκατεβαίνει η ένταση, κλείστε μάτια και ανάλογα με την ένταση το παιδί μπορεί να σφίγγει το χέρι πιο δυνατά ή πιο απαλά. Αφήστε το παιδί να σας μεταφέρει την ένταση της μουσικής.
  • Παίξτε με την μνήμη: Υπάρχει το παιχνίδι το μπαούλο του κυρ Γιάννη όπου λέει ο πρώτος “Βάζω το Α”, λέει ο επόμενος “Βάζω το Α και το Β” κ.ο.κ. Πρέπει να θυμηθείτε με την σειρά όσα έχουν ειπωθεί. Το ίδιο γίνεται με ήχους. Κάνει ο πρώτος έναν ήχο, ο επόμενος κάνει τον ήχο του προηγούμενου και προσθέτει έναν ακόμα κ.ο.κ.
  • Μάχη:  Βάλτε μουσική που να εμπνέει για μάχη και παλέψτε σε slow motion όταν είναι χαμηλά η μουσική και πιο γρήγορα όταν είναι δυνατά, χωρίς να αγγίζετε ο ένας τον άλλο. Βάλτε και φαντασία (ο σουπερμαν και ο μπατμαν που παλευουν). Τα παιδιά πάντα ξεδίνουν με αυτό το παιχνίδι.
  • Παίζω ρυθμικά ή άρρυθμα: Καθοδηγείστε το παιδί σε ένα κομμάτι ώστε μία να χορεύει στον ρυθμό και μία εκτός ρυθμού. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και μαζί ή αντίστροφα. Ο ένας να χορεύει στον ρυθμό κι ο άλλος εκτός ρυθμού.
  • Φτιάχνω τραγούδι: Γράψτε μερικές λέξεις σε χαρτάκια. Αφήστε το παιδί να τραβήξει μερικές. Φτιάξτε μαζί μερικούς στίχους με αυτές τις λέξεις με ομοιοκαταληξία και στην συνέχεια δώστε του ρυθμό. Έτσι εξασκείται και στο γράψιμο με δημιουργικό τρόπο.

Στις περισσότερες δραστηριότητες είναι επιθυμητή η συμμετοχή του γονέα. Είναι μια ευκαιρία για να κάνετε μαζί με τα παιδιά δραστηριότητες που δεν είχατε ξανακάνει!

Παιχνίδια φαντασίας-θεατρικά παιχνίδια

Προτείνουμε παιχνίδια διασκεδαστικά για διαφορετικές ηλικίες:

  • Παντομίμα
  • Όνομα-Ζώο-Πράγμα
  • Παιχνίδια ρόλων. Γίνετε ξανά παιδιά και μεταμφιεστείτε σε ιππότες, νεράιδες, ζορό, ινδιάνους, μάγισσες, υπερήρωες κλπ. με αποστολή να σώσετε κάποιον. Ή είστε μυστικοί πράκτορες σε αποστολή και πρέπει να βρείτε ποιος πήρε τα κουλουράκια από το βάζο. Ή είστε σε μία σπηλιά και προσπαθείτε να βρείτε την έξοδο αλλά βρίσκετε εμπόδια συνεχώς. Ή είστε σε μια δεξίωση και είστε κάποιος βασιλιάς… Να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά θα σας βοηθήσουν πολύ με την φαντασία, μην σας φανεί βουνό. Ώρα για εξερεύνηση του σπιτιού!
  • Ζωγραφομαχίες
  • Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού: Φτιάξτε κρυψώνες και κωδικούς που να οδηγούν σε άλλο σημείο του σπιτιού (πχ ένα ζωγραφισμένο κρεβάτι, το αρχικό ενός επίπλου πχ Κ για κομοδίνο, να τους παραπέμπει πχ σε κάτι που έχει τάδε χρώμα ή τάδε σχήμα κ.ο.κ.) ώστε να καταλήξετε στον θησαυρό που θα μπορεί να είναι στην κουζίνα με το αγαπημένο φαγητό των παιδιών ή στο ψυγείο με κάποιο γλυκό. Μπορείτε να βοηθάτε λέγοντας “ζέστη-κρύο”
  • Πέτρα-μολύβι-ψαλίδι-χαρτί
  • Φτιάχνω το δικό μου παραμύθι: Μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορούν να ζωγραφίσουν ένα παραμύθι και μετά να το αφηγηθούν παραστατικά. Μπορούν να γράψουν ένα παραμύθι όπως θέλουν. Ή να τραβήξουν μερικές λέξεις από χαρτάκια που θα έχετε γράψει εσείς και να πρέπει να τις συμπεριλάβουν στο παραμύθι. Επίσης μπορείτε να το φτιάξετε μαζί με τις μισές λέξεις να είναι δικές σας και οι μισές δικές του, και χωρίς να το γράφετε να το διηγείστε, μία ο ένας και μία ο άλλος, χρησιμοποιώντας τις λέξεις που έχετε στα χέρια σας. Έπειτα μπορείτε να το σκηνοθετήσετε και να παίξετε εσείς το παραμύθι μοιράζοντας τους ρόλους.
  • Μαντεύω ποιος/α είμαι: Γράφω σε ένα χαρτάκι ένα πρόσωπο (είτε υπαρκτό που να το γνωρίζει το παιδί είτε φανταστικό από κινούμενα σχέδια ή κάποιο παραμύθι) και κάνω ερωτήσεις όπου ο άλλος μπορεί να απαντήσει με ναι ή όχι πχ είμαι κορίτσι; είμαι σουπερήρωας;
  • Ποίημα με διαφορετικά συναισθήματα: Διαλέγω στίχους, ποίημα, κάποιο απόσπασμα, και το λέω με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με το συναίσθημα (πχ χαρούμενα, λυπημένα, οργισμένα κλπ)
  • Τσακωμός στα αλαμπουρνέζικα: Μιλάω μια γλώσσα που δεν υπάρχει, κάνοντας διάλογο με το παιδί, συμφωνώντας, διαφωνώντας, να υπάρχει θεατρικότητα για να είναι πιο αστείο
  • Πετσετοκουκλάκια: Δημιουργείστε μόνοι σας χαρακτήρες με πετσέτες, δώστε τους ονόματα και παίξτε κουκλοθέατρο. Δείτε εδώ πως
  • Λέξεις από γ(ρ)άμμα: Παιχνίδι για δυο ή και περισσότερα άτομα! Ο παίκτης που θα ξεκινήσει το παιχνίδι διαλέγει ένα γράμμα της αλφαβήτου και κρατάει ένα μπαλάκι στα χέρια του. Λέει μια λέξη που έχει ως αρχικό γράμμα το γράμμα της αλφαβήτου που διάλεξε. Έπειτα ρίχνει τυχαία το μπαλάκι στον επόμενο παίκτη ο οποίος καλείται επίσης να πει μια λέξη που να έχει το ίδιο γράμμα ως αρχικό. Νικητής είναι όποιος συνεχίσει μέχρι το τέλος να βρίσκει λέξεις από το ίδιο αρχικό γράμμα.

Χειροτεχνίες

Μια αγαπημένη ασχολία των παιδιών. Και σίγουρα θα είναι διαφορετική εμπειρία να φτιάχνετε κάτι μαζί. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από μερικά σάιτς στο ίντερνετ

  • Το μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης δείχνει στα παιδιά πώς να φτιάξουν παιχνίδια από την αρχαία Ελλάδα. Σύνδεσμος 1
  • Εδώ θα βρείτε 390 pdf για να χρωματίσετε διάσημους πίνακες από 100 μουσεία του κόσμου. Σύνδεσμος 2
  • Μερικές ιδέες για χειροτεχνίες που ούτε καν φανταζόσασταν. Σύνδεσμος 3

Βόλτα στο μουσείο

 Μουσεία από όλο τον κόσμο μας καλούν να τα επισκεφτούμε –διαδικτυακά αυτή τη φορά- και να εξερευνήσουμε τους θησαυρούς τους πίσω από την οθόνη του υπολογιστή μας. Ένα από αυτά είναι και το Μουσείο της Ακρόπολης που πέρα από τη δυνατότητα της εικονικής περιήγησης διαθέτει και ψηφιακές εφαρμογές με τις οποίες μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν εκθέματα του Μουσείου αλλά και πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Τις ψηφιακές εφαρμογές του Μουσείου της Ακρόπολης θα τις βρείτε εδώ.