/ Των Αλεξάνδρα Βουγιουκλάκη, Θοδωρή Ρουμανά, Μαρίνου Μπουλούτη

 

 Η Πάτρα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι το 2006 είχε αναδειχθεί σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εύκολα, λοιπόν, καταλαβαίνει κανείς ότι μια τέτοια πόλη είναι μικρή και μεγάλη ταυτόχρονα. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά έχουν τα θετικά τους: από τη μία δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να κυκλοφορήσει εύκολα και γρήγορα σε διαφορετικά σημεία της πόλης, και από την άλλη έχει πολλές και ποικίλλες επιλογές. Αυτό που θα χαρακτήριζε την Πάτρα είναι η λέξη ”φοιτητούπολη”. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μία πόλη που ποτέ δεν ”κοιμάται”.

Ως φοιτητής στην Πάτρα, οπωσδήποτε θα περάσεις από τους πολυσύχναστους πεζόδρομους της Ρήγα Φεραίου, Αγίου Νικολάου και φυσικά των Γεροκωστοπούλου και Ηφαίστου. Ειδικά το κλίμα που θα συναντήσει κανείς στους δύο τελευταίους πεζόδρομους προσφέρει μια διασκέδαση για όλα τα γούστα. Εκεί θα βρεις πολλούς και διαφορετικούς νέους ανθρώπους να απολαμβάνουν το ποτό τους στα διάφορα ρεμπετάδικα και ροκ μπαρ ή να ρεμβάζουν στα σκαλιά της Γεροκωστοπούλου, με μία μπύρα στο χέρι. Οι δύο αυτοί πεζόδρομοι αποτελούν το σύνορο μεταξύ της άνω και της κάτω πόλης και διασταυρώνονται μεταξύ τους. Δεν πρέπει επιπλέον να μας ξεφεύγουν τα μικρά, αλλά φιλόξενα και ποιοτικά θέατρα που συναντά κανείς εκεί. Επίσης, ορισμένες από τις πλατείες της Πάτρας, όπως αυτή της Γεωργίου, των Υψηλών Αλωνίων ή η πλατεία της Ερμού αποτελούν σημεία ραντεβού πολλών παρεών ή μέρη χαλάρωσης και διασκέδασης.

Λίγη ιστορία

Συνεχίζοντας προς το άνω τμήμα της πόλης, συναντάμε ένα εξίσου σημαντικό μέρος να επισκεφθεί κάποιος, το Ρωμαϊκό Ωδείο. Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας κατασκευάστηκε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου. Σήμερα είναι ανακατασκευασμένο και φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις. Βρίσκεται στα δυτικά του Κάστρου, δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο. Επιπλέον, στους δρόμους γύρω από το Ωδείο υπάρχουν καφέ και μπαρ, όπου μπορεί να κανείς να απολαύσει το ποτό του σε ένα κλίμα πιο χαλαρό και ρομαντικό. Επιπλέον, το Κάστρο της Πάτρας βρίσκεται πλησίον του Ρωμαϊκού Ωδείου, πάνω από τα σκαλιά της οδού Αγίου Νικολάου. Αν, πάλι, κάποιος θελήσει να δει την πόλη από ψηλά, χωρίς όμως να κουραστεί τόσο, μπορεί να ανεβεί μερικά από τα σκαλοπάτια της Αγίου Νικολάου, να σταθεί για λίγο και να θαυμάσει τη θέα. Η δραστηριότητα αυτή είναι ακόμα καλύτερη όταν πραγματοποιείται στο ηλιοβασίλεμα, και δει κανείς τον ήλιο να βουτάει στον Πατραϊκό κόλπο.

Και λίγη θάλασσα

Η Πάτρα είναι γνωστή ως φοιτητούπολη, ως μία πόλη όπου μπορείς να ζήσεις έντονα με πολλές και διαφορετικές επιλογές, να ξενυχτήσεις χορεύοντας μέχρι το πρωί. Ωστόσο όταν θελήσεις να χαλαρώσεις και να ”ξεχαστείς”, η θάλασσα ενδείκνυται για τέτοιες περιπτώσεις. Ξεκινώντας από το κέντρο της Πάτρας, μπορούμε να μιλήσουμε για το μόλο (το παλιό λιμάνι της Πάτρας), όπου πολλοί νέοι άνθρωποι απολαμβάνουν τη βόλτα τους. Συνεχίζοντας, συναντάμε τον φάρο, μέρος επίσης κατάλληλο για έναν περίπατο δίπλα στο κύμα. Είναι ακόμη γνωστό, πως όσοι λατρεύουν τον αθλητισμό στη φύση και την ωραία θέα, συχνάζουν στην πλαζ, κάνοντας τζόγκινγκ ή στο νότιο πάρκο. Τέλος, κάθε πρωτοετής φοιτητής στην Πάτρα, οφείλει να γνωρίζει ότι τα καλοκαιρινά βράδια όλος ο φοιτητόκοσμος συχνάζει στην παραλία του Ρίου, κοντά στο συναρπαστικό θέαμα της γέφυρας.

Φοιτη-tips

Μια καλή φοιτητική ζωή είναι και μια ποιοτική φοιτητική ζωή. Αν θες κατά την περίοδο αυτή  να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, να έρθεις σε επαφή με νέα άτομα και να νιώθεις δημιουργικός, η καλύτερη λύση είναι να αναπτύξεις ένα χόμπυ. Οι πολιτιστικές ομάδες τόσο της πόλης, όσο και του Πανεπιστημίου (θεατρικές, μουσικές, χορευτικές, κινηματογραφικές), οι οικολογικές δράσεις διάφορων φορέων, οι αθλητικές δραστηριότητες, όπως το πανεπιστημιακό γυμναστήριο ή το κολυμβητήριο στον χώρο της φοιτητικής εστίας αποτελούν ευκαιρίες, ώστε κάθε φοιτητής να αναπτύξει τα ενδιαφέροντά του εντελώς δωρεάν.

Είναι στο χέρι του καθενός μας να τα εξερευνήσει όλα αυτά και να ασχοληθεί με κάτι που θα του προσφέρει ποιότητα στον ελεύθερο χρόνο του, όπως επίσης και μία διαφορετικού τύπου διασκέδαση ή ψυχαγωγία.

Πατρινό καρναβάλι για πάντα

”Last but not least”, το καρναβάλι της Πάτρας αποτελεί ένα διαχρονικό θεσμό, που προσελκύει νέους και νέες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Η καρναβαλική περίοδος είναι πλούσια σε δραστηριότητες και έθιμα: τα μπουρμπούλια, ο λευκός χορός και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού αποτελούν κάποια ενδεικτικά παραδείγματα αυτών, μέχρι τη λήξη του καρναβαλιού την Κυριακή, οπότε στο παλιό λιμάνι καίγεται ο βασιλιάς καρνάβαλος και δίνεται η έναρξη για το επόμενο καρναβάλι.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, αν είσαι νέος και ζεις στην Πάτρα, δεν πρόκειται να βαρεθείς ποτέ.